tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Što je Birkin bag u interijerima?

10 godina s Vama!


15 najpoželjnijih predmeta za svaki interijer

Što je Birkin bag u interijerima?

Što je Birkin bag u interijerima?

Autor: Iva Klepo Lepur, dipl.ing.arh.
Klasici_u_interijeru_12 Što je Birkin bag u interijerima?
Iva Klepo Lepur, dipl.ing.arh.

21. 08. 2020. 1059
Egg Što je Birkin bag u interijerima?
 FOTO by www.arthurholm.com

Izbor najpoželjnijih dizajnerskih komada koji se uklapaju u svaki interijer


Birkin bag kultna je torbica iz 1980ih godina, koju je proslavila slavna engleska glumica i pjevačica Jane Birkin. Ovisno o obradi i veličini, cijena ove torbice kreće se od 10.000 eura na više, no unatoč tome za nju postoji lista čekanja.

 

Kako u modi tako se i u interijerima i arhitekturi već desetljećima pojavljuju dizajnerski komadi koji jednostavno ne stare, to su komadi koji su uvijek u trendu i predstavljaju pun pogodak u svakom stilu uređenja interijera.

 

Za Vas sam napravila izbor od 15 dizajnerskih komada koji su poput "Birkin bag" već dokazali svoju bezvremenost:

 

1. Eames lounge chair

 

Klasici_u_interijeru_10 Što je Birkin bag u interijerima?izvor: www.hermanmiller.com

 

Charles i Ray Eames dizajnirali su ovaj naslonjač s tabureom davne 1956.godine za Herman Miller furniture company. Naslonjač se sastoji od tri komada savijene šperploče na kojoj je koža, a najtraženija je izvedba sa crnom i tamnosmeđom kožom. Cijena iznosi otprilike 8.500 eura, a za vintage komade je također potrebno izdvojiti pozamašni iznos od gotovo dvije trećine cijene.

 

2. Eames stolci od fiberglassa

Klasici_u_interijeru_3 Što je Birkin bag u interijerima?izvor: static.vitra.com

 

Fiberglass je kompozitni materijal od staklenih niti povezanih sintetskom smolom, iznimne čvrstoće i trajnosti. Upravo zbog toga su Charles i Ray Eames za potrebe natječaja za dizajn low-cost namještaja odlučili iskoristiti fiberglass. On im je omogućio slobodu u dizajnu oblika sjedišta, koje se moglo postaviti na nekoliko različitih baza: metalne, drvene i ljuljačke. Sve varijante su prisutne u interijerima još od 1950.

 

3. Arne Jacobsen lampa

 Klasici_u_interijeru_1 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: img.vntg.com

 

Arne Jacobsen je bio slavni danski dizajner i arhitekt, koji je iza sebe ostavio divnu arhitekturu te namještaj čiji dizajn od sredine 20.stoljeća do danas nije niti malo ostario. Ova lampa se izrađuje u tri varijante, podna, stolna i zidna i sve tri sigurno ulaze na listu.

 

4. Arne Jacobsen Egg chair

Klasici-u-interijeru-egg-chair Što je Birkin bag u interijerima?izvor: https://www.arthurholm.com/wp-content/uploads/2017/12/arne-jacobsen-egg-chair-fritz-hansen-16.jpg

 

Naslonjač dizajniran 1958. inspiriran kako mu samo ime govori – jajetom, zapravo je mala skulptura u prostoru. Ima i pripadajući naslonjač za noge. Proizvodi se u kuži i tekstilu u puno boja.

 

5. Mies van der Rohe – Barcelona chair

 Klasici_u_interijeru_13 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: www.knoll.com

 

Barcelona naslonjač i tabure su 1929. dizajnirali Mies van der Rohe i Lilly Reich. Prvi put je korištena pri uređenju poznate Ville Tugendhat u Brnu. Za dizajn elegantnog ukrštenog okvira od čelika i mekanih kožnih jastuka navodno je slavnog Miesa inspirirao rimski curule stolac.

 

6. Marcel Breuer – stolac Cesca

 Klasici_u_interijeru_2 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: cdn11.bigcommerce.com

 

Cesca je dobila ime po Breuerovoj kćeri Francesci. Stolac je dizajniran 1928. Godine, a od tada je prodan u više od 250.000 primjeraka, proizvedenih u tri različite tvornice: Thonet, Gavina i Knoll.

