tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

10 godina s Vama!Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

Autor: Filip Babić
filip-babic Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu
Filip Babić

11. 11. 2019. 1072
babic2 Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

Fotogalerija

Prilikom uređenja stana za turistički najam najčešće se postavlja pitanje kakav sustav ugraditi? Pri tom se misli na grijanje i hlađenje stana koji je kupljen unutar oronule građevine, te ga je potrebno preurediti u nešto „novo“.


Koje instalacije odabrati?

Ako se stan preuređuje isključivo za najam, onda rješenja nisu komplicirana, pogotovo ako mu je namjena za najam u toplijem periodu godine. Jedna ili dvije jedinice klasičnog klima uređaja rješavaju problem hlađenja i eventualno grijanja u prijelaznim periodima. Ukoliko je riječ o stanu za jednu obitelj, tada je to dovoljno. Ukoliko je u pitanju više soba, studija ili apartmana u istom stanu, potrebno je postaviti klimu u svaku prostoriju, osim u kupaonicama.

Grijanje tople vode se uglavnom svodi na električni bojler. Takvo rješenje relativno je jeftino i dobro funkcionira. Ukoliko se želi postići viši nivo hlađenja i grijanja te pripreme tople vode, koristi se toplinska pumpa u kombinaciji s ventilokonvektorima, eventualno radijatorima ili podnim grijanjem u kupaonicama uz bojler za sanitarnu vodu, koji se također priprema preko priključka na toplinsku pumpu. Bojler je pritom obično malo većeg kapaciteta (od 200 - 300l), te se može koristiti i za punjenje masažnih kada i slično.

 

IMG_5525_compressed Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

 
Najkompliciraniji sistem je u slučaju kada investitor traži rješenje za „par godina ću turiste, a onda se useljavam u stan“. Takav zahtjev komplicira situaciju pogotovo ukoliko je objekt podijeljen na više korisnika u turizmu, a na obitelj u stanovanju. Zašto?


Brzina grijanja i hlađenja je najvažnija

Kod turizma je najvažnija brzina zagrijavanja i hlađenja s tim da se u turizmu pretežno koristi hlađenje. Pritom su bez premca sistemi s ispuhivanjem (klime, ventilokonvektori).
Za razliku od turističke namjene stana, kod stalnog boravka prednost ima ugodno grijanje koje postaje „glavno“, dok se hlađenje pali po potrebi. U ovom slučaju za zagrijavanje prednost imaju sistemi podnog grijanja ili radijatori, a ispuhivanje nije toliko traženo. U tom slučaju moramo kombinirati dva sistema, što poskupljuje investiciju, no daje kvalitetno rješenje. Navest ću primjer jednog stana veličine 70m2, starog oko 60 godina i građenog po ondašnjim standardima, ali začudo, vrhunski izoliranog (cigla – zrak - cigla), koji je već prije prodaje i sa starom stolarijom dobio energetski certifikat B. Stan se zagrijavao pomoću jedne kalijeve peći, te je s velikim staklenim površinama okrenutim na jugozapadnu stranu bio dosta sunčan i topao, što je pak ljeti predstavljalo problem zbog pregrijavanja te strane. Namjena stana je za turistički najam (pet ležajeva u dvije sobe i dnevni boravak), a kasnije stanovanje vlasnika.
Poslije generalnog rušenja stana i ugradnje PVC stolarije s trostrukim staklima punjenim plinom, stan je dobio još bolju izolaciju. U dogovoru s vlasnikom, nakon što je određena namjena i raspored prostorija, odabrali smo odgovarajući sistem grijanja i hlađenja.
U stan je ugrađena Viessmann Vitocal 222 S toplinska pumpa zrak – voda snage 8 kW, koja u unutrašnjoj jedinici ima spremnik za sanitarnu vodu od 190l. Objekt ima veliki tuš, ali nema kadu pa je za tu namjenu i više nego dovoljna količina tople vode. S obzirom na izolaciju stana mogli smo postaviti i toplinsku pumpu snage 4kW, no u tom bi se slučaju voda sporije zagrijavala, a s obzirom da je stan namijenjen za pet osoba, postoji mogućnost da će se svi po dolasku istuširati, a u tom je slučaju vrijeme ponovnog zagrijavanja dosta važno. 

