Staro kupalište u Starom Gradu u modernom izdanju

Arhitekt Duje Šegvić iz Splita o projektiranju i gradnji kupališta Bonj
  • Foto: Duje Šegvić
Nakon nekolicine naših realizacija u Starom Gradu na Hvaru, kao što su uređenje sjevernog dijela obale, zatim južne strane obale - Priko, te uređenja trga ispred Hektorovićeva Tvrdlja, ukazala se još jedna zanimljiva prilika za projektiranjem u Starom Gradu. Staro gradsko kupalište Bonj, s dugom šljunčanom plažom i betoniranim dijelom s mulovima, te vaterpolo igralištem dočekalo nas je u jako lošem, polu urušenom stanju s ogradama koje zabranjuju pristup radi sigurnosti. Stari Grad s osobitom i slojevitom poviješću i počecima koji datiraju iz antike u svim je svojim dijelovima zahtijevao promišljen i ozbiljan pristup.

 

Staro ili novo

Iako je već bio djelomično pripremljen projekt rekonstrukcije kao faksimil starog kupališnog objekta, tadašnji gradonačelnik, Vinko Maroević je zatražio i naše mišljenje.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%209.jpg

Savjetovali smo ga kako ne bi bilo loše isprobati i moderan pristup, jer povijesna tipologija kupališnog objekta s mnogo kabina u današnje vrijeme gubi svoju funkciju. Nakon konzultacija smo zamoljeni da prikažemo svoju viziju budućeg izgleda kupališta.

Gratis smo izradili idejno alternativno rješenje s vizualizacijama, kako bi grad na temelju kvalitetne podloge mogao donijeti odluku kojim smjerom krenuti.
Oblikovanje novog objekta zamišljeno je u suvremenom arhitektonskom izričaju s ravnim krovom u kombinaciji armiranog betona i prirodnog lokalnog lomljenog kamena. Donja etaža je ukopana u teren te natkrivena velikom terasom gornje etaže.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%207.jpg


Korištenjem prirodnog lomljenog kamena za izradu zidova i obloga, objekt se gotovo neprimjetno uklapa u ambijent. Okolni platoi u borovoj šumi postaju sastavni dio objekta i kupališta kako bi se kvalitetno mogli koristiti.
U prizemlju se nalaze spremišni prostori vaterpolo igrališta i prostorije za plivački klub, trafika/dućan, caffe bar, te javni wc u službi kupališta.
Na katu je prostor restorana s pratećim prostorijama i prostranom terasom s koje se pruža predivan pogled na kupalište, more i grad. Nakon izvjesnog vremena doznali smo kako je donesena odluka te je između starog i novog projekta ipak odabran novi, naš.

Zamijeni me

Grad je odlučio, stara se kuća predala, a mi smo novu osmislili. Tada nam je slijedilo pripremiti projektnu dokumentaciju. Za početak je pripremljen projekt rušenja, no rušenju se nije smjelo pristupiti dok se ne izda dozvola, iako se objekt već sam od sebe rušio. Zatim je slijedio kompletan glavni projekt koji je predhodio ishođenju dozvole za izgradnju zamjenskog objekta. Iako je osmišljeno i uređenje čitave kupališne uvale, za glavni je projekt smanjen obuhvat radi vlasničkih pitanja terena.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%206.jpg

U konačnici je izdana dozvola kojem je dozvoljeno da se na terenu veličine 1406 m2 stari objekt površine 327 m2 zamijeni novim objektom površine 314 m2. Zamjenski je objekt iste katnosti kao i postojeći, a sastoji se od prizemlja i kata te neće pogoršati prostorne parametre lokacije.

Iako je relativno male kvadrature, zbog poslovne i javne namjene, zahtijevao je detaljnu projektnu dokumentaciju uključujući elaborate zaštite od požara, zaštite na radu, fiziku građevine i sve strojarske projekte. Također, planiranje konstrukcije, iskop i izvedba nisu bili jednostavni zbog blizine ceste i mora.

