tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

11 godina s Vama!


Hoće li nas "made in Italy" ponovno osvojiti?

Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

Autor: Tonka Kukin
Tonka Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom
Tonka Kukin

23. 05. 2020. 1134
Italija_ Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom
 FOTO by Tonka Kukin

Nakon što je među prvim europskim državama najteže pogođena virusom Covid-19, s razlogom se pitamo kako će se upravljati turističkim oporavkom? Koje će mjere politika pokušati uvesti kako bi spasila turistički sektor te kako će reagirati privatne turističke tvrtke koje su ujedno ekonomski i najpogođenije?


Italija je već godinama pri vrhu ljestvice svjetskih TOP destinacija.

 

Turizam_Italija_1 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Najveća dilema svjetskih turističkih destinacija u ovom trenutku svodi se na pitanje da li otvoriti turističke objekte svjesni rizika ili ostati zatvoreni i čekati bolja vremena preskačući nadolazeću ljetnu sezonu? Valja uzeti u obzir da brojne talijanske regije poput Toscane, Umbria, Veneto,Trentino/Alto Adige, Lombardia, Piemonte, Val d'Aosta nisu vezane isključivo za ljetni turizam.

 

Turizam_Italija_2 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Glavni kratkoročni izazov svim turističkim poduzećima jest prilagodba poslovnog modela novom tržišnom kontekstu.

 

Nakon Covid-19 suočavamo se sa novim potrebama i standardima koje trebamo zadovoljiti i znati pravovremeno komunicirati klijentima : povjerenje, sigurnost i zdravlje kao glavne prioritete.

 

Turizam_Italija_3 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakomMatera

 

Svjesni da će se 2020. u mnogo čemu razlikovati od onoga na što smo proteklih godina navikli, vrijeme je da se Italija gotovo isključivo okrene domaćem tržištu, u nadi da će strane goste u većem broju moći očekivati tek sljedeće godine.

 

Turizam_Italija_9 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Po svemu sudeći ljeta pred nama bi trebala biti "Green, slow and responsible."

 

Turizam_Italija_6_Medium Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Opušteni ritam, domaća atmosfera, kontakt s prirodom, sportovi na otvorenom, lokalna kultura i tradicija ponuda je koju će gosti tražiti.

 

Turizam_Italija_8 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Za troškove godišnjih odmora u 2020 u razdoblju od 1.srpnja do 31. prosinca prema uredbi "Rilancio"  predviđena je Vladina potpora tj. bonus od 500 eura za obitelji čiji godišnji prihod ne prelazi 40 tisuća eura, ovisno o broju članova. Bonus bi trebao biti iskorišten u talijanskim smještajnim objektima, uključujući seoske kuće i bed & breakfaste.

 

Talijanska vlada visokim udjelom sufinancira mobilnost

 

Jedna od pozitivnih posljedica utjecaja Coronavirusa svakako je primjena mobilnosti u velikim gradovima. Poticanje upotrebe bicikla kao svakodnevnog prijevoznog sredstva uz postupno smanjivanje upotrebe motornih vozila i stvaranje čistijih, mirnijih  i živahnijih gradova.

 

Ukratko, bicikl bi mogao pomoći i u održavanju zdravstvene sigurnosti istovremeno promičući socijalnu distancu  i ekologiju.

 

Upotreba bicikla posljednjih tjedana spontano je integrirana u život građana mnogih gradova svijeta ponajprije zbog sigurnosti sredstva.

 

Turizam_Italija_10 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

 

Nakon ponovne uspostave slobodnog kretanja na inicijativu Ministarstva prometa i okoliša donesena je i odluka kojom je vlada predvidjela različite intervencije u korist upotrebe bicikla i alternativne mobilnosti.  Članak 205. Uredbe jasno je naslovljen "Mjere za poticanje održive mobilnosti putem koje je omogućeno iskorištavanje bonus - premije u svrhu poticanja mobilnosti, kupnjom bicikla i drugih sredstava poput romobila, hoverboarda i segwaya u iznosu od 60% ukupne vrijednosti.

 

Promotivnu kampanju: Kako što većom uporabom bicikla možemo biti korisni u turizmu? Pokreće i Talijanski savez za okoliš i biciklizam pod nazivom  Ujedinjene pedale Italije. Za nekoga će to biti posve novo iskustvo, a za ostale drugačija interpretacija, no naš je cilj da to jednostavno bude trenutak Nacionalnog jedinstva, komentirali su iz saveza.

 

Italija je prepuna  ljepota koje samo čekaju da budu otkrivene, vožnja biciklom može biti najbolji način: održiv, zdrav i autentičan!

 

Turizam_Italija_11 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom

 

Gradovi poput Milana, Rima, Bolonje, Firenze, Napulja, Palerma, Padove, Barija, Torina pokrenuli su projekte kako bi postali modeli održive mobilnosti, kao što se već događa i u brojnim europskim središtima.

 

Posebno izdvajam bolonjski projekt "Bicipolitania", mreža biciklističkih staza koja će grad povezati s naseljenim središtima teritorija s ukupno 493 km, od kojih 145 već postoji.

 

 

Drugi je ključni cilj povezati promociju proizvoda s promocijom teritorija, budući da je enogastronomija jedna od najvažnijih poluga koja privlači turiste u Italiju.

 

Turizam_Italija_12 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakomAlto Adige

 

Ne zaboravimo da je Italija leader kad je u pitanju kreativnost, inovativnost, dizajn, zanatstvo, moda, sposobnost valoriziranja tradicionalnog, posebno u poljoprivredi (druga u EU i šesta u svijetu u organskoj proizvodnji) među najkonkurentnijim na svijetu, kao i vodeća na svjetskom tržištu vina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

 

Turizam je i dalje jedan od glavnih sektora u Italiji, dok izravan doprinos turizma bruto domaćem proizvodu, prema podacima koje je obradio World Travel and Tourism Council iznosi 6% nacionalne proizvodnje, a ako uzmemo u obzir i  izravne i neizravne učinke koji postiže cijeli sektor, iznosi 13,2% BDP-a.

 

Turizam_Italija_4 Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakomFirenca

 

Iz tog razloga potrebno je učiniti sve da se otkloni negativna percepcija države, koja je osim Španjolske jedna od najpogođenijih mediteranskih država što se tiče virusa Covid-19 i negativnih informacija putem svjetskih medija. Da bi oporavak bio brz, morat će se prenijeti slika sigurne zemlje s kvalitetnom, održivom ponudom, punom duboke ljudske solidarnosti. Vidjevši mnoge svjetske spomenike i zgrade osvijetljene talijanskom zastavom u teškim trenucima, moglo se osjetiti koliko je ova država voljena u inozemstvu.


gzd Talijanski turizam nakon Covida kroči održivijim korakom