 

babic3 Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

 

 

IMG_7178_compressed Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

 

Morate uzeti u obzir i da topla voda grijana preko toplinske pumpe postiže temperaturu od 50-ak stupnjeva pa nije moguće miješati veće količine s hladnom vodom. Kako nije velika razlika u cijeni, odlučili smo se za ugradnju modela snage 8kW. Za hlađenje smo postavili tri zidna ventilokonvektora: dva manja snage 1,5kW u sobe i jedan veći od 3kW u dnevni boravak, koji je povezan s blagovaonicom i kuhinjom. Na taj smo način riješili tri zone od kojih je dnevna zona ipak najvažnija. Kako bismo imali dovoljno snage ako zatreba, stavili smo malo snažnije modele koji će onda uglavnom raditi na nižim brzinama pa će biti i tiši, odnosno ugodniji. Ventilokonvektori mogu i grijati prostor ukoliko je potrebno; u svrhu brzog zagrijavanja stana za povremene goste koji su rezervirali smještaj u zadnji tren.
Ušteda i kontrola korištenja

 

U slučaju stalnog stanovanja ili duljeg zimskog boravka turista koristi se instalacija podnog grijanje koja radi ovisno o vanjskoj temperaturi i temperaturi koju želimo postići u stanu, potpuno automatski prilagođavajući potrebne parametre situaciji. Naravno da je podno grijanje inertno i nije ga moguće adaptirati trenutačno, ali automatika na toplinskoj pumpi „predviđa“ neke situacije pa se prema tome prilagođava sistem. Kada radi podno grijanje, cirkulacija kroz ventilokonvektore je zatvorena i ne koriste se. U kupaonici je montirana električna mrežica za grijanje (neki to nazivaju i električnim podnim grijanjem) za periode kada ne trebamo grijanje cijelog stana, a želimo topao pod u kupaonici.

Cijena ovakvog sistema nije mala, ali riješava sve probleme koje bi korisnici mogli imati vezano uz toplu vodu, grijanje i hlađenje.

 

Untitled-1 Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

 

U slučaju kvara toplinske pumpe postoji ugrađeni električni grijač koji može grijati toplu vodu i sistem grijanja u kući, ali na žalost u tom slučaju ne postoji i rješenje za hlađenje osim ispuhivanja okolnog zraka kao ventilator, no i to je nešto. Ovaj grijač služi i kao dodatno grijanje protiv legionele ukoliko želimo osigurati potpunu higijenu vode.

Vratimo se na stan od 70 m2. Sistem je ugrađen u listopadu 2018., cijelu zimu grijanje je bilo u pogonu, a voda se koristila zadnja tri mjeseca za četveročlanu obitelj. Uz kuhanje na struju, sušilicu i perilicu, potrošnja struje je dosegnula ukupno oko 1800kWh. Od desetog do drugog mjeseca, kada stan nije bio useljen, a grijanje je radilo u punom pogonu, potrošilo se 700kWh, što je oko 180kWh mjesečno za grijanje i potrošnju struje za rasvjetu i potrebe majstora u stanu te nešto sitno za toplu vodu.

 

unnamed-1_compressed Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu

 

Sličnu potrošnju očekujemo i ljeti za hlađenje što zaista nije puno s obzirom da sistem radi 24 sata uz maksimalni komfor korisnika, kako turista tako i stalnih stanara.
Putem mobitela ili računala preko Viessmann aplikacije može se nadzirati sistem te upravljati svim parametrima, što daje dodatne mogućnosti uštede kao i kontrolu korištenja temperature u stanu bez ulaska u objekt dok su turisti u njemu.

Glavna prednost ovakvog cjelovitog rješenja, osim značajnog smanjenja potrošnje struje, jesu jednako zadovoljstvo i komfor gostiju kako ljeti, tako i zimi.


gzd Brzina zagrijavanja i hlađenja igra značajnu ulogu u turizmu