Kako fotografijom ostvariti uspješan booking?

Pripremite najuspješniji foto scenarij vaše kuće za odmor
  • Foto: Ivan Čorić, Adriavisions

Razgovarali smo s fotografom Ivanom Čorićem, koji nam je otkrio recept za nastanak uspješnih fotografija objekata na bookingu. 

Vaš je dugotrajni proces projektiranja, gradnje i uređenja nekretnine za odmor upravo završio, zadovoljni ste finalnim rezultatom i želite osigurati uspješan booking? Pravo je vrijeme za odabir fotografa, a kako ćete se najbolje pripremiti za ovaj finalni korak pročitajte savjete Ivana Čorića u idućim redovima. 


IDEALNE FOTOGRAFIJE NASTAJU CJELODNEVNIM FOTO SHOOTINGOM

Kuće za odmor važno je fotografirati kroz čitav dan. Različite su fotografije koje nastaju u jutarnjim satima, tijekom dana i uvečer. Primjerice ako je fasada kuće okrenuta prema jugozapadu, sunce će se tijekom jutra nalaziti otraga, u tom trenutku fotografirate prekrasan pogled na plavo more, no istovremeno nećete u kadru obuhvatiti terase koje se nalaze u sjeni.  

 

 

Sredina dana je idealno vrijeme za fotografiranje bazena, što znači od 12 do 14h, u to su vrijeme sjene oko samog bazena najkraće. Fotografija bazen mora djelovati kao oaza koja će vas rashladiti uslijed žestoke vrućine. Prikazom i smještajem bazena u sjeni, neće izgledati primamljivo, već hladno i odbojno.  

 

 

Zalazak sunca posebno je važno prikazati kod onih kuća iz kojih se prostire pogled prema zalasku.  

 

 

Noćne fotografije nastaju u vrijeme sumraka, a za takve fotografije ključno je upravo 20-30 minuta od trenutka početka sumraka do nastanka mraka. 

 

 

Pri fotografiranju rasvjeta je iznimno važna, a jedna od bitnih stavki je ujednačena svjetlost, tj. da sve žarulje proizvode svjetlost jednake boje i jačine. Vrlo je bitno da je bazen osvijetljen, a ako se oko bazena nalazi mnogo raslinja poželjno je osvijetliti čak i stabla. 

 

VELIKI OTVORI U PRAVILU OMOGUĆUJU KVALITETNE FOTOGRAFIJE

 

Kod kvalitetno uređenih i opremljenih interijera mnogo jednostavnije nastaje i kvalitetna fotografija. Često je glavni preduvjet za to prirodna osvijetljenost interijera. Najljepše fotografije nastaju upravo u prostranim otvorenim prostorima iz kojih je otvoren pogled prema moru, prirodi, zalasku sunca. 

 

 

Kamene kuće također otkrivaju svoj šarm, kroz prikaz prirodnog kamena, drvenih greda i uz što jednostavniji dizajn. Moderno građene kuće češće iznajmljuje mlađa populacija, dok tradicionalnu gradnju više posjećuju stariji.  

 


 

RASVJETA

Prilikom fotografiranja rasvjeta igra značajnu ulogu, bilo da se radi o interijeru ili eksterijeru. Pomno planiran raspored rasvjetnih tijela kao i odabir idealnog lumena tj. jačine svjetla vašu će nekretninu prikazati u najboljem svjetlu. U interijeru rasvjeta čini ambijent i dekorativni element, potrebno ju je pokazati na dnevnim i noćnim fotografijama, a osvjetljenje vanjskog prostora najbolje ćete dočarati u sumrak.  

 

PROBLEMATIČNI AMBIJENT

Problematično je fotografiranje potpuno bijelih interijera, stoga tek nekoliko šarenih detalja poboljšava sliku jer se time na jednostavan način postiže željeni kontrast.

Kod bijele boje je često teško izvući bjelinu, pa ona umjesto toga izgleda sivo. Moj je savjet da ne opremate interijer u potpuno bijelu, a ako se već odlučite na to preduvjet je da imate velike staklene stijene, zelenilo koje dopire izvana i iznutra, dok spavaći i dnevni prostor možete presjeći jastucima i slikama u boji- http://www.adriavisions.com/  

 

KAKVE JE INTERIJERE NAJJEDNOSTAVNIJE FOTOGRAFIRATI?

Najzahvalnije je fotografirati interijere u sivim tonovima. Vrlo često fotografiram tehnikom da blic rasvjetu usmjerenu prema stropu reflektiram prema interijeru, a pritom su recimo kamene kuće vrlo zahtjevne za fotografiranje. 

 

Kod noćnih fotografija je najbitnija rasvjeta, a kod dnevnih je bitan prodor dnevne svjetlosti u prostor. Prilikom fotografiranja dnevnih fotografija također radi dojma vrlo često upalim i unutarnju rasvjetu, kako bi se dočarala prisutnost rasvjetnih tijela u interijeru. 

POKAŽITE BAZEN U NAJBOLJEM KADRU

Kad vidite fotografiju osunčanog bazena i kuće u jednom kadru, to je prva fotografija za klikanje i najam. Ako nemate u jednoj fotografiji kuću s bazenom ili ste bazen izgradili negdje u pozadini, tada će najam biti mnogo teži zadatak.  

Kad gradiš novu kuću, do kad ju je potrebno završiti kako bi već tog ljeta ostvarili booking?

Bilo je slučajeva gdje je vlasnik jednom slikom nedovršene kuće napunio dva mjeseca već u prvoj sezoni.

Ponekad fotografiram 15.7. te se i nakon toga ostvari booking. No svakako je preporuka fotografirati završenu kuću ili ako već nije završena, svakako ju naknadno fotografirati za uspješniji booking.  

 

SAVJET ZA UREĐENJE INTERIJERA I EKSTERIJERA

Što je kvalitetnije uređen interijer i eksterijer to ćete imati bolji booking. Obratite se stručnim osobama arhitektima i dizajnerima kako biste kompletnu priču zaokružili već prilikom projektiranja te kako se ne bi dogodilo da vam instalacije proviruju sa svih strana jer niste zadovoljni razmještajem. Mnogo je pametnije da projekt malo i kasni kako biste osmislili svaki detalj i dugoročno kvalitetno postavili ambijent.  

 

DETALJI KOJI ČINE PROSTOR PRIMAMLJIVIM

Što se podova tiče, najfotogeničnije su mat pločice, dok parket zna bit problematičan prilikom osvjetljenja. Volim istaknuti kvalitetno uređenu kupaonicu sa dobrim pločicama, imitacije kamena ili betona. Potpuno crne ili crvene kupaonice su na primjer vrlo zahtjevne za fotografiranje. 

Kombinacija drva i bijele boje daje toplinu, a kuhinje u mat varijantama su izrazito fotogenične.

Prirodno cvijeće u prostoru je poželjno, a umjetno izbjegavajte. Uokvirite fotografije ili zanimljive slike s porukom, umjesto da kupujete slike kakve stranac može kupiti i u svojoj domovini. Afrički slon i norveški fjordovi nisu primjereni za naše podneblje. 

Neka vaš interijer bude jedinstven i odražava nešto jedinstveno i vaše te tradicionalno za kraj u kojem se nalazi. Izbjegavajte standardne ukrase koji se mogu kupiti u svakom dućanu i vidjeti u svakom kraju svijeta. 

Sa tih nekoliko detalja vaša ponuda postaje posebna, izdvaja vas od drugih i donosi bolji booking. 

 

Ivan Čorić, Adriavisions.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako fotografijom ostvariti uspješan booking?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.