Htio bih naglasiti, radi naših planera i stvaratelja zakonske regulative, ukoliko čitaju, kako smo u praksi uočili da je definiranje pojma „zamjenske građevine“ nedovoljno jasno regulirano. Referenti u uredima imaju problem s postavljanjem granica razlike u veličini i položaju zamjenske građevine od one koju se mijenja.

Zakonskom regulativom nije jasno definirano koliko zamjenska građevina smije biti veća, koliko se smije pomaknuti ili promijeniti, pa konačna odluka najčešće ovisi isključivo o smjelosti i susretljivosti referenta.

Gradi suhozid i ne pilaj

Kroz ovu godinu radovi su privedeni kraju, no kako nisu dovršeni interijeri pojedinih prostorija, objekt nije bio otvoren prije sezone.
Moram naglasiti da su konceptualno najvažnije bile dvije ideje oko dizajna objekta. Jedna je oblaganje kamenom koji se morao doimati kao produžetak postojećih suhozida na lokalitetu i postepeno stapanje s njima, te kontinuitet terasa s objekta na platoe u borovoj šumi, koji bi bili u službi kupališta s mogućnošću usluživanja iz objekta, dok bi se u prostoru vidjela samo betonska ploča terase i manji volumen kata, prizemni bi dio objekta bio gotovo nevidljivo uklopljen u teren.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%204.jpg

Nažalost, kako je obujam zahvata sužen, a potom radi nedostatka sredstava u finalnoj izvedbi još više sužen, zamišljeni kontinuitet nivoa i uklapanje još uvijek nije stvoreno. Ipak, nadam se kako će se daljnjim uređenjem kupališta i taj dio polako približiti prvotnoj zamisli.

Problem je također imao i izvođač s pronalaženjem kamena, te iz tog razloga oblaganje nije izvedeno onako kako je prvotno zamišljeno.
Druga važna ideja i želja, koja je detaljno opisana i naglašena projektnom dokumentacijom, bila je da se očuvaju sva stabla na lokalitetu, iako se zbog pojedinih stabala objekt i izmaknuo. Daljnjom razradom se ispostavilo kako pojedina stabla ipak moraju otići, ali je previđeno da se jednaki broj njih posadi na drugom mjestu u blizini lokacije.

Nažalost realnost je bila drugačija, te su me na lokalitetu, već pri rušenju postojećeg objekta, dočekali panjevi palih borova iako je bilo jasno naglašeno da ih se ne pili. Prizor je i meni otpilio noge u koljenima.
Tako su stjecajem okolnosti dvije važne konceptualne ideje, po mom mišljenju možda i najvažnije od svega, propuštene.

Iskop se također pokazao kao dosta zahtjevan zadatak pri izvedbi jer se objekt ukapao za cijelu etažu tik uz cestu koja se nije smjela dirati, a temeljenje se vršilo ispod razine mora, pa je zahtijevalo odgovarajuću zaštitu. Parkiralište se rješavalo izvan predmetne čestice.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%202.jpg

Vanjske terase na terenu popločane su kamenom, a na objektu gress keramičkim pločicama. Nova stubišta planirana su od masivna kamena, unutarnje podne obloge od keramičkih pločica. Restoran, caffe bar i trafika/dućan su planirani kao klimatizirani prostori, dok su ostali prostori bez klimatizacije.

Objekt je projektiran na način da svojim volumenom djelomično služi kao zaštita od sunca. Svi vanjski otvori izvode se kao prozori i klizne stijene od aluminijskih profila antracit sive boje i ostakljenjem prema proračunu.
Zamišljeno je da ograda bude rađena od morskog inoxa, ali je tijekom izvedbe promijenjena u pocinčano željeznu sive antracit boje.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Kupaliste%20Bonj%205.jpg

 Nosiva konstrukcija stambene građevine je armirano betonska. Stropne i krovne konstrukcije su pune armirano betonske ploče debljine 15 cm, dok je objekt temeljen na AB ploči debljine 25 cm.
Sve u svemu uredno realiziran, objekt sada čeka drugu sezonu kako bi dobio nove vlasnike ugostiteljskih prostora, te se prezentirao u pravom svjetlu i punoj funkciji budućim gostima i kupaćima.

Autor teksta: Duje Šegvić

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Staro kupalište u Starom Gradu u modernom izdanju

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.