Svi vole ovu Ćakulu!

Dizajnerski osmišljen interijer prati uspješan ugostiteljski posao
  • Foto: K O R I D O R 2 7

Ugostiteljski interijer porečkog restorana Ćakula potpuno je preuređen nakon 10 godina poslovanja.

Nakon 10 godina uspješnog poslovanja restorana Ćakula u Poreču, vlasnica Jelica se odlučila za potpunu transformaciju postojećeg prostora veličine 86 m2, a za projekt je odabran istarski dizajner Sandro Užila.

 

Zašto u novu renovaciju s tako uspješnim i kvalitetno uređenim restoranom, pitanje je koje su im svi redom postavljali!?

Bio im je cilj osvježiti interijer i učiniti ga primamljivim još barem idućih 10 godina. Dizajner interijera i vlasnik projektnog ureda Sandro Užila izradio je idejno rješenje uređenja interijera, potom 3d vizualizacije te je sve skupa prezentirao investitoru. Ključ uspjeha, otkriva nam, krije se u tome što je budget preuređenja interijera bio unaprijed definiran. No, budget je također bio i ograničen pa je valjalo uskladiti sve stavke, od nabave opreme do izvođača, kako bi ostvarili željeni rezultat.

 

Kamen, hrast, mikrobeton i korten vodeći su elementi interijera

Kameno zdanje u kombinaciji s ciglom na otvorima, u posljednje se vrijeme najčešće ostavlja kao istaknuti element u prostoru. Crni elementi namještaja dodatno naglašavaju ovaj povijesni moment još više mu dajući na važnost.

U odnosu na prethodno uređenje, interijer je opremljen novim namještajem, kompletnom rasvjetom, novim oblogama i bojama, a sanirani su dijelovi zida i poda, prethodno oštećeni utjecajem vlage.

Transformacija restorana bila je samo estetska, što znači da je tlocrtno ostao isti prostor, no ipak se uz primjenu preinaka tj. stolove i stolice modernog dizajna dobilo četiri nova sjedeća mjesta.

Prije preuređenja

Nakon preuređenja

 

Namještaj i dizajnerski detalji

Novi strop sačinjen je od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija, koji predstavljaju puno različitih ćakula, dok lusteri predstavljaju oblake, kao sinonim „ćakule“ s „glavom u oblacima“.

Vitrina za vina je dizajnirana po mjeri tako da može čuvati 600 boca na idealnoj temperaturi, a ugrađeni su i Dry Ageri, kako bi gosti mogli birati odležane komade mesa. Svi ostali elementi su crni kako bi se istakli glavni likovi ovog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama, ćakule, istarski kamen, istarska i ostala vina, odležano meso…

Kuhinja je također crna i obložena crnim rustikalnim pločicama da bi se naglasio kuhar i njegova jela kao srce restorana.

 

Terasa Ćakule za ćakulanje i uživanje

Terasa Ćakule je zapravo ulica Porečke starogradske jezgre popločana kamenom. Dizajnerova je želja bila proljepšati i utopliti ulicu te s njome sljubiti restoranske stolice, stolove i klupe.

Stolice i klupe dizajnirane su posebno za taj restoran, a nastali su kombinacijom hrastove konstrukcije sa pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo Ćakule.

 

Koliko je ranije potrebno planirati preuređenje interijera ovakvog tipa?

Šest mjeseci prije početka projektiranja vlasnica restorana je ugovorila posao s dizajnerom, koji je potom krajem godine predao završen projekt uređenja. Samo tri mjeseca kasnije restoran je u potpunosti preuređen te je već krajem ožujka ponovno započeo s radom.

Brzina realizacije projekta rezultat je iskustva u kreativnom osmišljavanju interijera, kao i koordinaciji svih radova, pa je dizajner u potpunosti odradio posao od skice do realizacije.

Ponuda restorana temelji se na nekoliko jednostavnih jela, a svježe meso sa hrvatskih pašnjaka njihov je glavni adut. S obzirom da je primat u uređenju interijera preuzela vitrina za vino i sušene mesne odreske, već se na prvi dojam može zaključiti kako se radi o mjestu koje baš vinu i kvalitetnim mesnim komadima pridaje najveću važnost.

 

Ćakule, ćakule, ćakule, svi vole ćakule...

Većinu poslova dobiva preko preporuke, na temelju prethodno odrađenih poslova, otkriva nam u ćakuli istarski dizajner i autor projekta Sandro Užila.

-Šest mjeseci ranije dogovorili smo posao, što je idealno za kreativan proces kao što je dizajn interijera. Dizajn se ne može raditi pod pritiskom rokova. Kako biste osmislili unikatne detalje, elemente i uskladili materijale i mogućnosti potrebno je ostaviti dovoljno vremena za to. Konačno, nakon dugo razmišljanja dogode se trenutci inspiracije i čitav se posao završi u vremenu od nekoliko dana. Kad me ulovi inspiracija, tada crtam dan-noć, kako mi glavna ideja ne bi isparila.

Dizajn je moja ljubav, a moj je životni moto radi sve što voliš.- Zaključuje Užila.

Restoran Ćakula, Poreč

 


Dizajn: Sandro Užila

Foto: Ana Knežević, K o r i d o r 2 7

Autor teksta: Andrijana Jurin, dipl.oec.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Svi vole ovu Ćakulu!

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.