Sasvim drugačija arhitektura na vrhu Primoštena

Sunray vile, Primošten
  • Foto: Damir Barić
Kuće za odmor, Primošten

Na 75m nadmorske visine, udaljene 700m od mora ovog su se ljeta smjestile dvije kuće za odmor. Završene 1.7. i tek spremne za novu sezonu već su ugostile brojne svjetski poznate ličnosti, goste željne uživanja u miru, ljepoti arhitekture i pogledu na prekrasan Primošten.

Kuće smještene na dvije zasebne građevinske čestice, veličine 855m2 i 816m2 izgrađene na samom rubu građevinske zone svojom arhitekturom izdvajaju se od okoline, a primjenom materijala u gradnji toliko su se stopile s krajolikom da se iz podnožja Primoštena jedva primijete.

 

Tijek projektiranja

-Svaka kuća je projektirana sa svojom dozvolom jer se svaka nalazi na vlastitoj građevinskoj čestici. Prvotno je postojala jedna čestica koja je podijeljena u dvije. Niti jednu građevinu nije moguće izvesti na visokoj razini ili dosljedno prenijeti ono što je na papiru u realizaciju bez prisustva arhitekata na gradilištu, upravo zato smo se odmah na početku s investitorom usuglasili da ćemo obavljati i tu uslugu tj. projektantski nadzor.- kažu arhitekti iz ureda GE plus.

Investitor Josip Delać profesionalno se bavi ugostiteljstvom te mu je ovo prvi projekt u turizmu, za koji je osim odličnog smještaja osmislio i kompletnu uslugu kuhanja za goste željne uživanja u gastronomskim delicijama našeg kraja.

Investitor je tražio zemljište na koje će se uklopiti njegov zamišljeni projekt, ispalo je da će se željene zamisli realiirati upravo u primoštenski kvart Rupe, iz kojeg cestovni pravac vodi prema najljepšim primoštenskim maslinicima.

Mediteransko bilje, vraćanje maslina koje su bile posađene na zemljištu i izgradnja vila koje se korištenjem prirodnih materijala uklapaju u okoliš pružaju jedinstveni doživljaj upotpunjen infinity bazenom za neprekinuti dojam prelijevanja vode u morske pučine.

 

O projektu

S obzirom na široku ponudu kuća za najam, važno je bilo ne napraviti još jedan prosječni objekt niti projektirati isključivo prema principu maksimalne izgradnje, već izgraditi građevine kojima će posebnost lokacije biti utkana u karakter arhitekture kako bi se u konačnici dobila 'cjelovita priča' koja kuće izdiže iznad prosjeka u vidu prostornog doživljaja, a time i konkurentnosti. Prilikom projektiranja važno je bilo voditi računa o ekonomičnosti izgradnje kako bi se projekt uklopio i u predviđeni 'business case', što je zahtijevalo balans odabira konstrukcije, materijala, veličine zahvata i sl.

Oblikovanje kuća odredile su dvije osnovne premise: orijentiranost prema vizurama i stvaranje kvalitetnih vanjskih prostora za boravak na otvorenom.

Ostvareno oblikovanje, u vidu koncepta dva zakrenuta volumena, upravo odražava te dvije premise. Kuće svojim oblikovanjem i geometrijom streme u smjeru pružanja vizura čime već na prvi pogled jasno daju do znanja opažatelju što je inicijator koncepta arhitekture. Paralelno s tim, volumeni kuća formiraju veliki zasjenjeni, vanjski prostor na koji se direktno veže bazen. Upravo je taj vanjski prostor 'srce' kuće, a dobrim zasjenjenjem omogućeno je njegovo korištenje u većem dijelu dana. Software-skom analizom kretanja sunca tijekom izrade projekta kontrolirana je kvaliteta zasjenjenosti tih prostora.

 

Stupovi kao nenametljiv, ali koristan element

Stupovi omogućavaju bitno racionalniju konstrukciju, a o tome treba voditi računa ne samo zbog budžeta već i zbog nekih praktičnih razloga kao što su brzina izgradnje ali i lakše pronalaženja kompetentnog izvođača.

U našem uredu uvijek smo se divili projektima koji imaju vrhunske oblikovne i funkcionalne kvalitete a zasnovani su na vrlo pragmatičnim polazištima, smatramo da se ovim projektom dobrim dijelom to postiglo. 

