tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

11 godina s Vama!


Gradnja kuće Wienerberger Porotherm IZO Profi opekom zadovoljit će sva očekivanja

Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

Autor: Promo
Wienerberger Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

07. 06. 2021. 1800
Naslovna Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger
 FOTO by Domagoj Anzulović

Wienerberger referentni objekt u Poljica Brigu


Prekrasan čist zrak, domaće životinje i povoljnija cijena kvadrata u zadarsko su zaleđe privukli velik broj investitora koji upravo ondje grade kuće s bazenom za turistički najam i život.


Posjetili smo mjesto Poljica Brig, gdje investitorica uz svoju postojeću kuću, sagrađenu za turistički najam, gradi još jednu. Radi se o malenoj kući koja zauzima 50m2 bruto površine. Kako dio površine otpada na građevinski materijal, sam interijer prostirat će se na 30 m2.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_43 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Uz kuću dolazi i bazen te teniski teren, koji su i odredili gabarite izgradnje. Iz tog razloga promišljalo se o idealnom građevnom materijalu. Bilo je važno uštedjeti prostor a istovremeno postići vrhunska izolacijska svojstva.

 

Donesena je odluka da to bude nova Wienerberger Porotherm IZO Profi opeka, koja u svom sastavu već sadrži izolacijski materijal.

 

Kako se točno ostvaruje ušteda?

 

Wienerberger_Poljica_Brig_25 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Na ovaj način  osim zidanja nema potrebe za naknadnim dodavanjem izolacije, čijom ugradnjom bi se zauzimala veća ukupna površina.

 

Jedna od glavnih karakteristika Wienerberger Porotherm IZO Profi opeke je to da zauzima manju površinu izgrađenosti, što je super vijest za sve one koji u gradnji žele maksimalno iskoristiti kvadraturu zemljišta i dobiti dodatan unutarnji prostor.

 

Provjerili smo tijek izgradnje na licu mjesta

 

Demonstraciju na samom gradilištu izveo je Tomislav Franko, Product manager za jugoistočnu Europu, kako bi se uvjerio u ispravnost ugradnje ovog inovativnog sustava gradnje te svojim primjerom pokazao koliko je jednostavno graditi ovim sistemom.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_29 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

Tomislav Franko, Wienerberger Product manager za jugoistočnu Europu

 

 

-Veliko je zadovoljstvo biti danas na gradilištu u zaleđu Zadra i vidjeti zadovoljstvo investitora koji je kao dugogodišnji partner odabrao upravo proizvode tvrtke Wienerberger za gradnju svoje kuće za odmor.-

 

Mnogo brža i jednostavnija gradnja

 

Radi se o tome da se u momentu kad smo se nalazili na gradilištu unutar 10 minuta sazidalo čak 2m2 zida. Ovako brz način gradnje postiže se tako što se cigla lijepi Izofix ljepilom, koje se dobiva uz kupljeni materijal.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_35 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Radnici ujedno nemaju potrebu štedjeti pri gradnji jer kupnjom materijala dobivaju onoliko lijepila koliko je sasvim dovoljno za unaprijed određenu kvadraturu.

 

Radnik na gradilištu izjavio je kako bi: -ljudi trebali puno više gledati ovakvu gradnju i razmisliti o tome kako će olakšati posao puno bržim i puno lakšim zidanjem.-

 

Investitorica (Svjetlana Vignjevac, vlasnica Tegula centra) je vrlo zadovoljna izborom materijala i  otkriva kako se mogu ostvariti značajne uštede.

 

Wienerberger Porotherm IZO Profi opeka je skuplja 2.5 puta od Wienerberger Porotherm Profi opeke. Na žalost to je često jedini parametar koji građevinari gledaju. Mnogo bi učinkovitije bilo kada bi radili kalkulaciju ukupne finalne dobiti koju ostvaruju upotrebom skuplje opeke.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_42 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Radi se o tome da se sa 25 cm zida ispunjenog vunom ostvaruje λ kao kod standardne gradnje s 12cm izolacije s vanjske strane. U tom slučaju se smanjuje bruto površina u korist neto površine.

