Kamp Kargita opuštajuće odredište na kraju Dugog otoka

Kamp Kargita, smješten u Velom ratu, na samom kraju Dugog otoka, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, postao nezaobilazno pristanište kampera i ostalih turista
  • Foto: Ivan Čorić

U mirnom kutku Dugog otoka, na njegovom sjeverozapadnom rtu, smjestio se kamp Kargita.

Iako je riječ o jednom od najdužih jadranskih otoka, koji se prostire površinom od 124 km2, Kargita je tek jedan od ukupno tri kampa.

Unatoč brojnim zaprekama i nedaćama na koje nailaze investitori željni pokretanja novih turističkih priča na našim otocima, ovaj kamp je ipak realiziran projekt. Vlasnici kampa Kargita, Lidija i Dražen Mirković punih su 13 godina čekali sve potrebne dozvole i prilagodbe prostornih planova, kako bi konačno pokrenuli kamp u jednoj od najpoželjnijih otočkih uvala. Velika želja, upornost i iznimna tvrdoglavost gurali su ih naprijed prema realizaciji njihove ideje.

Prije točno 11 godina po prvi put su otvorili vrata kampa i istog trena ostvarili sto postotnu popunjenost, što samo potvrđuje da su uz same vlasnike i kampisti jedva dočekali taj trenutak.

Razvoj kroz stalna ulaganja 

Turizam je grana koja zahtjeva iznimno mnogo planiranih ulaganja kroz osluškivanje želja korisnika, a ukupni doživljaj boravka u turističko – ugostiteljskom smještaju najvažniji je segment uspješnog poslovanja.

Kako bi se nastavila razvijati ova turistička priča vlasnici su odlučili investirati u uređenje poda, tj. puta. Romantični izgled zemljanog puta prethodno je kvarila gomila prašine i nečistoće, koja se uslijed korištenja stvarala. Valjalo je osmisliti kako istovremeno vizualno urediti površinu, koja će se uklopiti u mediteranski štih, a da bude izdržljiva i jednostavna za uklanjanje, ako se ukaže potreba za time.

Vanjski kampovi, iako naizgled potpuno prepušteni prirodi, kriju pod zemljom većinu svih potrebnih instalacija za ugodnost i komfor korištenja. Dođe li do potrebe za promjenom cijevi ili unutarnjih instalacija, podna površina se mora odmicati kako bi se izveli potrebni instalaterski radovi.

-Kako nismo htjeli betonirati ni asfaltirati podnu površinu kampa, a htjeli smo izraditi čvrstu podlogu, koja neće utjecati na sam vizual kampa, odabrali smo opločnike Castello antico tvrtke Semmelrock. Tako smo ujedno dobili čvrstu podlogu za prometovanje vozilima, koja pristižu u kamp te pješačku zonu koja omogućuje bolje higijenske uvjete.

Da bi se poigrali s površinama dinamiku smo postigli postavljanjem ornamenata na pojedinim mjestima. Za izvedbu ornamenata ruža vjetrova, sidro, kompas, kormilo i sunce, korišteni su castelo-antico otučeni opločnici ali u drugim nijansama.

 

Gosti su jako ugodno iznenađeni novim izgledom kampa.- objasnio je vlasnik kampa Dražen Mirković.

Dražen Mirković, vlasnik kampa Kargita

Nastojeći što je moguće više uskladiti prostor sa prijašnjim stanjem. Stabla zatečena prije otvaranja kampa bila su sporog rasta, pa su ih odlučili zamijeniti vrstama poput muške murve, melije, eukaliptusa, maslina, trešnje, jabuke, breskve.

Gotovo sve kamperske parcele sada su smještene u hladovini, a kako bi to postigli posađeno je više od 300 novih stabala, cvijeća i voća te oko kilometar živice. Tehnička voda kroz bio pročistač se koristi za navodnjavanje stabala i žbunja.

Vrhunska gastronomska ponuda dodatno ih pozicionira na tržištu

Gastronomska ponuda, trgovina, kamp i ribarstvo četiri su djelatnosti spojene u obrt Kargita, koje čine cjelinu. Nadopunjujući se, međusobno tvore kompletnu ponudu, ostavljajući gosta i posjetitelja pod dojmom neočekivanih iznenađenja.

Pristupni ulaz, širina puta, blizina mora i svjetski poznatog pogleda dodatno će vas iznenaditi ponudom gastronomskih delicija, različitih ribljih jela upotpunjenih nevjerojatnim kombinacijama poriluka, biži, batata uz vegetarijanski meni koji upravo pripremaju za svoje goste. Kažu, vode se idejom da pristupaju poslu potpuno drugačije od drugih, čak nastojeći mijenjati svoju ponudu onda kad vide da ih se kopira. Osim ugostiteljstva u ponudi kampa je i trgovina, dječje igralište, košarkaško i odbojkaško igralište te boćalište.

Samo 300-tinjak metara podalje, nalazi se jedna od najvećih atrakcija Dugog otoka, smještena u mjestu Veli Rat, a radi se najvećem svjetioniku na čitavom Jadranu, kojeg još nazivaju Punta Bjanka. Iz kampa Kargita gledate u prostranstvo mora i svjetionik, čije su fotografije zastupljene u medijima diljem svijeta. U kampu će smještaj naći kamperi, automobili i druga vozila. Ostatak prostora nastanjuju šatori te se kamp prostire površinom od 1900 m2.
 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kamp Kargita opuštajuće odredište na kraju Dugog otoka

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.