Novi prostor DVD-a Krapinske Toplice u službi brze intervencije i kvalitetnih vatrogasnih vježbi

Kvaliteta, funkcionalnost i oblikovanje u međusobnoj koheziji
  • Foto: Jure Živković

Hörmann

Dobrovoljno Vatrogasno društvoKrapinske Toplice krajem 2021. uselilo je u novu zgradu, čije je projektiranje i gradnja trajala od 2014. do 2020.

Malen i nefunkcionalan prostor prethodne lokacije zamijenjen je novoizgrađenom funkcionalnom građevinom na lokaciji Vrtnjakovec, Krapinske Toplice, čije su projektiranje i izgradnja financirani sredstvima EU u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020.

Autori projekta su MVA / Mikelić Vreš Arhitekti, a razradu projektne dokumentacije potpisuju zajedno s kolegama iz ureda ONDA ARHITEKTURA.

Zgrada Centra za zaštitu okoliša (CZO) u Krapinskim Toplicama bruto površine 974 m² danas sadrži uredske i servisne prostore Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapinske Toplice. Građevina je koncipirana kao monovolumen promjenjivog profila koji sadrži središnju uredsku jezgru, prostore za vozila i opremu te vatrogasni toranj.

Bijelu limenu ovojnicu tvori kombinacija armirano-betonske jezgre i lagane čelične konstrukcije. Namjena pojedinačnih prostorija očituje se upotrebom različitih materijala. Bijele metalne ‘sobe’ nastanjene su vozilima, prostori u sirovom betonu namijenjeni su za rad i boravak, a intenzivnom crvenom bojom označeni su prostori kretanja vatrogasaca.

Toranj, čija osnovna namjena su vatrogasne vježbe, postaje prostorni znak, „landmark” u krajoliku, a svojom vidljivom čeličnom strukturom jasno pokazuje utilitarni karakter ove arhitekture.- objašnjavaju autori projekta.

Arhitekt Marin Mikelić dodatno je pojasnio kako su projektu pristupili jednako kao što pristupaju svim projektima, prvotno analizirajući sve okolnosti i ograničenja te na njih reagirajući kroz rješenje koje na najbolji mogući način rješava postavljeni zadatak. Odabir materijala uvijek proizlazi iz arhitektonskog koncepta, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

Logika konstrukcije postavlja se u ranoj fazi projekta i neodvojiva je od oblikovnog koncepta

Konstruktivni sustav kao integralni dio arhitekture vidljivo je istaknut u ovom konkretnom projektu. Sama konstrukcija i njezina logika izložena je u svim prostorima - od čeličnih elemenata u servisnim dijelovima zgrade do vidljivih armiranobetonskih zidova u prostorima gdje borave ljudi.

Zgrada se nalazi u dolini i organizirana je kao pretežno horizontalni monovolumen promjenjivog tlocrta i presjeka. Njezino oblikovanje proizlazi iz sadržaja - široka je u dijelovima gdje su smještena velika vozila, sužava se u prostorima spremišta i završava s tornjem za vježbe vatrogasaca koji je istovremeno landmark u dolini.- ističe Mikelić.

Brzina podizanja Hörmann vrata u hitnim intervencijama je ključna

Vladimir Huzak, predsjednik vatrogasne zajednice navodi kako je stara građevina imala mnogo manjkavosti, od nedostatka prostora, do učestalog parkiranja automobila građana pred zgradom. Osobito je bilo teško u hitnim intervencijama manipulirati starim dvokrilnim vratima koja su se otvarala ručno.

Brzina izlaska na intervenciju je najbitnija, a pritom pomaže brzina otvaranja Hörmann vrata

Velika je prednost nove zgrade u kvalitetnoj izvedbi i korištenju kvalitetnih rješenja, a jedan od najvažnijih benefita jest brzina kojom će vatrogasci krenuti na intervenciju. Ključni je moment finalni izlazak koji je dodatno ubrzan automatiziranim procesom otvaranja garažnih vrata pred vozilima. Naime, Hörmann industrijska garažna vrata uz kvalitetnu izvedbu pružaju i dodatnu pogodnost daljinskog upravljanja.

Predsjednik Huzak objašnjava kako sada može iz vlastitog doma pokrenuti motor za podizanje vrata i ubrzati čitav postupak odlaska na intervenciju. U slučaju nestanka električne energije vrata se jednostavno i brzo podižu pomoću metalnih lanaca, a i vizualni element nije nimalo zanemariv.

 

Novo vježbalište i poligon za natjecatelje

Danas, kad su se preselili u novu zgradu, vatrogasci imaju na raspolaganju kako unutarnji dio zgrade tako i okoliš, točnije 3073 m² površine za vježbanje na otvorenom. Zgrada sada služi isključivo vatrogascima, a okoliš je također čist te nema smetnji parkiranih vozila. Kako je sagrađena na novom urbanom dijelu njezina je vizualna koncepcija posebno došla do izražaja, a predsjednik Huzak kaže da podsjeća na morskog kita.

Mladež vatrogasnog društva Krapina među prvih je 10 natjecateljskih skupina na razini Hrvatske i nova zgrada u ovom slučaju za njih predstavlja poligon za vježbe i pripreme na otvorenom. Osim prostranog vanjskog prostora tu je i crveni metalni toranj – vježbalište.

Toranj služi za vježbanje skakanja, spuštanja, podizanja ljestvi pa su se također i uloge zamijenile. Nekad su krapinski vatrogasci odlazili na vježbanje u Zabok, a danas kod njih dolaze drugi kojima takav prostor nedostaje.

Autor: Andrijana Jurin, dipl. oec.

Projekt: Centar za zaštitu okoliša

Lokacija: Krapinske Toplice

Naručitelj: Općina Krapinske Toplice

Autor: MVA / Mikelić Vreš Arhitekti

Razrada projekta: MVA + ONDA ARHITEKTURA

Projektni tim: Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Sara Pavlov, Alma Špoljarec, Viktor Vdović, Neven Vlahović (MVA), Nika Dželalija, Marcela Otroški, Krešimir Renić (ONDA ARHITEKTURA)

Suradnici:

Mirko Lež - projekt konstrukcije

Goran Tomek, TT inženjering d.o.o. - strojarski projekti

Srećko Zubak, Shema ZS d.o.o. - elektrotehnički projekt

Fotografije: Jure Živković

Godina početka projektiranja: 2014

OBJAVU JE OMOGUĆIO HORMANN.HR

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Novi prostor DVD-a Krapinske Toplice u službi brze intervencije i kvalitetnih vatrogasnih vježbi

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.