tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

11 godina s Vama!

Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

Projekt RenovActive Velux
Riječ je o projektu naselja socijalnih kuća u selu Anderlechtu u blizini Brusella.

Prije desetak godina tvrtka Velux krenula je u istraživanje održivog stanovanja, te se uključuje u aktivnosti održivih asocijacija. Pridružuju se udruzi Active House Allians, koja je specifična po tome što se bavi ne samo energetskom učinkovitošću, već i udobnošću te utjecajem na okoliš, a to su utjecaj dnevne svjetlosti, kvalitetan zrak u prostoru te termalna udobnost korisnika objekta. Članovi udruženja su brojni istraživački instituti te se osim praksom bave i istraživanjima na temu održive gradnje.

Kako je postojeći stambeni fond sagrađen 1975. godine, te se vrlo malo radilo na obnovi objekata, uključuju se u projekt RenovActiv. Ovaj projekt služi promišljanju što učiniti sa postojećim objektima koje treba energetski unaprijediti. Postojeći stanovi imaju nedovoljno dnevne svjetlosti, nedovoljno su izolirani, te su to vrlo često građevine iz 70-tih, 80-tih godina koje imaju povećanu vlažnost, zbog čega se stvaraju nezdravi uvjeti stanovanja, a tu je i veliki potencijal kod neiskorištenih potkrovlja.

Svjetska zdravstvena organizacija govori o sindromu nezdravih zgrada. Statistika je da 11 % ljudi nedovoljno zagrijava prostor, zbog čega ga nedovoljno prozračuju, te suše odjeću u prostoru što dovodi do loše unuatrnje klime.

kua_prije_poslije Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

Projekt RenovActiv je rađen u naselju sa socijalnim stanovima. Cilj je bio napraviti prototip koncepta na temelju kojeg će se ista obnova provoditi dalje. Tako je krenula obnova prve kuće, a kasnije će uslijediti obnova još 86 projekta u istom naselju. Ovaj je projekt također sadržavao svih sedam elemenata.

prizemlje Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

Na projektu se radilo u partnerstvu sa uredom za održavanje kuća i arhitima. Cilj je bio smanjiti troškove grijanja i hlađenja za 50%, čime se željelo dokazati da energetska obnova nije samo za neke, te da ona mnogima može biti cijenom prihvatljivo riješenje. Zadatak je bio da se unutar budžeta koji je imala tvrtka za održavanje odradi zadani posao.

potkrovlje_ureenje Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

Gradnja je krenula u jesen 2015, te je dovršena nakon sedam mejseci, a do proljeća 2017 kuća će biti otvorena za javnost. U proljeće 2017 biti će useljena obitelj te će se raditi monitoring kako bi se precizno utvrdili rezultati projekta energetske obnove.

kupaona_svjetlosni_tunel Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv

Prije obnove kuća nije imala izolaciju, te su prozori imali dvostruka stakla, a sada je fasada obnovljena, te su stavljena dvostruka low-e stakla, a trostruka na sjevernu stranu. Potrošnja energije pala je sa 5000 eura godišnje, na 800 eura godišnje. No, kada se korisnici usele realna ušteda bi trebala biti 50%. Objekt je također prešao iz G u B energetski razred.

Sedam elemenata koji su zastupljeni u projektu:

climate-elements_1 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
1. Povećana je kvadratura kuće, te je potkrovlje pretvoreno u dječju sobu
climate-elements_2 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
2. Rađena je analiza dnevne svjetlosti kako bi se poboljšali uvjeti korisnika zgrade te je povećana ukupna površina prozora, pa su osim vertikalnih dodani i krovni prozori
climate-elements_3 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
3. Izmaknuto je stubište iz centralnog dijela kuće te sada koristi za provjetravanje i dodatnu dnevnu svjetlost
climate-elements_4 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
4. Na kuću su ugrađena sjenila za regulaciju količine svjetlosti i temperature u prostoru, koja su automatizirani
climate-elements_5 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
5. Ugrađen je hibridni sustav provjetravanja, mehanička i hibridna ventilacija se kombiniraju, prozori se automatski otvaraju, a zimi se uključuje mehanička rekuperacija prozračivanja, kako ne bi dolazilo do propuha i velikih gubitaka energije
climate-elements_6 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
6. U prizemlju je ugrađeno podno grijanje, a na katu su radijatori, te je poboljšana vanjska izolacija zgrade
climate-elements_7 Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv
7. Nadograđen je anex koji povećava životni prostor, spaja se s vrtom u prizemlju te se na taj način dobiva dovoljno osvjetljenog i prozračnog prostora

Potkrovlje je sada dobro osvijetljeno i ugodno za život te u kombinaciji sa sjenilima dobro funkcionira po svim godišnjim dobima.
U kupaoni na prvom katu ugrađen je svjetlosni tunel, te je unutrašnjost kupaone bolje osvjetljena.
Prizemlje se sada sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i anexa (nadogradnje) zimskog vrta, te je dodano stubište koje donosi svjetlost sa krovišta do dubine prizemlja.

nadogradnja_kue Koncept zdrave i cijenom prihvatljive obnove RenovActiv



Publisher:
gradimozadar.hr