tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

11 godina s Vama!


Idejni projekt

S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

03. 10. 2021. 1496
Centar_Asseria_Benkovac S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria
 FOTO by PIN studio vizualizacije

Razgovarali smo s projektantima iz ureda PIN studio, prema čijem će se projektu raditi rekonstrukcija hotelsko stambenog kompleksa Asseria u srcu Benkovca. Projekt je još u fazi idejnog rješenja te se trenutno radi na ispitivanju želja budućih korisnika, kako bi se finalnim projektom udovoljilo stvarnim tržišnim potrebama.


Kakva su istraživanja prethodila projektu rekonstrukcije hotela Asseria?

Nakon razgovora s investitorom i prvog obilaska prostora zatražili smo stare projekte u državnom arhivu i zajedno s timom stručnih suradnika pregledali postojeće nacrte kojih, nažalost, nije bilo mnogo. Proučivši širi i uži obuhvat željeli smo sačuvati, ali i unaprijediti već dobro postavljeni urbanizam. Osim niza sastanaka i dogovora još smo nekoliko puta obišli lokaciju kako bismo se zajedno i pojedinačno što bolje upoznali sa stvarnim stanjem.

 

Centar_Asseria_vizualizacija_3 S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

 

Što će ovakav projekt prema vašem mišljenju značiti za ovaj kraj, kako svojim arhitektonsko-urbanističkim oblikovanjem, tako i sadržajem?

 

Velika zgrada u srcu grada prenamjenjuje se, rekonstruira i oblikuje kao novi stambeno-poslovno-hotelski kompleks i postaje novi vibrantni centar grada - Centar Asseria.

 

Zadarsko zaleđe je zanemaren kraj koji skriva brojne bisere u svojoj unutrašnjosti. Ravni kotari i grad Benkovac prostor su kojeg se sve više percipira u kulturnom, turističkom, sportskom i rekreativnom smislu. Hotelski kapacitet je neophodan za razvoj tog područja i grada Benkovca, a osim hotelskog sadržaja, budući Centar Asseria će sadržavati i stambene prostore na višim etažama kao i razne trgovačke, ugostiteljske i komercijalne sadržaje u prizemlju i na krovnoj terasi.

 

Centar_Asseria_PIN S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

 

Organizacija prizemlja je ekstrovertirana. Svaki poslovni i ugostiteljski prostor orijentiran je k vanjskom prostoru na kojeg ima neposredan pristup. Okolina zgrade tako se transformira iz uređenog okoliša u javni urbani prostor- trg s javnim sadržajima fokusiranima u centru. Okolina zgrade mjesto je komunikacija i tranzita, ali i mjesto susreta, boravka i konzumacije sadržaja s trgovima i dječjim igralištem.

 

Što ste otkrili zavirivši u postojeću konstrukciju?

 

Hotel Asseria u Benkovcu izgrađen je 1981. godine kao prilično racionalna i potpuno ortogonalna betonska konstrukcija s isto takvom prostornom dispozicijom sadržaja raspoređenog na pet nadzemnih etaža, a danas je devastiran i napušten.

 

Hotel je sadržavao, za današnje standarde, prostorno skromne 64 sobe s ukupno 106 postelja, restoran kapaciteta 150 sjedećih mjesta s terasom, konobu, kuhinju, aperitiv bar, klub, frizerski salon i sl. Kroz svoju relativno kratku povijest bio je mjesto koje je osim turista intenzivno koristio i domicilni puk za razne priredbe, ali i političke manifestacije.

 

Poslovno_stambeni_kompleks_centar_Asseria S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

 

Nismo smjeli previše zadirati u konstrukciju kuće, stoga smo projektu pristupili defenzivno – principom manje je više, što je bio pravi izazov. Trebali smo veliku socijalističku zgradurinu preoblikovati u suvremeni centar, koji udomljuje različite sadržaje potrebne za život suvremenog građanina.

 

Željeli smo „razbiti“ taj veliki volumen, učiniti ga pristupačnijim, ugodnijim, funkcionalnijim, povezati prizemlje s vanjskim trgovima, ponavljajući ritam „košnica“ smještajnih jedinica.

 

Centar_Asseria S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

 

Kako vidite budući razvoj grada Benkovca i okolice te koliki je potencijal njegovog urbano-turističkog razvoja?

 

Benkovački kraj je uvijek bio bitan dio zadarske Županije, koji je nakon rata nepravedno zapostavljen. Obalni pojas je turistički eksploatiran, a ovaj prostor zanemaren iako nudi velik potencijal. Međutim, stvari se mijenjaju, turistička zajednica i lokalni pojedinci rade na razvoju raznih vidova turizma poput gastro-turizma. Čitav je niz manifestacija koje se mogu organizirati tijekom godine zbog povoljnih klimatskih uvjeta. Nove generacije rekonstruiraju stare kamene sklopove i razvijaju obiteljska gospodarstva. Turisti su se promijenili, aktivniji su, žele sudjelovati, iskusiti autentičnost. A Benkovac to ima.

 

Kako je u pitanju vaš autorski projekt, koliko ste zadovoljni oblikovanjem i mogućnostima kreiranja njegovog sadržaja?

 

Kada je riječ o rekonstrukcijama, nikad ne možeš sve predvidjeti. Uvijek bude nekakvih izazova! Ali izazov je i doskočiti tim izazovima! Srećom, imamo suradnike na koje se možemo osloniti, koji su izvrsni svaki u svom području. Zahvalni smo i što smo s investitorom mogli otvoreno razgovarati o prijedlozima i kojemu je izuzetno važan doprinos javnoj zajednici.

 

Želja nam je udahnuti novi život u stari hotel Asseria.

 

Centar_Asseria_u_Benkovcu S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria

 

Što biste istaknuli kao zanimljivost buduće građevine?

 

Pečenjara koja koristi postojeći dimnjak nekadašnje toplane!

 

Kakav će doživljaj življenja i turizma centar Asseria pružati svojim korisnicima, koja je Vaša vizija iste?

 

Bitno nam je da ju građani grada Benkovca prihvate kao novi vibrantni centar svoga grada u kojem će se ugodno osjećati i u kojem će rado boraviti.


gzd S PIN studiom: o projektiranju budućeg centra Asseria