tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 DANI ARHITEKATA 1.0

11 godina s Vama!

DANI ARHITEKATA 1.0

Foto: HKA
Komora arhitekata organizira prvu konferenciju hrvatskih arhitekata „DANI ARHITEKATA 1.0”
Budućnost arhitektonske i urbanističke djelatnosti u Hrvatskoj, tema je godišnje konferencije arhitekata pod nazivom Dani arhitekata 1.0, koju od ove godine pokreće krovna strukovna udruga, Hrvatska komora arhitekata (HKA). Godišnja konferencija Komore, prvi put će se održati od 11. do 13. svibnja u Rovinju u hotelu Lone, a okupit će brojne renomirane predstavnike struke. Posebni gosti Dana su predsjednik Vijeća arhitekata Europe (Architects’ Council of Europe) Luciano Lazzari i Jonathan Tai Lee Siang, predsjednik Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council). Vijeće arhitekata Europe okuplja 43 nacionalne strukovne komore i udruge, dok je Svjetski savjet za zelenu gradnju međunarodna nevladina organizacija koja okuplja nacionalne zelene savjete u više od 70 zemalja, a čiji je cilj promicanje zelene gradnje.

Ova, za struku ključna konferencija,  bit će središnje mjesto okupljanja arhitektonske zajednice na kojem će se razmatrati najvažnije  teme i problemi struke, te sagledati aktualni izazovi s kojima se suočava više od 3.000 hrvatskih arhitekata. “Na ovoj, više nego zanimljivoj konferenciji, bit će govora o dvije ključne teme za arhitektonsku praksu, arhitektura u digitalnom i u energetskom dobu. Pored arhitekture budućnosti, naglasak ćemo staviti i na zakonodavstvo koje regulira našu profesiju, kao i na ono čemu svi građani dnevno svjedoče, a to je važnost urbanizma danas” ističe dipl. ing. Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

Od zanimljivih izlaganja na Danima arhitekata 1.0 potrebno je istaknuti ono Luke Piškorca, arhitekta hrvatskog porijekla koji predaje na svjetski poznatom tehničkom sveučilištu u Zurichu (ETH - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), a govorit će o digitalnoj tektonici  gradnji u četvrtoj industrijskoj revoluciji. O održivoj i regenerativnoj arhitekturi, kao i o BIM alatima za održivost  govorit će  Ivan Jovanović, konzultant za održivost i direktor u londonskoj tvrtki Atelier Ten,  dok će o iskustvu Velike Britanije u implementaciji BIM-a govoriti David Churcher. Churcher je vlasnik privatne  londonske konzultantske tvrtke Hitherwood Consulting.

U sklopu Dana arhitekata 1.0 Hrvatska komora arhitekata će u tri kategorije dodijeliti novoutemeljene nagrade, Medalju Hrvatske komore arhitekata. Ove godišnje nagrade HKA predstavljaju najviša priznanja struke za istaknuti doprinos u području arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata.
Prvi Dani arhitekata održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, te sljedećih ministarstava: graditeljstva i prostornog uređenja, zaštite okoliša i energetike, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kulture, regionalnog razvoja, te Grada Rovinja i Istarske županije.
Detaljni program konferencije nalazi se na mrežnim stranicama Komore: dani.arhitekti-hka.hr/program.
Publisher:
gradimozadar.hr