tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

11 godina s Vama!


Dizajnerica interijera otkrila nam je male tajne savršenog uređenja doma

Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

gradimozadar.hr


11. 01. 2022. 2697
DP_interijeri_naslovna Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova
 FOTO by DP interijeri

Upoznat ćemo vas s Danielom Pericom, mladom dizajnericom interijera čiji je studio DP Interijeri u kratko vrijeme postao jedan od traženijih na našem području, a kada je u pitanju dizajn životnih i poslovnih prostora.


Kada bismo u jednoj riječi mogli opisati vrijeme u kojem živimo bila bi to: promjena. Pred našim očima one se događaju brže nego ikad prije. No, tajna uspjeha uvijek je bila: prilagoditi se, kako njima, tako i vremenu u kojem se događaju. Naša današnja priča to će vam i pokazati.  

 

 

DP_interijeri Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Daniela je svoj studio pokrenula iz Stankovaca, i to u prvoj godini korone, upravo kada su sve prognoze tržišta bile pesimistične, kretanja ograničena, a pokretanje vlastitog biznisa nepreporučljivo. 

 

Daniela_Perica Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

Daniela Perica, vlasnica DP studija

 

No, ona nije htjela čekati sa svojom idejom. Educiranjem, konstantnom potragom za inspiracijom, vlastitim talentom i smislom, ali i vještim korištenjem društvenih mreža, niti dvije godine kasnije iza sebe ima više od 50 projekata. Kako joj je to pošlo za rukom? 

 

Pročitajte intervju! 

 

DP_interijeri_11 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Daniela, kako ste se odlučili baviti dizajnom interijera?

 

Pitanje zapravo zvuči jednostavno, no razvoj te ideje imao je cijeli jedan put. Estetika kao takva oduvijek me zanimala. Studirala sam u inozemstvu, putovala, pratila trendove, inspirirala se. Ali kako se kaže, više onako, za svoj gušt. 

 

A onda smo prije nekoliko godina suprug i ja krenuli s uređenjem svoje vlastite kuće. I tu su mi poslužile sve te inspiracije, ali i moje vlastite ideje. Zato sam uložila puno truda i vremena da bi sve izgledalo onako kako sam zamislila. Osmislila sam sve potpuno sama, od rasvjete, namještaja, slavina, pločica, svega. Moja obitelj i prijatelji bili su oduševljeni. I to mi je bilo iznimno drago. Onda se pojavila upravo ta misao: zašto ne bih i drugima pomogla da kreiraju svoj dom iz snova. 

 

DP_interijeri_12-1 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Započeli ste s poslom 2020. u godini koja nije bila obećavajuća. Kako ste uspjeli stvoriti tako uspješan brend u tako kratko vrijeme?   

 

Bilo čime da se baviš, ako želiš biti uspješan, moraš se istaknuti. Premda sam se educirala za dizajnera interijera, znala sam da to samo po sebi nije dovoljno. U ovom poslu, edukacija je konstantna – dizajner interijera mora biti u trendu i poznavati u svakom trenutku novitete na tržištu, ali ono što je najvažnije mora prepoznati želje i potrebe svojih klijenata. Ponekad čak i prije njih samih, kako bi im mogla pomoći da konačan rezultat bude ugodno i funkcionalno mjesto za život ili rad. I oni to prepoznaju. Zaista sam ponosna da većina mojih novih klijenata dolazi na preporuku postojećih. To mi je uvijek pokazatelj da sam na dobrom putu. 

 

DP_interijeri_14 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Imate zanimljive profile na društvenim mrežama?

 

Rekla bih da je od njih sve i krenulo. Naime, moje prve slike su upravo slike vlastite kuće jer je to bio i moj prvi projekt, da tako kažem. Ljudima se svidjelo, novi pratitelji su brzo pristizali, kao i upiti za dizajn. 

 

DP_interijeri_15 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Rekli biste onda da su društvene mreže jedan od najvažnijih kanala za jedan biznis?

 

Ne bih htjela generalizirati jer to svakako ovisi o niši kojom se bavite. Ali kada su u pitanju interijeri definitivno da. Jer tu se uvijek radi o estetici, to je ono što je oku ugodno i što ljudi žele vidjeti. No, postoji ipak jedna bitna stvar – društvene mreže treba pametno koristiti. Na svom Facebook i Instagram profilu od samog početka dijelila sam slike svojih radova. Pozivala sam ljude na ankete, na komentare, postavljala im pitanja, osluškivala njihova mišljenja. 

