tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako planirati sustav grijanja

11 godina s Vama!



Planiranje sustava grijanja

Planiranje sustava grijanja

Autor: Filip Babić
filip-babic Kako planirati sustav grijanja
Filip Babić

25. 04. 2019. 1501
kuca Kako planirati sustav grijanja
 FOTO by Babić d.o.o.
Fotogalerija

Izbor sustava grijanja potrebno je planirati unaprijed


Prilikom izgradnje ili adaptacije objekta, za razliku od „klasičnih“ instalacija, nerijetko razmišljamo o grijanju kad je za to već kasno. Isto se događa i s grijanjem sanitarne vode, dok je hlađenje postalo uobičajeno preko klima uređaja, iako bi se i to moglo objediniti u jednu mini energanu.

U prvom redu potrebno je razlikovati sisteme grijanja po vrsti i smještaju energetskog dijela (etažno grijanje, centralna kotlovnica, zajednička kotlovnica ili toplana), energentu (biomasa, obnovljivi izvori, ulje, plin, struja) i načinu predaje topline u prostor (površinska grijanja, radijatori, ventilo-konvektori).

Najbolji je način da se uz ostale projekte u startu izradi i projekt energetskih instalacija koji sadrži izračune, potrebnu dokumentaciju i troškovnik.

Prije odabira sustava grijanja bilo bi dobro konzultirati se s ovlaštenim serviserom. Ovlašteni serviseri raspolažu s tehničkom dokumentacijom, posjeduju skripte proizvođača, pohađaju seminare, sajmove, stručne skupove, a što je još važnije, vode evidenciju rada opreme, održavanja i kvarova te su vam u mogućnosti predložiti sustav koji će najbolje odgovarati vašim specifičnim potrebama.
Vitodens-300-W_00025 Kako planirati sustav grijanja

Postavlja se pitanje kakvu opremu postaviti?


Prije odabira opreme, odnosno sistema grijanja potrebno je izračunati investiciju i troškove eksploatacije. Često se događa da investitor nema dovoljno sredstava za izolaciju kuće, kvalitetnije prozore, ostakljenja i vrata zato što želi riješiti grijanje objekta. Kuća se izgradi, eventualno ožbuka i počinje se razmišljati o grijanju.
Tada se poseže za rješenjima koja podrazumijevaju ugradnju opreme veće snage, većih radijatora i sl., što automatski dovodi i do povećanja investicije.
Ipak, kao najveći problem, pojavljuje se višestruko povećanje potrošnje energenata. Naposljetku, investitor koji nije imao sredstava za dovršetak izolacijske fasade taj isti iznos potroši grijanjem u prve dvije godine korištenja.
Iz tog razloga mislim da je potrebno prije svega završiti i dobro izolirati kuću, a tek onda pristupiti odabiru sustava grijanja.
Tu ne mislim na izradu instalacija koju je potrebno ugraditi odmah i koja nije velika investicija, već na samu energanu (kotao, bojler, dizalicu topline i sl.)

Tek kad se objekt dovrši (izolira), izračunom gubitaka dobije se snaga potrebna za njegovo zagrijavanje/hlađenje.
vitocrosal Kako planirati sustav grijanja

Sisteme grijanja možemo podijeliti po vrstama i karakteristikama:

  

RADIJATORI
+ Relativno brzo zagrijavaju prostor i lako se reguliraju preko termostatskih ventila
- nepravilna raspodjela temperature u prostoru
uz relativno visoke temperature rada
- nije moguće izvesti hlađenje

  

POVRŠINSKA GRIJANJA (PODNA ZIDNA ILI PLAFONSKA)
+ gotovo idelan raspored temperature u prostoru
+ idealan za spajanje s niskotemperaturnim izvorima grijanja (npr. toplinskim pumpama)
- potrebno je unaprijed planirati prostor za ugradnju cijevi
- relativno inertan sistem

  

VENTILOKONVEKTORI
+ Relativno brzo zagrijavaju ili hlade prostor
- nepravilna raspodjela temperature u prostoru
- konstantno strujanje zraka

  

ENERGANA - KOMPLEKSNIJI SUSTAV GRIJANJA
1) Biomasa: drvo i drvne izvedenice, sječka (grubo sječeno-mljeveno drvo), Pelet - fini drveni otpad prešan u male valjčiće bez dodataka ljepila
+ jedan od povoljnijih sustava grijanja
- potrebno je skladištenje i stvara se otpad
2) Loživo ulje
+ automatizirani način grijanja
- visoka cijena energenata
3) Plin
+ čisto i kvalitetno rješenje bez potrebe za skladištenjem energenata
- relativno skupo uvođenje , nedostatak
infrastrukture
4) Električna energija – toplinske pumpe
+ vrhunska iskoristivost sistema u omjeru 1:5 (uložena energija:dobivena energija)
+ najpovoljniji sistem u eksploataciji
- nešto skuplja investicija u startu (koja se brzo isplati)

  

Važno je napomenuti da treba posebno obratiti pažnju na opremu koja je dugo na tržištu i koja se pokazala kao kvaliteno rješenje, što je najbolja garancija za odabir investicije.

Od 26.09.2015. godine uvodi se novi EU zakon vezan uz iskoristivost opreme koji će, nadamo se, uvesti malo reda u prodaji.
Sva dostupna oprema imati će zastupnika koji pokriva tržište, kako biste mu se mogli obratiti u slučaju problema, morat ćete ju kupovati kod ovlaštenog prodavača te će ju smjeti ugrađivati jedino ovlašteni monteri.
Najvažniji dio je da će opremu morati staviti u pogon ovlašteni serviser, kako bi prekontrolirao njezinu funkcionalnost i pritom izdao jamstvo da će sustav ispravno raditi. Kvalitetan servis pritom osigurava rezervne dijelove te ima educirano osoblje koje će otkloniti kvarove u najkraćem roku.


gzd Kako planirati sustav grijanja