tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

11 godina s Vama!


Sportski sadržaji, nogometni stadion, četverotračna cesta iznad ribarske luke...

Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

Autor: gzd
Picture1 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica
gzd

29. 10. 2020. 1021
Naslovna Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica
 FOTO by Studio HPO CDI Animation, Pino Šimićev m.i.a.

Voditelj projekta: Pero Marušić

Urbanističko rješenje: Arhitektonska radionica Marušić

Arhitektonsko oblikovanje: Pero Marušić d.i.a., Maddalena de Ferrari Ph.D.

Vizualizacije: Studio HPO CDI Animation, Pino Šimićev m.i.a.


U gradskoj je vijećnici predstavljena Urbanistička studija povezivanja zone Gaženica s centrom grada Zadra.

 

24 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica


Studiju je proveo ured „arhitektonska radionica Marušić“, s autorom Perom Marušićem, koji je osobno predstavio novozamišljenu urbanu trasu od Poluotoka, preko kolodvora i uvale Bregdeti do luke Gaženica.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_8 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

U sklopu studije osmišljeno je povezivanje centra Zadra sa lukom Gaženica izmeđuostalog i biciklističkom rutom, ali i lijepom pješačkom površinom, proširenjem cesta, dječjim igralištima i sportskim sadržajima.

 

nova_trasa_Medium Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

- Studijom se pokušavaju riješiti sve dileme lokalnog stanovništva oko nedostatka javnih sadržaja i mišljenja sam kako ovaj dokument daje željene odgovore na realne potrebe za školom i vrtićem, sustavom prometa i parkiranja, sportskim i rekreativnim sadržajima, uređenim zelenim i javnim površinama-, naglasio je uvodno gradonačelnik Dukić.

 

Čitava studija se bazira na činjenici da će doći do izmještanja željezničkog kolodvora, ta pozicija otvara mogućnost izgradnje gradskog parka.  

 

Studija obuhvaća prostor od sadašnjeg željezničkog kolodvora uz postojeću prugu sve do uvale Bregdetti, te je nastala kroz niz razgovora i promišljanja urbanističkih izazova i prilika koje su se dogodile nakon izmještanja trajektnog prometa iz uvale Jazine ali i nakon ukidanja putničkog željezničkog prometa koji se sukladno planovima seli u Gaženicu.

 

udaljenosti_Medium Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

Studija daje prijedloge javnih sadržaja na navedenom prostoru kao što su javni gradski park, pješačke i biciklističke staze, šetnice uz more, rekonstrukcije lokalnih prometnica i prijedloge novih prometnih rješenja kao što je proširenje Biogradske ceste u četverotračnu prometnicu te izgradnja novoga rotora, a sve s ciljem rasterećenja prometa, posebice ljeti. Zanimljivo je i to da planirane visine objekata variraju od P+1 do P+3 kako bi se uklopile u ambijent i stražnjim redovima omogućili djelomični pogled na more.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_11 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

Uvala Bregdetti ima najveći transformacijski potencijal. Ambijent - južno zeleni pojas sa akcentom otočića sv. Klemente i borovom šumom Punte Bajlo u pozadini, sjeverno i zapadno integralni projekt nove rive mediteranskog tipa.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_3 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

Studija, među ostalim, daje odgovor na pitanje javnog parkinga i predviđa oko 800 novih javnih parkirališnih mjesta, zatim predlaže sportske sadržaje koji bi se mogli uklopiti u prostor, poput novog nogometnog igrališta, a nadovezuje se i na rekonstrukciju komunalne infrastrukture lučice Bregetti za koju je idejno rješenje u izradi.

 

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_6 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

-Studija je naručena kako bi grad Zadar dobio okvir u kojem će se razvijati i graditi navedeni prostor. Što ujedno znači da građani već sada mogu dati svoje komentare na objavljene prijedloge te utjecati na budući urbani razvoj grada-, kazao je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

 

U planu razvoja nalazi se prikaz mnogo zelenila, sportskih sadržaji, igrališta, velikog broja parkirališnih mjesta. Također je projektom određen i okvir izgradnje stambenog i poslovnog sadržaja, koji se, kako je predviđeno, morati uklopiti u postojeću arhitekturu i zapravo smješten preko puta starog naselja Arbanasi biti preslika njegova povijesnog dijela.

 

Autor Pero Marušić o studiji

 

Prirodan rast grada, ako nije strateški i urbanistički drugačije osmišljen i planiran, događa se radijalno u odnosu na postojeći centar.

 

Takav razvoj, kada veličina grada preraste kapacitete svog centra, najčešće dovodi do nerješivih problema, prvenstveno u pogledu prometa (javnog prijevoza, parkinga, neadekvatnih profila cesta koje se zbog postojeće gradnje u centru ne mogu širiti i sl.) i u konačnici do niže kvalitete života njenih građana.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_4-1 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

Rješenje je, kad je to moguće, pravilno dislociranje pojedinih centralnih funkcija na što širi teritorij grada, a kvalitetna urbanistička rješenja , koja prepoznaju potencijale pojedinih lokaliteta ključna su kako bi ti novi centri zaživjeli i uspješno preuzeli namijenjene im funkcije.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_2 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

na prostoru nekadašnjeg željezničkog kolodvora vagon bi mogao predstavljati ugostiteljski objekt, ali ujedno i biti podsjetnik na prostor kakav je bio

 

Može se reći da je Zadar u ovom trenutku svog rasta upravo na toj granici i da su okolnosti vezane za čitav teritorij obuhvata ove studije idealne za kvalitetno dislociranje pojedinih centralnih funkcija, širenje područja centra, te uključivanje atraktivnih lokacija duž obalnog pojasa u što učinkovitiju realizaciju jedne ovako zahtjevne urbane transformacije.

 

Urbanisticak_ruta_zadar_gazenica_9 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

Valja naglasiti da je za ostvarivost takve transformacije, osim atraktivnosti pojedinih dijelova prostora, najvažnija činjenica kako je većina površine zahvata neizgrađena ili je gradnja značajno manje vrijednosti od one koju bi ovakva transformacija omogućila, što znači da je kompletna operacija provediva bez onakvog financijskog opterećenja za gradski budžet koji bi doveo u pitanje isplativost, ali i bez traumatičnih procesa izvlaštenja pojedinih poslovnih ili privatnih subjekata.

 

Picture1 Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica

 

To također znači i da bi stihijski ili parcijalni pristup urbanizaciji ovog za grad tako važnog područja značajno zakomplicirao, ako ne i u potpunosti onemogućio ispunjenje potencijala koji Zadar ima kao mediteranska metropola, ali zadržavajući i razvijajući svoj karakter mjesta ugodnog za život.

 

Smisao ove studije je prvenstveno prepoznati i ukazati na navedene potencijale, a djelomična arhitektonska rješenja prikazana su kako bi te potencijale što zornije dočarala i Naručitelju (Grad Zadar) i zadarskoj javnosti.

 


gzd Vizija na papiru – centar Zadra urbanistički integriran s lukom Gaženica