 

7. Nils “Nisse” Strinning – String modularne police

 Klasici_u_interijeru_15 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: media.utilitydesign.co.uk

 

Nils Strinning je bio arhitekt i dizajner koji je 1949. sa svojom suprugom Kajsom, dizajnericom, osmislio modularne police koje je svatko mogao prilagoditi svojim potrebama.

 

 

8. Artemide Tolomeo lampe

 Klasici_u_interijeru_1-1 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: media.fds.fi

 

Artemide je poznati talijanski proizvođač namještaja za kojeg su dizajnirali poznati svjetski dizajneri. Seriju lampi Tolomeo dizajnirali su Michelle de Lucchi i  Giancarlo Fassina 1986. Podna, zidna, stolna lampa te nekoliko visilica, pri čemu se na istoj metalnoj bazi izmijenjuju različita sjenila. Ako malo pažljivije pogledate serije i filmove, ova lampa našla je svoje mjesto i kod dr.Housea, i u CSI-u, Skyfallu, Dobrom Willu Huntingu….

 

9. Le Corbusier – LC2 naslonjač

Klasici_u_interijeru_14 Što je Birkin bag u interijerima? 

izvor: www.madaboutmidcenturymodern.com

 

Dizajn iz 1928. kad je Le Corbusier dizajnirao četiri naslonjača, vrlo brzo je postao popularan komad u interijeru, ali i eksponat MoMe. Od slavnih, Steve Jobs je bio veliki obožavatelj.

 

10. Louis Poulsen PH5 lampa – Poul Henningsen

Klasici_u_interijeru_9 Što je Birkin bag u interijerima? 

izvor: www.stardust.com

 

Skandinavci imaju najistančaniji ukus kad je u pitanju rasvjeta, valjda zato što im je tako bitna da nadoknadi prirodno svjetlo u zimskom periodu. Ova lampa iz 1958. se uvijek iznova vraća u interijere.

 

11. Butterfly chair

Klasici_u_interijeru_7 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: wikimedia

 

Poznata kao  BKFchair ili Hardoy chair, čini ju metalni okvir na kojem se razapne ovješeno kožno sjedište. U originalu je bila kožna, ali danas se može kupiti i u drugim materijalima. Nastala je 1938. u Buenos Airesu, u suradnji arhitekata Antonia Boneta, Juana Kurchana i Jorgea Ferraria Hardoy-a , koji su radili u Corbusierovom studiu.

 

12. Noguchi stolić

Klasici_u_interijeru_1 Što je Birkin bag u interijerima? 

izvor: wikimedia

 

Isamu Noguchi ga je dizajnirao 1947.godine, a dizajn je otkupio Herman Miller kojeg je oduševio skulpturalni dizajn stolića. Radi se iz više vrsta drveta i stakla.

 

13. Hans J Wegner style Wishbone Chair

Klasici_u_interijeru_4 Što je Birkin bag u interijerima? 

izvor: cdn.shopify.com

 

Nastala je 1949. i od tada se kontinuirano proizvodi, što govori o uspješnosti dizajna Hansa Wegnera. Osim Wishbone, ime joj je i CH24 chair i Y chair.

 

14. Hay – Tray table

 Klasici_u_interijeru_8 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: cdn.connox.com

 

Tray – pladanj je odvojiv od elegantne čelične konstrukcije. Dolazi u više boja i dimenzija. Hay je jedan od najpoznatijih suvremenih proizvođača čiji dizajn je nešto o čemu će se u budućnosti pričati kao što mi sad gledamo midcentury komade.

 

15. Alvar Aalto vaza

 Klasici_u_interijeru_5 Što je Birkin bag u interijerima?

izvor: www.designcollectors.com

Vaza Aalto, kasnije je postala poznatija kao vaza Savoy budući da je postala dio inventara luksuznog restorana Savoy, otvorenog u Helsinkiju 1937. Inspirirala ga je haljina Eskimskih žena. Proizvodnja je u početku bila dosta zahtjevna jer se staklo ulijevalo u drvene kalupe koji su polako gorjeli,

 

Bilo je jako teško suziti izbor, i namjerno sam se bazirala na komade koji su sveprisutni već dulje vrijemr, kao i Birkin bag, Inspirirali su dizajn i kopirani u replikama nebrojeno puta, ali original je uvijek original.

 

Izvor: minimalizamzivotprostor.com


gzd Što je Birkin bag u interijerima?