 

Ako uzmemo primjerice izgradnju kuće ukupne tlocrtne površine 200m2 dobije se otprilike sedam metara kvadratnih po etaži. Imate li samo četiri etaže to ispada ukupno 28.8 m2. Ako računamo da je cijena kvadrata stana 2000 eura, ostvarena zarada će biti 57.600 eura više kroz ukupno povećanje neto površine.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_20 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Problem je u tome što se pri izgradnji u startu ide na najjeftiniju priču, zato što se tek nakon izgradnje jedan – dva kata pojavljuju potencijalni kupci i potpisuju predugovori za kupnju stanova.

 

Istovremeno treba sagledati i brzinu gradnje.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_8 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Izgradnja zgrade koja se gradi uz pomoć Wienerbeger dry fix lijepila sagrađena je otprilike pet puta brže od zgrade građene klasičnom gradnjom. Danas je ustvari vrijeme novac.

 

Građevinari su bili iznenađeni našom odlukom da zidamo kuću Wienerberger Porotherm IZO Profi opekom. IZO Profi je u startu skuplji, što je obično moment pri kojem se građevinari zaustavljaju ne sagledajući kompletnu sliku.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_21 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Voditeljica gradilišta tvrtke Barić gradnja kazala je da 99% njihovih gradilišta rade s Porotherm Profi opekom, koja se trenutačno pokazala kao najkvalitetniji izbor. Čvrstoća opeke, način ugradnje, vezanje opeke, sve su to razlozi za odabir ovog materijala.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_39 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

-Ne sjećam se da smo zidali s nekim drugim blokom i projektanti dosta u svojim projektima predlažu baš Wienerberger Porotherm Profi opeku. Što je jedan segment oko kojeg se projektant, izvođač i radnici međusobno uvijek slože. Već 21 godinu Wienerberger je naš prvi izbor.-, pritom je dodala.

 

Arhitektica projekta Josipa Grbas iz tvrtke D & Z podijelila je također svoje iskustvo

 

Wienerberger_Poljica_Brig_43 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Kako bi se maksimalno iskoristila ograničena površina za izgradnju kuće bruto površine 50 m2, ušteda od 40ak cm bruto površine prostora značajno je doprinijela izboru Wienerberger Porotherm IZO Profi opeke, kao glavnog građevinskog elementa. Naime radi se o tome da se ovdje s 25cm postižu ista svojstva kao kod gradnje standardnim materijalom i dodavanjem 12cm izolacijskog materijala poput vune ili stiropora.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_22 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Osim toga potrebno je izvoditi manje građevinskih radova, koji se odnose na postavljanje izolacije na zidove i nadvoje i korištenje lijepila. Naime kod gradnje ovom opekom koristi se samo žbuka i obična mrežica, dok je kod uobičajenih slojeva fasade potrebno i više završnih slojeva kako bi sve na kraju bilo dobro učvršćeno i ravno.

 

Što je uvjetovalo ovakvu kvadraturu kuće?

 

Pravokutni teniski teren je bilo potrebno postaviti unutar terena trokutastog oblika, zbog njega ali i bazena koji će također biti izgrađen za kuću je ostalo tek 50 kvadrata prostora. Kad gradiš sasvim malenu kuću svaki centimetar je bitan.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_9 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Kako Vam se za sada sviđa Wienerberger Porotherm IZO Profi opeka?

 

Po tehničkim specifikacijama to je odličan blok, a veliki plus je provodljivost, izolacija i brzina gradnje objekta.

 

Što je pritom sa nzeb uvjetima? 

 

Uz ovakvu toplinsku izolaciju, cjeloviti sustav grijanja i hlađenja maksimalizirat će svoje performanse i  značajno smanjiti troškove te će se vrlo lako zadovoljiti nzeb standard gradnje, koji danas zakonski uvjetuje izgradnju s vrlo visokim energetskim svojstvima.

 

Wienerberger_Poljica_Brig_26 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Stabilna ovojnica Wienerberger Porotherm IZO Profi opeke ispunjena je naime kamenom vunom koja ima odlična svojstva toplinske izolacije, nije zapaljiva, odolijeva starenju, ne upija vodu i paropropusna je.

 

 

Wienerberger_Poljica_Brig_32 Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger

 

Objekt će biti u potpunosti građen Wienerberger sistemom gradnje od nosivih zidova, termo nadvoja, Tondach crijepa tip Venera sa svom opremom tipa vodonepropusnom, paropropusnom Tondach TD folijom i kopčama za sigurnost od nevremena.

  


gzd Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger