tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Biser iz  Zatoglava

11 godina s Vama!Biser iz Zatoglava

Biser iz Zatoglava

Duje Šegvić

logo Biser iz  Zatoglava
Duje Šegvić

29. 12. 2019. 1938
vila_Zatoglav Biser iz  Zatoglava

Verzija ovog članka pojavljuje se u tiskanom izdanju GZD magazina, broj 10., proljeće 2017. godine.


Povezani članci
Fotogalerija

Obala Rogoznice proteže se duž gotovo 50 km, dok je sami centar mjesta smješten na poluotoku gdje su sačuvane stare kamene kuće, pa se zadržao šarm primorskog dalmatinskog mjesta.


Inače je područje cijele Rogoznice s razlogom pomalo „ozloglašeno“ zbog donedavne nelegalne gradnje pa vrijedi istaknuti značaj i pozitivne primjere kvalitetnih građevinskih zahvata.

Takvih bi primjera trebalo biti i više kako bi cijelo područje promijenilo dosadašnji izgled. U zadnje se vrijeme broj gradilišta na tom području značajno povećao pa se treba nadati kako će pozitivna transformacija ipak brzo nastupiti.

Svakako se ne bi smjela zanemariti potreba provjere i izgradnje infrastrukture s posebnom pažnjom na rješavanje pojasa pomorskog dobra i njegovog odnosa s privatnim vlasništvom. Nove izmjene plana PPUO Rogoznica omogućuju gradnju zamjenskih i rekonstrukciju postojećih građevina do pune visine, bez pogoršavanja prostornih standarda nadajući se da će i to dugoročno imati pozitivan utjecaj na cijelo područje.

 

Grad: Rogoznica - Zatoglav
Godina projekta: 2014.
Godina izvedbe: 2015.-2016.

Tip građevine: Stambena građevina
Površina: 397m2 bruto
Investitor: privatni

  

Zatoglav kao
mjesto za smiraj neba i mora

Zatoglav, predio Rogoznice, orijentiran je prema zapadu i pruža predivan pogled preko mora na cijelo mjesto i poluotok, pa i dalje na marinu Frapa.
Izvrsna parcela kao početak cijele „priče“
Upravo tu, u Zatoglavu, jedna je lijepa nagnuta parcela, prvi red uz more, od 740 kvadrata, strpljivo čekala prazna i strepila koja će kuća upravo nju zaposjesti. Susjedni objekti nisu baš uzoriti pa je, iskreno, bila i dosta zabrinuta. No nudila je sve što ima stare masline, romantičan pogled i plažu nadohvat ruke i nadala se najboljem.

 
Krajem 2014. god. parcela je napokon „doznala svoju sudbinu“. Projektom tvrtke Prostor-Split d.o.o. ishođena je građevinska dozvola, te je izgrađena moderna vila od 397 kvadrata s tri nadzemne etaže i podrumom. Projekti i procedura dozvole odrađeni su u vrlo dobroj dinamici, tako da je od samog početka projektiranja u listopadu 2014. do pravomoćne dozvole u veljači 2015. prošlo samo pet mjeseci!

  

vila_Zatoglav_6 Biser iz  Zatoglava

 

Vila Zatoglav
uronjena u prostor

Projektni program, prostorno planski uvjeti, parcela, podneblje i pogled kompromisno su se uskladili u projektiranom rješenju, pa se nova kuća „u miru“ mogla izgraditi vrlo kvalitetno.
Radi osiguranja atraktivnog pogleda, nivo prizemlja odignut je od pristupa na parcelu, pa se tako i iz prizemne etaže, preko bazena, pruža širok nesmetan pogled na prostor. Tu se, u kontinuiranom nizu, nalaze boravišni prostori, kuhinja s blagovaonicom, te dnevni boravak s kaminom, formirani kao jedinstven prostor orijentiran prema zapadu.

 

Velikim kliznim stijenama osigurava se otvorena komunikacija s prostranom terasom i sunčalištem bazena koje djelomično natkriva velika ploha konzole balkona prvog kata. Posebna pažnja posvećena je otvorenosti prostora sa što manje stupova, te je realizirana duga konzola balkona bez oslonca. Kako bi se ostvario i kontinuitet unutarnjeg prostora, predviđena je i armirano-betonska ploča iznad dijela prizemlja i terase, debljine 25 cm. Bazen od 30 kvadrata i dubine 1,2-1,5 metara, izveden je kao preljevni, s infinite pool rubom prema moru, čime se postiže osjećaj kontakta površine vode, mora i neba.

 
S južne strane objekta, u razini prizemlja, predviđena je terasa za blagovanje uz koju je smješten roštilj u niši unutar objekta, dok je i dimnjak integriran u oblikovanje objekta i vodi iznad krova.
Na prvom katu predviđene su dvije prostrane sobe od 22 i 15 kvadrata, svaka sa svojom kupaonicom i walk-in garderobom. U predsoblje je ugrađena i mini kuhinja. Sobe dijele prostranu konzolnu terasu od 34 kvadrata. Drugi kat, po sličnoj dispoziciji, sadrži dvije sobe s pratećim kupaonicama i garderobama. Terase su ovdje odvojene i jedna je zapravo loggia.

 

vila_zatoglav_23 Biser iz  Zatoglava

 

Prekrasan pogled
prema moru iz svih prostorija

Otvoren pogled na more prema zapadu, omogućen je iz svih boravišnih prostorija, što dodatno pospješuje kvalitetu objekta. Glavna vertikala komunikacije je AB stubište u stražnjem dijelu kuće, uz koje je formiran i zračni prostor što se proteže kroz sve etaže. U podrumu je smješten vinski podrum i prostorija za bazensku tehniku, te tri garažna parkirna mjesta.

 
Otvori prema terasama su velike klizne stijene, koje su, radi blizine mora, izvedene iz PVC profila. Podovi su popločani gress keramičkim pločicama. Svi vanjski zidovi su toplinski izolirani, te bojani sivim tonom ili obloženi štokovanim kamenom iz lokalnog nalazišta u koršama visine oko pola metra. Ograde balkona i terasa zamišljene su iz 2x10mm lameliranog stakla montiranog na inox konstrukciju. Nosiva konstrukcija stambene građevine predviđena je kao AB skeletna, s ispunom od blok opeke veličine 25cm.

 

 Stropne konstrukcije između prizemlja i kata pune su armirano-betonske ploče debljine 15, odnosno 25 cm između prizemlja i kata.
Prostrani unutarnji raspored ispunjen je kvalitetnim dizajnerskim namještajem. Ugrađena je Villeroy & Boch kupaonska oprema te DanKüchen kuhinja. Građevina je uredno spojena na komunalnu infrastrukturnu mrežu naselja (voda, elektroinstalacije jake i slabe struje, telefona).

 

 Kako na ovoj lokaciji do danas nije u funkciji kanalizacijska mreža naselja, izgrađena je zatvorena sabirna jama, locirana ispod parkirnih mjesta na jugu. Parcela je smještena uz postojeću lokalnu cestu s koje je planiran kolni i pješački pristup građevini.

 

vila_zatoglav_27 Biser iz  Zatoglava

 
Svi vanjski prostori koji nisu dio same građevine su uređeni. Predviđena je odgovarajuća procjedna površina obrasla vegetacijom. Ogradni zidovi su obloženi lomljenim kamenom. Na terenu ispred kuće predviđena su parkirna mjesta za dva automobila, a s parkinga se rampom spušta u podrumsku garažu.

 

Pristup s ceste, kao i parking, popločeni su betonskim elementima, dok su vanjske terase popločane gress keramikom.
Posebno je zamišljen i izveden zid sjeverne fasade obložen kamenom koji obuhvaća lođu te na drugom katu stvara zanimljiv oblikovni element iz kojeg izlaze naglašene horizontale - konzole balkona. Također, kao posebno atraktivan oblikovni element, izvedena je arla za biljke u razini prvog kata, koja se proteže na južnom i istočnom pročelju. Rastom biljke penjačice, kako je zamišljeno, formirao bi se osobit volumen zelenila, koji bi bio kvalitetan doprinos ambijentu.

 
Gledajući malo s odmakom, čini se da je parcela ipak zadovoljna svojom sudbinom, pa sada suptilno obavezuje i susjedne kako bi se brinuli malo više o sebi. Zapravo, imam dojam kako ju čak najviše veseli što je njena prijateljica, stara maslina, ostala tu, kako bi joj kroz svoju krošnju šaputala i dalje o moru.

 

 vila_Zatoglav_5 Biser iz  Zatoglava

Sustav grijanja i hlađenja na objektu vile u Zatoglavu izveden je Daikin multinverterima u profesionalnoj izvedbi. Riječ je o Daikin tip3MX68E, a ugrađen je po jedna za svaki kat.
Strojarski projektant odabrao je Daikin uređaje zbog njihove izrazite energetske učinkovitosti, dostupnosti rezervnih dijelova, povoljne cijene i kvalitete.
Uređaji su energetskog razreda A++, sezonske učinkovitosti SEER 6,53 u hlađenju, te SCOP 3,8 u grijanju, što znači da jedan kw struje proizvodi 6,53 kw energije pri hlađenju, a 3,8 pri grijanju.


gzd Biser iz  Zatoglava