Stolnjaci s dušom i utkanom hrvatskom tradicijom

Etno Motiv, proizvodnja hrvatskih tradicijskih tkanina
  • Foto: Etno Motiv d.o.o.
Etno stolnjak

Mala obiteljska tvrtka Etno motiv d.o.o. svoju je ljubav prema tkanju i očuvanju hrvatske baštine pretočila u proizvodnju tkanina s tradicionalnim motivima.

Jedan industrijski tkalački stroj i vrijedne ruke proizvode predivan asortiman etno hrvatskih stolnjaka primjenjivih za različite namjene, a kako je sve počelo te za koje se namjene koriste njihovi stolnjaci diljem cijele Hrvatske otkriva nam vlasnica tvrtke Etno motiv d.o.o., Ivana Hađina.

 

Možete li nam kazati kako proizvodite Vaše stolnjake i odakle crpite inspiraciju?

Naši etno stolnjaci su gotov, konačan artikl koji radimo od tkanine koju proizvodimo, a to su tkanine s tradicijskim hrvatskim motivima. Znači, mi smo prvenstveno proizvođač tkanine, mali proizvođač s jednim industrijskim strojem, ali proizvodnjom u malim serijama, često i personaliziranim po želji klijenta.
Stolnjaci se nakon tkanja ručno kroje, ručno se izrađuju resice te se ručno šivaju. Kompletan se posao odvija unutar tvrtke jer na taj način možemo klijentu jamčiti visoku kvalitetu. Inspiraciju za sada crpimo isključivo iz narodnih nošnji, vezova, te općenito kulturne baštine s područja cijele Hrvatske, a to je ujedno ono po čemu smo jedinstveni.

 

Koliko dugo već postoji Vaša tvrtka i kako ste se počeli baviti upravo ovim poslom?

Moja tvrtka, Etno Motiv d.o.o., osnovana je 2015. godine i pokrenula sam je ustvari kao hobi. Moj otac je bio profesor na Tekstilno tehnološkom fakultetu i prije nešto više od 25 godina je došao na ideju da pretvori tradicijske motive ručnog tkanja i veza u strojno tkanje. Nakon što je otišao u mirovinu, zatvorio je obrt i mislio kako je završio s tom pričom. No, ja sam kao ekonomistica u tome prepoznala svoju poslovnu priliku. Naime, kako smo jedini koji se time bave u komercijalne svrhe, odlučila sam krenuti ispočetka. Prvo sam nabavila stroj, što je bila izuzetno komplicirana i dugotrajna zadaća, koji sam potom popravljala i slagala mjesecima. Krenula sam iz početka učiti o tkanju te sam se usput potpuno zaljubila u cijeli kreativni proces pripreme novih uzoraka, dizajniranja boja, te općenito u taj posao.

Za koju namjenu se najčešće koriste Vaši stolnjaci?

Stolnjaci najčešće nalaze svoju namjenu pri uređenju restorana, kao dekoracija u domu te kao suveniri. Svaki restoran koji posluje dugoročno i želi se istaknuti u velikoj konkurenciji, posebnu pažnju poklanja i uređenju. Naši su proizvodi jedinstveni i nisu generičkog, uobičajenog izgleda, daju prostoru toplinu i poseban ugođaj, ističu hrvatsku tradiciju i to je dio dobrodošlice svakom gostu. Naše nadstolnjake i stolnjake možete vidjeti u mnogim restoranima, seoskim domaćinstvima, konobama diljem lijepe naše. Dalmatinsko selo u Solarisu jedna je od meni dražih lokacija jer su naši stolnjaci utkanu u priču tradicije.

Također, u domaćinstvima se sve više traže jedinstveni proizvodi, te sam od nedavno pokrenula i web trgovinu, putem koje možete naručiti veliki dio asortimana. Među turistima su recimo nadstolnjaci popularan suvenir, jer ljudi žele ponijeti kući kvalitetnu i uporabnu stvar, za sebe ili kao dar bližnjima.

O uzorcima i načinu izrade

 

Otkrijte nam malo više detalja o uzorcima koje koristite?

Svi uzorci su tradicijski, inspirirani hrvatskom narodnom baštinom. Narodne nošnje, tkanine za razne namjene, vezovi…koristimo bilo što tradicijsko što nam se učini zanimljivim i izvedivim na stroju, jer imamo velikih tehničkih ograničenja zbog vrste stroja.

Ono što odskače od tradicije jesu boje. Naime, pratimo trendove u uređenju interijera i svjesni smo da jarke tradicijske boje nisu uvijek uklopljive, te smo se prilagodili i postojeće uzorke radimo u modernijim bojama, kao što su siva, bijela, a proljetni hit su pastelne boje.

 

Od kojih se materijala izrađuju, kakav je postupak izrade, te koliko traje?


Tkanina koju proizvodimo pa tako i stolnjaci, izrađeni su od mješavine pamuka, akrila, poliestera i lana, ovisno o artiklu. Na žalost, mogućnost nabave sirovine je vrlo ograničena pa često nemamo veliki izbor. Stroj na kojem radim je industrijski, ali nije moderniziran, odnosno nije kompjuterski vođen, tako da se nacrti, priprema programa i sam program za tkanje rade ručno. Priprema programa je dugotrajna i komplicirana, a sastoji se od bušenja tisuće rupica na foliji. Sama dužina programa ovisi o kompleksnosti uzorka; što više elemenata ima uzorak, to je kompliciranija priprema i izvedba. Jednom kad je program gotov, on se ne može modificirati – svaka promjena u izgledu znači izradu novog uzorka. 

To je veliki hendikep u odnosu na kompjuterski vođene strojeve jer ne možemo izraditi puno uzoraka, ali s druge strane, to je ono što nas izdvaja od masovne industrijske proizvodnje.

Jednom kad je program gotov, samo tkanje nije tako komplicirano. No nakon tkanja, sve daljnje radnje vršimo ručno. Krojimo ručno izrađujemo resice, šivamo, slažemo… Znači svaki komad tkanine prođe barem pet puta kroz ruke, dok ne bude spreman za isporuku.

Dimenzije stolnjaka su od 140x140 – 220x140, no radim i dimenzije po narudžbi, a cijene se kreću od 239,00 – 369,00 kn. Veći dio asortimana možete naručiti i putem njihova web shopa.

 


Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Stolnjaci s dušom i utkanom hrvatskom tradicijom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.