Održivo imanje u suživotu s prirodom

Projekt mikrofarme u Kruševaru
  • Foto: Ana Kakić

Arhitekt i vlasnik ureda Održivo d.o.o. Hrvoje Bota sa svojom obitelji seli na selo, gdje će živjeti onako kako svakodnevno projektira u maksimalnom skladu s prirodom i uz minimalnu potrošnju energije, a objekt u kojem će stanovati građen je prirodnim materijalima. Tim povodom razgovarali smo o ovom zanimljivom projektu.

 

U pripremi je zanimljiv projekt možete ga pobliže predstaviti?

Projekt mikro farme u Krušvaru je višenamjenska farma nove generacije po načelima regenerativnog razvoja , namijenjena je stanovanju, radu, uzgoju voća i povrća te ja zamišljena kao prostor za edukaciju i ugostiteljstvo. Naglasak je na objedinjavanju koncepta regeneracije životnog okoliša, kao odgovor na klimatske promjene uz povećanje bioraznolikosti te regenerativne poljoprivrede za razvoj lokalne ekonomije i agroekosustava.


Na koji način će ova farma biti regenerativna? Hoće li sve potrebno za ugodan život i prehranu biti obuhvaćeno?

 


Farma će biti regenerativna jer je dizajnirana po načelima permakulturnog dizajna i regenerativne poljoprivrede s naglaskom na kruženje tvari, stvaranje komposta i živog humusa, kruženje vode i skupljanje kišnice, korištenje održive energije solarnim fotonaponskim panelima te korištenje prirodnih materijala za gradnju kamen, drvo, konoplja, slama… itd.

 

Što Vam je u ovom projektu predstavljalo najveći izazov, a što Vas najviše oduševljava?

Najveći izazov je sama složenost projekta, dugoročnost, sveobuhvatnost i korištenje novih načina gradnje, drveni skeletni sustav s ispunom od hempcretea (smjesa konoplje i betona) te pionirska primjena u našem kontekstu u Dalmaciji. Najviše nas oduševljava bogatstvo, bioraznolikost, energija i nepredvidivost prirode koja je sastavni dio arhitekture i neodvojiv dio života.

 

 

Iskreno kad vidim ovoliko zelenila i vodu, zapitam se i kako se obraniti od recimo zmija i drugih nepoželjnih vrsta? 

Da to nas često pitaju, važno je shvatiti da smo dio prirode a u prirodi sve ima svrhu i funkciju. Svi hranidbeni lanci moraju biti uspostavljeni. Naravno potrebno je postići ravnotežu, veći je problem s komarcima u gradovima, za njih je potrebno da ih ptice, šišmiši, ribe drže pod kontrolom. Za zmije nemamo problem ako nisu otrovne ali isti princip, ježevi, blavori…itd da kontroliraju populaciju i uspostave ravnotežu.
Osim samoodrživosti imanja tu su predviđena i tehnološka rješenja koja će Vam omogućiti bezbrižno grijanje i hlađenje.

Možete nam malo detaljnije objasniti kojim će se prirodnim rješenjima i u kojem omjeru održavati idealna temperatura objekta i vode?


Najvažniji princip za grijanje i hlađenje a i stvaranje ugodne vlažnosti u prostoru je pasivni solarni dizajn. Neki od elemenata su otvori na jugu ljeti zasjenjeni zelenom pergolom a zimi otvoreni suncu. Pozicija cisterne za kišnicu ispod terase koja ljeti hladi a zimi grije te pozicija akumulacije vode na jugu koja temperira cijelu parcelu. Također toplinska izolacijama zidovima od 40 debljine od hempcrete-a bez toplinskih mostova. Pasivna prirodna ventilacija te sustav podzemnih cijevi za hlađenje masom tla. Za dodatne izvore grijanja i hlađenja predviđena je solarna elektrana od 5 kw s toplinskom pumpom i podnim grijanjem te kamin na drva za dodatno grijanje prostora i stvaranje ugođaja.

 

I za kraj na kojoj površini se prostire zemljište i objekt te gdje je smješteno?
Kuća se sastoji od 120 m2 stambenog i 60 m2 gospodarskog prostora na zemljištu površine 2150 m2 smještenom u Krušvaru kraj Biska. U budućnosti planiramo širenje uzgojne površine.

Arhitekt Hrvoje Bota

 


Projekt: Održivo d.o.o.

Vizaulizacije: Ana Kakić

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Održivo imanje u suživotu s prirodom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.