Što je Birkin bag u interijerima?

Najpoželjniji dizajnerski klasici u interijeru
  • Foto: ERA
Mosha Bernardo Bernardi

Izbor najpoželjnijih dizajnerskih komada koji se uklapaju u svaki interijer

Birkin bag kultna je torbica iz 1980-ih godina, koju je proslavila slavna engleska glumica i pjevačica Jane Birkin. Ovisno o obradi i veličini, cijena ove torbice kreće se od 10.000 eura na više, no unatoč tome za nju postoji lista čekanja.

Kako u modi tako se i u interijerima i arhitekturi već desetljećima pojavljuju dizajnerski komadi koji jednostavno ne stare, to su komadi koji su uvijek u trendu i predstavljaju pun pogodak u svakom stilu uređenja interijera.

Za Vas sam napravila izbor od 15 dizajnerskih komada koji su poput "Birkin bag" već dokazali svoju bezvremenost:

 

1. Eames lounge chair

 

 

Charles i Ray Eames dizajnirali su ovaj naslonjač s tabureom davne 1956.godine za Herman Miller furniture company. Naslonjač se sastoji od tri komada savijene šperploče na kojoj je koža, a najtraženija je izvedba sa crnom i tamnosmeđom kožom. Cijena iznosi otprilike 8.500 eura, a za vintage komade je također potrebno izdvojiti pozamašni iznos od gotovo dvije trećine cijene.

 

2. Eames stolci od fiberglassa

 

 

Fiberglass je kompozitni materijal od staklenih niti povezanih sintetskom smolom, iznimne čvrstoće i trajnosti. Upravo zbog toga su Charles i Ray Eames za potrebe natječaja za dizajn low-cost namještaja odlučili iskoristiti fiberglass. On im je omogućio slobodu u dizajnu oblika sjedišta, koje se moglo postaviti na nekoliko različitih baza: metalne, drvene i ljuljačke. Sve varijante su prisutne u interijerima još od 1950.

 

3. Arne Jacobsen lampa

 

 

Arne Jacobsen je bio slavni danski dizajner i arhitekt, koji je iza sebe ostavio divnu arhitekturu te namještaj čiji dizajn od sredine 20.stoljeća do danas nije niti malo ostario. Ova lampa se izrađuje u tri varijante, podna, stolna i zidna i sve tri sigurno ulaze na listu.

 

4. Arne Jacobsen Egg chair

 

 

Naslonjač dizajniran 1958. inspiriran kako mu samo ime govori – jajetom, zapravo je mala skulptura u prostoru. Ima i pripadajući naslonjač za noge. Proizvodi se u koži i tekstilu u raznim bojama.

 

5. Mies van der Rohe – Barcelona chair

 

 

Barcelona naslonjač i tabure su 1929. dizajnirali Mies van der Rohe i Lilly Reich. Prvi put je korištena pri uređenju poznate Ville Tugendhat u Brnu. Za dizajn elegantnog ukrštenog okvira od čelika i mekanih kožnih jastuka navodno je slavnog Miesa inspirirao rimski curule stolac.

 

6. Marcel Breuer – stolac Cesca

 

 

Cesca je dobila ime po Breuerovoj kćeri Francesci. Stolac je dizajniran 1928. godine, a od tada je prodan u više od 250.000 primjeraka, proizvedenih u tri različite tvornice: Thonet, Gavina i Knoll.

 

7. Nils “Nisse” Strinning – String modularne police

 

 

Nils Strinning je bio arhitekt i dizajner koji je 1949. sa svojom suprugom Kajsom, dizajnericom, osmislio modularne police koje je svatko mogao prilagoditi svojim potrebama.

 

8. Artemide Tolomeo lampe

 

 

Artemide je poznati talijanski proizvođač namještaja za kojeg su dizajnirali poznati svjetski dizajneri. Seriju lampi Tolomeo dizajnirali su Michelle de Lucchi i  Giancarlo Fassina 1987. Podna, zidna, stolna lampa te nekoliko visilica, pri čemu se na istoj metalnoj bazi izmijenjuju različita sjenila. Ako malo pažljivije pogledate serije i filmove, ova lampa našla je svoje mjesto i kod dr.Housea, i u CSI-u, Skyfallu, Dobrom Willu Huntingu….

 

9. Le Corbusier – LC2 naslonjač

 

 

Dizajn iz 1928. kad je Le Corbusier dizajnirao četiri naslonjača, vrlo brzo je postao popularan komad u interijeru, ali i eksponat MoMe. Od slavnih, Steve Jobs je bio veliki obožavatelj.

 

10. Louis Poulsen PH5 lampa – Poul Henningsen

 

 

Skandinavci imaju najistančaniji ukus kad je u pitanju rasvjeta, valjda zato što im je tako bitna da nadoknadi prirodno svjetlo u zimskom periodu. Ova lampa iz 1958. se uvijek iznova vraća u interijere.

 

11. Bernardo Bernardi Mosha fotelja

Klasik hrvatskog dizajna zasigurno je fotelja Bernarda Bernardija, nastala 1961. za potrebe opremanja Radničkog sveučilišta Moše Pijade, tada pod imenom Fotelja A4, danas poznatija kao Moše, u čast projektu na kojem je ugledala svijetlo dana. Proizvodila se u virovitičkoj tvornici TVIN, kombinacija jednostavnih linija drveta bukve i crne kože.

Bernardi je uvijek bio inspiriran japanskim i skandinavskim dizajnom, vidiljiv je utjecaj skandinavaca nakon stipendiranog  boravka u skandinavskim zemljama. Svjetski, a naše.

12. Butterfly chair

Izvor: wikimedia

Poznata kao  BKFchair ili Hardoy chair, čini ju metalni okvir na kojem se razapne ovješeno kožno sjedište. U originalu je bila kožna, ali danas se može kupiti i u drugim materijalima. Nastala je 1938. u Buenos Airesu, u suradnji arhitekata Antonia Boneta, Juana Kurchana i Jorgea Ferraria Hardoy-a , koji su radili u Corbusierovom studiu.

 

13. Noguchi stolić

 

Izvor: wikimedia

Isamu Noguchi ga je dizajnirao 1947.godine, a dizajn je otkupio Herman Miller kojeg je oduševio skulpturalni dizajn stolića. Radi se iz više vrsta drveta i stakla.

 

14. Hans J Wegner style Wishbone Chair

 

 

Nastala je 1949. i od tada se kontinuirano proizvodi, što govori o uspješnosti dizajna Hansa Wegnera. Osim Wishbone, ime joj je i CH24 chair i Y chair.

 

15. Hay – Tray table

 

 

Tray – pladanj je odvojiv od elegantne čelične konstrukcije. Dolazi u više boja i dimenzija. Hay je jedan od najpoznatijih suvremenih proizvođača čiji dizajn je nešto o čemu će se u budućnosti pričati kao što mi sad gledamo midcentury komade.

 

16. Alvar Aalto vaza

 

 

Vaza Aalto, kasnije je postala poznatija kao vaza Savoy budući da je postala dio inventara luksuznog restorana Savoy, otvorenog u Helsinkiju 1937. Inspirirala ga je haljina Eskimskih žena. Proizvodnja je u početku bila dosta zahtjevna jer se staklo ulijevalo u drvene kalupe koji su polako gorjeli.

Bilo je jako teško suziti izbor, i namjerno sam se bazirala na komade koji su sveprisutni već dulje vrijeme, kao i Birkin bag, Inspirirali su dizajn i kopirani u replikama nebrojeno puta, ali original je uvijek original.


Autor: Iva Klepo Lepur, dipl. ing. arh.

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Što je Birkin bag u interijerima?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.