tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nagradni natječaj Holcim za inovativna rješenja održive gradnje

11 godina s Vama!

Nagradni natječaj Holcim za inovativna rješenja održive gradnje

Foto: LafargeHolcim Fundation
5. Međunarodni natječaj LafargeHolcim Awards u potrazi za inovativnim rješenjima za gradove i okoliš s nagradnim fondom 2 milijuna dolara
Natječaj LafargeHolcim Awards je najznačajniji globalni natječaj u održivom projektiranju. Putem natječaja traže se projekti profesionalaca, kao i odvažne ideje sljedećih generacija koji kombiniraju održiva građevinska rješenja sa arhitektonskom izvrsnosti. U organizaciji Zaklade za održivu gradnju LafargeHolcim, natječaj identificira ideje s najvećim potencijalom za rješavanje današnjih izazova rasta urbanizacije i poboljšanja kvalitete života. Projekti i koncepti iz područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, urbanizma, planiranja, građevinarstva, tehnologije i materijala ispunjavaju uvjete sudjelovanja u online natječaju sa fondom nagrada od 2 milijuna dolara. Podnošenje prijava za natječaj moguće je do 21. ožujka 2017.

A16_600x268_Awards-Banner_Delalex_02 Nagradni natječaj Holcim za inovativna rješenja održive gradnje
Glavna kategorija natječaja otvorena je za arhitekte, planere, inženjere, studente tih disciplina, vlasnike projekata, graditelje i građevinske tvrtke koje imaju održive odgovore na tehnološka, okolišna, društveno-ekonomska i kulturna pitanja u suvremenom graditeljstvu. Projekti moraju biti u naprednoj razvojnoj fazi i s visokom vjerojatnošću realizacije, a da gradnja nije počela prije 4. srpnja 2016.



Sudionici do 30 godina također mogu sudjelovati u natjecanju sa svojim vizionarskim konceptima i odvažnim idejama, bez obzira na vjerojatnost stvarne provedbe projekta: kategorija Sljedeće generacije (Next Generation) posebno traži potpuno nekonvencionalna, nova rješenja od strane studenata i mladih profesionalaca.

Natjecanje je podijeljeno u pet geografskih regija - svaka sa svojim žirijem renomiranih stručnjaka. Projekti se ocjenjuju prema regiji u kojoj će biti izgrađeni i ocjenjuju se u odnosu na pet "temeljnih pitanja" održive gradnje koji projekte gledaju iz holističke perspektive te uzimaju u obzir cijeli životni ciklus.

Kriteriji obuhvaćaju inovacije i prenosivost; etičke standarde i socijalnu uključenost; resurse i ekološki učinak; ekonomsku održivost i kompatibilnost; te kontekstualni i estetski učinak. Na čelu žirija su: za regiju Sjevernu Ameriku Ray Cole, za Latinsku Ameriku Angelo Bucci, za Srednje-Istočnu Afriku Nagwa Sherif i Donald Bates za Aziju i Pacifik. Za Europu je Harry Gugger na čelu žirija, a ostali članovi su: Sandra Bartoli, François de Larrard, Anne Lacaton, Matthias Schuler, Karen Scrivener, Yvette Vašourková, Jane Wernick i Marc Angélil.

Holcim_zlato Nagradni natječaj Holcim za inovativna rješenja održive gradnje
Poreform, apsorpcijska površina s podzemnim vodenim tankom, dobitnik nagrade Holcim 2015. godine

Prijave za natječaj su besplatne, moraju biti na engleskom jeziku prijavljene do 21. ožujka 2017. putem Internet obrasca u koji se upisuju informacije o autoru, sažetak projekta, tehnički detalji kao i projektne slike ili ilustracije. Vodič "Korak po korak" sveobuhvatno objašnjava kriterije ocjenjivanja u detalje i daje upute o tome kako se pripremiti za unos podataka na www.lafargeholcim-awards.org.

Podržan od strane svjetski priznatih tehničkih fakulteta
Natječaj LafargeHolcim Awards provodi se u suradnji s nekim od vodećih svjetskih tehničkih sveučilišta. Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Zürich i EPFL Lausanne) vodi akademsko povjerenstvo za Zakladu LafargeHolcim. Ostala povezana sveučilišta su: Američko sveučilište u Beirutu (AUB), Libanon; Američko sveučilište u Kairu (AUC), Egipat; Škola arhitekture Casablanca (EAC), Maroko; Indijski institut za tehnologiju (IIT Bombay), Indija; Tehnološki institut Massachusetts (MIT) u Cambridgeu, SAD; Sveučilište Tongji (TJU) u Šangaju, Kina; Sveučilište Tsinghua (THU) u Pekingu, Kina; Sveučilište Iberoamericana (Ibero) u gradu Meksiku, Meksiko; Sveučilišta u gradu Sao Paulo (USP), Brazil; Sveučilište British Kolumbia, Vancouver, Kanada; Sveučilište u Melbourneu, Australija; i Sveučilište Witwatersrand (Wits) u Johannesburgu, u Južnoj Africi.

LafrageHolcim zaklada za održivi razvoj
Od 2003. zaklada promiče raspravu o održivoj gradnji preko svojih međunarodnih natjecanja, forume i publikacije. Zaklada podržava LafargeHolcim Grupu kao svjetskog lidera u industriji građevinskog materijala, ali i dalje je neovisna od komercijalnih interesa.

Izvor: Holcim
Publisher:
gradimozadar.hr