Stupovi su odmah od početku bili u projektu ali su tijekom razrade doživjeli određene modifikacije. Međutim stupova se ne treba bojati, i danas se divimo arhitekturi antike i ambijentima koje je stvorila. Istovremeno suvremena arhitektura kroz različite kreativne načine implementira stupove. Lebdeći objekti, iako stvaraju dinamični efekt 'negiranja' gravitacije, često istovremeno stvaraju i 'agresivan' efekt u prostoru. Nama je bio cilj postići dinamiku u oblikovanju ali istovremeno stvoriti jedan ugodan i smireni ambijent u kojem se korisnik osjeća ugodno i 'zaštićeno'.  

 

Uklapanje u okoliš

Bazen je izveden od kulira čime se stvara efekt kao da je izveden u 'jednom komadu' koji se usjekao u kosi teren.

Oblikovanjem se respektira priroda konfiguracije terena, a konačne visine građevine manje su od propisanih što čini kuće bolje uklopljene u okoliš. Kontaktni elementi građevina i okoliša završno su izvedeni od kamenih obloga lokalnog dobavljača kamena čime se također postiglo kvalitetno uklapanje u okoliš.

Racionalni pristup prilikom formiranja konstrukcije se temeljio na smanjenju raspona i zadovoljenju protupotresnih kriterija u Dalmaciji kao izrazito potresno-zahtjevnom području. Bitnu ulogu odigrao je kameni zid ispod gornjeg volumena kuće koji, osim što ima ulogu stvaranja osjećaja privatnosti i zaštićenosti prilikom boravka na terasi, služi i kao stabilizacijski element iz aspekta potresa.

Kuće su na čestice pozicionirane tako da se iz unutrašnjih i vanjskih prostora jednakovrijedno mogu doživjeti atraktivne vizure. U ljetnim mjesecima, kada uvala uz stari grad postane sidrište mnogobrojnih brodova, boravak na vanjskim terasama stvara svojevrsni doživljaj pripadnosti tom brodskom ambijentu, što se reflektira i u dizajnu pročelja u vidu lamela u boji tikovine koje asociraju na drvene detalje brodova, a istovremeno umanjuju intenzitet sunčeve insolacije na pročelju koje je najviše izloženo njegovom utjecaju. Brodski ambijent je i razlog odabira bijele boje fasade kao dominantne koja je postignuta izvedbom teksturirane žbukane fasade na mineralnoj vuni.

Na vanjski prostor direktno se nastavlja unutarnji boravišni prostor u prizemlju povezan s istim velikom staklenom stijenom. Korištenjem istih materijala u interijeru i eksterijeru težilo se minimalizirati granicu između vanjskog i unutrašnjeg prostora čime je stvoren doživljaj veće kuće nego što ona to zapravo jest. Korištenje istih materijala manifestiralo se kroz upotrebu istog materijala na podu (gres pločice), istih kamenih obloga na zidu, detalja od natur betona, sličnog kolorita i minimalističnog pristupa uređenju interijera. 

Osim prizemlja u kojem su uz boravak, kuhinju i blagovaonicu smještene i prateće prostorije, kuće sadrže i ukopani podrum u koji je smještena garaža i tehnika bazena, kao i kat na kojem su smještene četiri spavaće sobe svaka s vlastitom kupaonicom.

Koncept interijera se temelji na minimaliziranju granica vanjskog i unutrašnjeg prostora i zadovoljenju svih funkcionalnih interijerskih potreba. Prostor koji je lišen suvišnih detalja omogućava dominaciju vizura i orijentiranost prema vani.

Kontrast grubim materijalima (natur betonu na stropu, kamene obloge) i bijelim zidovima su drveni detalji i promišljen odabir tkanina i boja koji ambijent čine ugodnim za boravak.

Elementi koji se ističu u interijeru su ovješeno stubište 'L' oblika izvedeno od čeličnih elemenata koji su završno obloženi drvetom, i 'custom' izrađeni bar s mini vinotekom skriven iza velikih kliznih vrata. Svi ugradbeni elementi namještaja izrađeni su prema projektu i detaljima tima 'GEplus arhitekti'.

Uređenje vrta temelji se na kombinaciji površina od drobljenog kamena (kamenjara) i travnatih ploha kako okoliš ne bi predstavljao 'strano tijelo' unutar krškog krajolika. Sve zasađeno bilje je autohtono mediteransko.

U konačnici smisao ovih kuća je stvaranje jedinstvenih unutarnjih i vanjskih prostora za uživanje i svojevrsnu 'meditaciju' u mediteranskom krajoliku i vizurama, lišenih svih suvišnih elemenata koji bi taj smisao 'zagušili', ali koji istovremeno ostvaruju sve funkcionalne potrebe.


Autor: GE plus

Arhitektura: GE + arhitekti

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Sasvim drugačija arhitektura na vrhu Primoštena

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.