tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

11 godina s Vama!


Povijesna baština u punom sjaju

Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

Autor: Marija Matulić

11. 08. 2021. 2218
Armerun_hotel_Sibenik_20 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine
 FOTO by Hotel Armerun

Projektant: Liljana Čorović Grubišić, Arhikon d.o.o.

Dizajn interijera: Ping Pong


Po rušenju stare ribarnice, koja datira iz 1906. godine na prostoru prema moru ispred čuvene katedrale Sv.Jakova, u lipnju 1958. godine pristupilo se adaptiranju prostora ribarnice i bivšeg samostana Sv. Dominika. Gledano s mora bila je to impozantna građevina ribarnice, smještena uz crkvu Sv.Dominika, s cjelokupnom vizurom starog grada Šibenika.  


Armerun_hotel_Sibenik_9 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

 

Dio kompleksa “stare Peškarije” sada krasi nedavno otvoren heritage hotel Armerun, koji pruža jedinstveno iskustvo odsjedanja u baštinskom hotelu, u samom centru grada, na prekrasnoj lokaciji uz more.

 

Ovaj autentični hotel, koji je projektirao ured Arhikon d.o.o., raspolaže sa 17 smještajnih jedinica, od kojih je 14 u samom objektu, dok su tri smještajne jedinice u zasebnom objektu uz hotel, koji se može iznajmiti i kao vila. Sobe su svrstane u tri kategorije, standard, superior i deluxe te ih je pomno dizajnerski osmislio Ping Pong studio.

Glavni izvođač radova na objektu bila je tvrtka Gvida d.o.o. sa kooperantima Deltron, Dialux, Kor i Stolarijom Gojanović.

 

Armerun_hotel_Sibenik_4 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

 

Povijesna lokacija poslužila je kao inspiracija za uređenje interijera u modernom mediteranskom stilu s vintage detaljima i tradicionalnim elementima. Mediteranski stil koji se koristio pri uređenju odiše dalmatinskim štihom, a njegove osnovne karakteristike su jednostavnost, decentnost, prirodnost i prepoznatljivost.

 

Armerun_hotel_Sibenik_15 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine 

Osnovne boje koje su se koristile tople su i prigušene uz nijanse plave koja imitira boju Jadranskog mora. Boje kamena i pijeska te vječna bijela daju prozračnost čitavom prostoru. Sama riječ “Mediteran” sinonim je za sunce, more, kamen, maslinu, lavandu i borove, a dominantne odrednice su detalji koji prate tematiku ovog stila te gdje god se moglo istaknula se prirodna tekstura kamena, koji je prilikom izgradnje hotela restauriran u svoje prvotno stanje.

 

Armerun_hotel_Sibenik_16 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

 

Tako uočavamo da su u spavaćim sobama djelomično ostavljeni zidovi u kamenoj izvedbi, s ručno rađenim namještajem u vintage stilu s glamom 70-ih te su postavljeni statement lusteri, koji odišu bezvremenskom elegancijom. Iz soba smještenih na prednjoj, južnoj strani hotela pruža se prekrasan pogled prema Šibenskom kanalu i zalasku, dok sobe smještene na stražnjoj strani hotela krasi pogled prema vizurama krovova starih kuća u strogoj jezgri grada.

 

Pročelje hotela u potpunosti je restaurirano u dogovoru s konzervatorima, očišćen je i ispjeskaren stari kamen koji je bio dio dominikanskog samostana.

 

Armerun_hotel_Sibenik_19 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

 

Prilikom obnove pronađeno je mnoštvo artefakata koji su predani u vlasništvo Muzeja grada Šibenika, no po dogovoru su izloženi u hotelu kako bi ih gosti mogli razgledati te posvijestiti važnost povijesnog značaja objekta u kojem se nalaze.

 

Prolaz uz hotel, znan kao Buta Harolda Bilinića godinama je bio zapušten i devastiran. Djelomično građen od kamena, djelomično od sedre, zbog čega je uređenje bilo vrlo zahtjevno te se moralo dodatno učvrstiti i osigurati konstrukciju. Postavljena je dodatna efektna ambijentalna rasvjeta, koja će svakako poslužiti lokalnim umjetnicima kako bi ovaj autentični prostor mogli koristiti kao izložbeni prostor/galeriju.

 

 Armerun_hotel_Sibenik_12 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

Buta (prolaz) Harolda Bilinića

 

U prizemlju objekta nalazi se restoran “Buta”, uređen u rustikalnom stilu gdje se njeguje koncept restorana s naglaskom na domaćim gastro delicijama te vinskim podrumom s vrhunskim sortama vina. Vlada topao, ugodan ambijent u kojem se možete opustiti i osvježiti uz koktel u vrućim ljetnim večerima.

 

Armerun_hotel_Sibenik_17 Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine

 

Svakako je nezaobilazna lokacija koju vrijedi posjetiti i osjetiti dašak minulog vremena oživljenog u modernoj tradicionalnoj izvedbi s vrlo velikim povijesnim značajem na ponos gradu Šibeniku i njegovim stanovnicima.

 

Autor teksta: Marija Matulić

Dizajnerica interijera u studiju studiodesignarmerun.com


gzd Šibenski heritage hotel Armerun u funkciji očuvanja povijesne baštine