Inovativne tehnologije građenja

Budućnost gradnje
  • Foto: Ivan Čorić
Hotel Pinija, Petrčane

Uoči otvaranja sezone 2019. u Hotelu Pinija kraj Petrčana završen je projekt rekonstrukcije restorana i izgradnje nadstrešnice sa sunčalištem. Brza realizacija projekta rezultat je primjene najnovije tehnologije građenja kojom se proces građenja preselio s gradilišta u tvornicu. Više o projektu i inovativnim tehnologijama građenja koje će oblikovati gradilište budućnosti otkrili su nam realizatori projekta inženjer strojarstva Tomislav Prlić i inženjer građevinarstva Ivan Palijan.

 

Koji su sve zahvati bili predviđeni projektom?

Prema projektnom zadatku i arhitektonskom idejnom projektu postojeći restoran, koji je imao limeni krov i malu visinu, trebalo je srušiti i izgraditi novi restoran u gabaritima postojećeg s ravnim krovom, djelomično zelenim, s većom svijetlom visinom, sa što otvorenijim i prozračnijim pročeljem kako bi se otvorio pogled prema moru i otocima Ugljan i Molat.

U svrhu proširenja kapaciteta ispred restorana, na platou uz bazen predviđena je nadstrešnica koja bi ljeti bila potpuno otvorena dok se zimi i u prijelaznom razdoblju može zatvoriti tako da se omogući nesmetan pogled. Na krovu središnjeg dijela nadstrešnice projektirano je sunčalište kako bi se dijelom nadoknadio ili povećao korisni prostor oko vanjskog bazena.

Također, u sklopu projekta trebalo je zamijeniti sve postojeće metalne ograde oko terase bazena s novim staklenim ogradama. Naš je odgovor i prijedlog investitoru bio da cijeli projekt odradi jedna tvrtka koja će izvesti sve radove: nosivu konstrukciju, sve slojeve krova, fasadu i sve završne radove kao i staklene ograde. Investitor je prepoznao prednosti predloženog koncepta i povjerio nam realizaciju projekta od izvedbenih i radioničkih nacrta, radioničke izrade u tvornici svih komponenti građevine i njihovu montažu na gradilištu do potpune gotovosti.

 

Kakvi su materijali korišteni i na koji način? 

Osnovni građevinski materijal za nosivu konstrukciju je čelik. Od lima visoke čvrstoće, koji dolazi u tvornicu u traci namotanoj na kolut, primjenom vlastite inovativne tehnologije na sofisticiranim strojevima proizvode se otvoreni tankostjeni C profili, detalji spojeva i priključaka, potrebni da se u sljedećem proizvodnom procesu iz njih napravi krovna ili stropna rešetka ili zidni nosač.

U ovom projektu korišteni su i klasični čelični profili (IPE i HEA) od kojih je u tvornici proizveden dio konstruktivnih sklopova – stupovi i grede. Kombinacijom konstruktivnih elemenata od tankostjenih profila i od klasičnih čeličnih profila dobivena je nosiva konstrukcija koja je u potpunosti odrađena u tvornici sa svim rupama i dijelovima za prihvat završnih krovnih i stropnih obloga i fasade.

Tako pripremljena konstrukcija montirana je na gradilištu na unaprijed ugrađene anker sklopove za priključak na armiranobetonsku konstrukciju postojeće građevine.

 

Koliki je dio posla odrađen ranije u tvornici?

U tvornici je odrađena sva aluminijska potkonstrukcija za ventiliranu fasadu. Treba naglasiti da je cijeli sustav ventilirane fasade naš patentirani sustav koji primjenjujemo već niz godina, proizveden na alatima koje smo sami projektirali. Dakle svi dijelovi potkonstrukcije za ventiliranu fasadu su vlastiti proizvod. U tvornici su na CNC strojevima iskrojene pločaste obloge za krov restorana i nadstrešnice (OSB ploče i ploče otporne na požar) i na njima su izbušene rupe na projektiranim pozicijama potrebne za montažu.

Također su iskrojene ploče od trespe za završnu fasadnu oblogu te su iskrojene i proizvedene aluminijske kazete za dio fasade oko stubišta sunčališta. U tvornici su nadalje proizvedeni svi dijelovi od inoxa za staklene ograde na terasi bazena i oko sunčališta na krovu nadstrešnice, te su iskrojeni i sastavljeni svi okviri i krila za stakleno-aluminijske stijene restorana te svi okviri i vodilice za klizne staklene stijene nadstrešnice.

 

Što je pogodovalo brzoj realizaciji projekta?

Ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova potpisan je 30.11.2018., a prvi gosti u novom restoranu večerali su 26.3. 2019. Do tog datuma završeno je oko 80 posto svih radova.

Hotel_Pinija_69 U budućnosti građevine će se proizvoditi u tvornici

Dakle, u nepuna četiri mjeseca odradili smo izvedbeni projekt, više od tisuću radioničkih nacrta za sve dijelove građevine, srušili postojeći restoran, proizveli sve dijelove građevine i na gradilištu sve montirali. Bruto površina građevine je oko 950 m2. Brzina građenja je rezultat tehnologije građenja kojom je proces građenja preseljen s gradilišta u tvornicu.

 

Jedan izvođač za sve radove

 

Kako vi vidite gradilište budućnosti?

Kada govorimo o visokogradnji, građevine će se proizvoditi u tvornici poput automobila ili mobitela. Građevinski procesi odvijat će se na visoko sofisticiranim strojevima koji će biti posloženi u proizvodne linije gdje će s jedne strane proizvodnog procesa ulaziti sirovine ili poluproizvodi, a na izlaznoj strani gotovi proizvodi, tj. elementi građevine u obliku zidnih i stropnih panela u transportabilnim dimenzijama.

Ti će paneli sadržavati sve bitne dijelove i svojstava za građevinu kao što su integrirana nosiva konstrukcija, toplinska i difuzna svojstva za uporabu u energetski učinkovitim zgradama, dostatnu otpornost na djelovanje požara te dostatnu zvučnu zaštitu. U njima će biti ugrađene sve instalacije: elektro instalacije, grijanje, hlađenje, vodovod i kanalizacija, a isto tako i sva unutarnja i vanjska stolarija te unutarnje završne obloge poput parketa ili keramike. S vanjske strane, u tvornici će biti ugrađeni svi dijelovi ventilirane fasade ili koji drugi sustav fasade.

 

Bitno je napomenuti da će masa zgrada građenih ovom tehnologijom biti 10 puta manja u odnosu na klasične građevine od betona ili opeka. Na gradilištu će se odvijati manji dio procesa građenja, ne veći od 10 – 15 posto, koji podrazumijeva preciznu montažu u tvornici proizvedenih panela i njihovo međusobno povezivanja prema razrađenim detaljima u gotovu građevinu.

Koje bi bile glavne prednosti takve gradnje u odnosu na onu klasičnu?

Cijelu građevinu izvodi jedan izvođač koji proizvodi sve dijelove zgrade, preciznost i kvaliteta građenja - strojevi na kojima se proizvodi zgrada rade s milimetarskom preciznošću, brzina građenja - vrijeme trajanja radova na gradilištu smanjeno je i do 10 puta, ušteda energije – zgrade gotovo nulte energije, povoljan omjer neto i bruto površine zgrade - debljina vanjskih zidova je 20 cm + (5 – 10) cm za ventiliranu fasadu, izvediva je svaka arhitektonska forma i svaki dizajn interijera i eksterijera, čuvanje okoliša - cijeli postupak građenja je suh, uključivo i izvedba temelja.

 

Znači li to da je budućnost u rukama visokoobrazovanih graditelja koji će se služiti sofisticiranim metodama gradnje?

U svim granama industrije svjedoci smo ubrzanog razvoja i tehnološkog napretka zahvaljujući ulaganjima u nova znanja i tehnologije. Sigurni smo da će i građevinarstvo morati slijediti taj trend. Upravo u njemu postoje ogromne mogućnosti napretka jer se sadašnje stanje tehnologije građenja ne razlikuje puno od onoga od prije 50 ili 100 godina.

Gradilišni procesi se i dalje odvijaju na otvorenom pod utjecajem vremenskih uvjeta i uglavnom s niskokvalificiranom radnom snagom. Gradilište budućnosti – tvornica treba imati vlastiti tim za razvoj kojeg će sačinjavati inženjeri i doktori znanosti. Oni će u suradnji s fakultetima, kroz inovacije i znanstvena istraživanjima, kontinuirano raditi na novim tehnologijama i materijalima.

 

Koliko u Hrvatskoj realno ima radne snage za ovakve poslove?

U Hrvatskoj trenutno nema dovoljno inženjera i majstora koji su potrebni za realizaciju našeg projekta tvornice za gradnju zgrada gotovo nulte energije na industrijski način. Za realizaciju tog projekta trebamo pomoć i suradnju fakulteta i strukovnih škola koje će namjenski školovati inženjere i majstore koji će se nakon školovanja direktno uključivati u ovaj projekt.

Tehnoplast profili & Palijan d.o.o.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Inovativne tehnologije građenja

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.