 

Ali isto tako i odgovarala i na njihova pitanja i nedoumice. Kroz primjerice jedan projekt provela bi ih kroz čitavi proces – od osmišljavanja, preko grubih, finih radova pa sve do konačnog rezultata. Osim toga dijelila sam s njima informacije o tome gdje mogu pronaći ono što ih zanima, u kojoj trgovini, na kojem webshopu, itd. Danas imamo respektabilan broj pratitelja i gotovo svi su pristigli organskim putem. 

 

DP_interijeri_16 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Kada osmišljavate prostor, koji su najveći izazovi s kojima se suočite?

 

Uvijek se trudim da prostor bude skladan, no kako bi to postigli potrebno je pomno planiranje i gledanje unaprijed – u konačnu izvedbu. U tom smislu, najveći izazovi nastupaju kada osmislite određeni detalj ili komad namještaja, a u trgovinama ga ne možete pronaći. 

 

DP_interijeri_3 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Kako to rješavate?

 

Surađujem s obrtima na našem području. Primjerice kada sam uređivala svoju vlastitu kuću, u kupaonu sam postavila zlatne slavine i htjela sam radijator u istoj boji. Nije ga nigdje bilo. Zato sam kupila obični i dala ga obojiti kod prijatelja koji se time bavi. Tako da sam u kontaktu sa stolarima, lakerima, proizvođačima materijala, a kako bih svojim klijentima što više olakšala samu realizaciju. Svi moji suradnici su isto tako s našeg područja i zaista su stručnjaci u svom poslu, tako da su moji klijenti uvijek u sigurnim rukama. 

 

DP_interijeri_4 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Znači, vodite zapravo cijeli proces, a ne samo dizajn kao takav?

 

Ovisno o željama i potrebama klijenta. Uvijek smo na raspolaganju i kada treba uputiti klijenta gdje će pronaći primjerice namještaj, uzorak pločica, rasvjetu ili detalje poput tepiha i slično.

 

Radite projekte većinom na ovom našem području?

 

Tako je, većinom se radi o Zadarskoj i Šibensko – Kninskoj županiji. No, imali smo projekte i po cijeloj Hrvatskoj. Nije nam teško potegnuti do Zagreba, Splita, Rijeke, kada je to potrebno. Osmišljavali smo i projekte za klijente primjerice u Brelima, na otocima kao što su Brač, Hvar i slično. Također, ne radi se samo o privatnim prostorima, uređivali smo hotele, wellness oaze, apartmane, restorane, pizzerije, itd. 

 

DP_interijeri_5 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Gdje pronalazite inspiraciju?

 

Pratim svjetske trendove kroz određene specijalizirane časopise i portale, posjećujem sajmove interijera, pratim Pinterest, ali i ponude trgovina namještajem i opremom za uređenje doma. 

 

jed Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Po vašem mišljenju, zašto je najviše potreban dizajner interijera primjerice nekome tko planira ili renovira nekretninu?

 

Ulaganje u nekretninu je dugoročno ulaganje. I upravo zato ne treba improvizirati. To je kao i u svemu što radite, ako ne znate sami, potražite stručnjaka. Tako ćete zapravo uštedjeti vrijeme i novac. Ali i živce. Primjerice kada kupujete kuhinju, nju sigurno nećete mijenjati kroz nekoliko godina. Zato je važno da bude pomno osmišljena i da vas jednako veseli i za 10 godina, kao i na onaj dan kada ju montirate. Često naši klijenti i sami imaju sjajne ideje, no jako im je teško to sve posložiti i vizualizirati u glavi. Uvijek je lakše kada kroz našu 3D vizualizaciju točno vide kako će sve izgledati i kako će se uklopiti stilovi i detalji. 

 

tamnoplave_stolice_5_-_Photo Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Koji su vaši planovi za budućnost?

 

Ubrzo otvaramo novi, veći ured. Veselimo se novim projektima i svakako proljeću, kada općenito u Hrvatskoj kreću radovi svih vrsta! 

 

DP_interijeri_8 Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova

 

Kada bi mogli dati jedan savjet za uređenje, koji bi to bio?

 

Neka vaš prostor uvijek bude prilagođen vašoj osobnosti i stilu života. 

 

 

DP interijere potražite na instagram profilu.


gzd Daniela Perica - od dizajna vlastitog doma do posla iz snova