tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 BiH dobila prvi shelter za penjače

11 godina s Vama!


Sklonište u prirodi za penjače- Ca'biner

BiH dobila prvi shelter za penjače

BiH dobila prvi shelter za penjače

Autor: Zorana Ugljen, dipl. inž. arhitekture
0 BiH dobila prvi shelter za penjače
Zorana Ugljen, dipl. inž. arhitekture

14. 11. 2020. 4107
naslovna BiH dobila prvi shelter za penjače

Autorica projekta, arhitektica Zorana Ugljen ljubav prema kamenu i penjanju gaji od malih nogu i svojih prvih planinarskih koraka na Velebitu. Još kao dijete sudjelovala je u gradnji pastirskih kamenih kuća.


Ca'biner (nastao od riječi carabiner) je jedinstven objekt u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zbog svoje namjene i pozicije.


Naime, prvo je to sklonište u prirodi za penjače, koje je smješteno unutar nekog penjališta i nalazi se u Blagaju, na sektoru Rebro. Riječ je o pionirskom pothvatu Alpinističko sportsko penjačkog kluba Neretva iz Mostara i prvi je od planirana četiri skloništa koja će biti postavljena na četiri veća penjališta u Hercegovini – Sektor Stolac u Mostaru, Sektor Rebro u Blagaju, Drežnica i Sjeverna strana Veleža.

 

Cabiner_2 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Sektor Rebro najmlađe je penjalište u Hercegovini, no u zadnjih je nekoliko godina doživjelo najveću ekspanziju. Nalazi se na visini od 380m, 20 minuta hoda markiranom planinarskom stazom od parkinga u podnožju kulturno povijesnog spomenika -Tvrđave Herceg Stjepana. Penjališta u Hercegovini izrazito su popularna zbog tople klime, velikog broja sunčanih dana te mogućnosti uživanja domaćih i stranih penjača u svojim omiljenim aktivnostima na otvorenom tijekom cijele godine.

 

Cabiner_11 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Na stijenama se osim treninga i rekreativnog penjanja, često održavaju i natjecanja, festivali te i godišnji tečajevi za početnike, brojne edukacije i radionice u prirodi za djecu i odrasle. Cilj tih radionica je pokrenuti kod sudionika redovitu fizičku aktivnosti te zdrav život i boravka u prirodi kao preventivu i jedan oblik „ekoterapije“.

 

REBRO_IZ_ZRAKA BiH dobila prvi shelter za penjače

 

S vremenom se uočio nedostatak prirodnog skloništa u blizini penjališta.

 

penjai BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Ova skloništa na penjalištima će biti ujedno i stanica za prvu pomoć, smještaj za natjecatelje/penjače gdje će se moći presvući, prostor za edukaciju i radionice, sklonište za brojnu penjačku opremu u slučaju nevremena koja se oštećuje ako se smoći. To je i prostor za boravak i noćenje penjača koji opremaju smjerove, pripremaju natjecanja i radionice i koji tom prilikom borave na lokalitetu više dana.

 

O OBJEKTU:

Lokacija je specifična jer obiluje lomljenim kamenom koji smo htjeli iskoristiti u što većoj mjeri. S obzirom na ograničena sredstva, htjela sam i zidove djelomično izraditi od kamena, međutim zbog trenutne situacije s koronom svi dobri majstori koji su nam nesebično željeli pomoći, nisu više bili u mogućnosti. Iz tog smo razloga napravili onoliko koliko smo sami znali pomoću malo betona i željeza. Zasigurno će nam naći greške stari znalci al su naši sportaši-radnici na svoj kameni potporni zid jako ponosni.

 

zavreno BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Konstrukcija je osmišljena da bude lagana za prijenos na lokaciju udaljenu od glavnog puta. Glavni konstruktivni elementi su rezani prvobitno u garaži te obilježeni i skrojeni za sastavljanje na licu mjesta.

 

pomagai BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Jednom kad su naši volonteri- članovi klubova ASPK Neretva Mostar, Novi Val Blagaj i SPK Blagaj s brojnim simpatizerima i poznanicima donijeli građu na lokaciju, bilo je lako sastaviti i položiti elemente. Na lokaciji bez struje i vode, najviše smo se služili ručnim pilama i osnovnim alatom.

 

Cabiner_8 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Sve nas je iznenadilo koliko smo brzo uspjeli podići objekt. Pored našeg neiskustva i sve kraćeg dana, uspjeli smo podići skeletnu konstrukciju već u prvom danu, narednog smo dana obložili  krov i zidove hidroizolacijom te pripremili za finalno oblaganje daskom. Građu smo pripremali laganim tempom tijekom tjedna, kako je tko od nas bio slobodan.

 

Cabiner_9 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Sklonište je prilagođeno za spavanje do šest osoba (dva mjesta u potkrovlju i četiri padajuća kreveta u glavnom dijelu)  kao i za boravak, predavanje i druženje više penjača.

 

Završna akcija za vikend sastoji se od oblaganja unutrašnjosti Ca’binera i zatvaranja gornjih otvora.

 

Cabiner_7 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Na kraju, zahvalila bih Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti na početnom kapitalu bez kojeg se ne bismo usudili ni započeti cijelu priču, donatorima koji su nam omogućili da je završimo te brojnoj ekipi na terenu koja nam je pomogla da iznesemo materijal na lokaciju i podignemo konstrukciju. Za konačan izgled Cabinera su isključivo krivi Damir, Vedran, Anes, Nedžad, Petar, Adem, David (6g) i ja potpomognuti s nekoliko dobrih savjeta o drvetu od Nijemca Vanje koji u Blagaju živi u šumi poput Hamsunovog Isaka. Time je naš objekt dobio i međunarodnu karakter.

 

presjek_sve BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Autor projekta sam ja, arhitektica Zorana Ugljen. Ljubav prema kamenu i penjanju gajim od malih nogu i svojih prvih planinarskih koraka na Velebitu. Još kao dijete sam sudjelovala u gradnji pastirskih kamenih kuća sa svojim stricem Dušanom, sad ih zovemo moderno-shelter, i time zauvijek odredila svoj životni put. Više od 10 godina se bavim arhitektonskim projektiranjem i prvi put izvodim ovakav objekt- gdje sam projektant, konstruktor i radnik.

 

vizaul BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Obzirom da na lokaciji nema struje ni vode, da je udaljena od glavnog puta 20 min hoda uzbrdo, bilo je potrebno osmisliti konstrukciju koja će se lako montirati na terenu od strane običnih ljudi (majstore nismo mogli platiti), koristiti materijal koji će biti lagan za nošenje i po mogućnosti iskoristiti sve što nam priroda daje „besplatno“. Lokalitet obiluje lomljenim kamenom koji nije bilo teško prikupiti za gradnju temelja i postavljanje kućice na postament.

 

Cabiner_1 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Objekt čini drveni kostur od devet okvira koji tvore oblik peterokuta, čije smo elemente pripremili u garaži, obilježili način sastavljanja te ih na terenu slagali kao Lego kocke. Jednom kad se konstrukcija podigla, bilo ju je lako obložiti daskom i zatvoriti sa svih strana. Osnovni materijal za konstrukciju, pokrivanje i oblaganje unutrašnjosti je rezano drvo-colarica koje će u konačnici biti premazano prirodnim voskom.

 

Cabiner_5 BiH dobila prvi shelter za penjače

 

Ovo je naš prvi Ca’biner,tzv.prototip, prilagođen je okolišu i lokaciji. Svaki naredni će imati svoj originalni oblik i svoju priču. Od prvobitno planiranog dizajna u obliku slova A sam odustala lišavajući ga svog nazovi nepotrebnog prostora i smanjujući dodirnu površinu s tlom. Ova kućica je napravljena da stari s vremenom zajedno sa nama. Dograđuje se i poboljšava sa svakom novom idejom njenih graditelja i posjetitelja. Objekt živi i mijenja se. Još ćemo dosta naučiti od njega, a potom krenuti s naredim...“


gzd BiH dobila prvi shelter za penjače