tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

Kolumne&Razgovori

Fasada koja će zaustaviti Vaš pogled

Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

Autor: Promo
logo Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra
Promo

30. 12. 2020. 591
Naslovna Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra
 FOTO by Ivan Čorić

Referenca: Ravago Building Solutions Croatia d.o.o.

InvestitorUstanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – Inovacija

Projektant: Ana Alar (ing4studio)

Fotografije: Ivan Čorić, Adriavision

Izvođač: Sitolor d.o.o.

Voditelj projektaCivil engineering consultancy d.o.o.


U složenoj urbanoj strukturi šireg centra Zadra, obilježenoj suvremenim arhitektonskim izričajem smjestila se zgrada Inovacijskog centra.


Ivan_ori_22 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Ulicom u kojoj se nalazi zgrada pristupa se starom dijelu grada i samim time njena pojavnost sudjeluje u ukupnom dojmu ulaska u grad.

 

Ivan_ori_19 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

-Odabir fasade, koja je obložena keramičkim pločama, izdvaja kuću čineći ju atraktivnom u okruženju. Ovakav se tip keramičkog pročelja danas smatra višim standardom oblikovanja poslovnih i javnih zgrada. Osigurava postojanost materijala, lako održavanje i veliku slobodu izraza u bojama i teksturama s ciljem odgovornosti prema okolišu i budžetu.- pojašnjava projektantica Ana Alar iz tvrtke ing4studio.

 

Ivan_ori_17 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

„Ventilirana fasada je vrijedan sistem kojim se postiže visoka energetska učinkovitost zbog toga što je fizički odvojen od izolacije i pruža zaštitu od vanjskih utjecaja. S obzirom na prostor između zidne obloge i izolacije zrak slobodno cirkulira iza obloge na taj način odstranjujući vlagu.“- pojašnjavaju iz tvrtke Ravago Building Solutions Croatia, zastupnika za Tonality ploče

 

Prije Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

U izgradnji

 

-Obzirom na funkcionalno složenu volumetriju zgrade, ploha pročelja rješavana je grafičko – dizajnerski, monokromatski s izmjenom punih ploha i keramičkih linijskih elemenata „baguette“ koje postižu dinamizam kliznim i preklopnim „griljama“ kao elementom zaštite od sunca tipičnim za mediteransko podneblje.- dodaje projektantica Alar

 

Ivan_ori_5 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

O projektu

 

Investitor projekta 'Centar za kreativne industrije' je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – Inovacija.

 

Ivan_ori_14 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Ukupna vrijednost projekta je 24.426.848,76 HRK, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj prijavitelju bespovratno odobreno 19.972.830,69 HRK.

 

Ivan_ori_9 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Izgradnja zgrade Centra je završena, dok je završetak samog projekta planiran za ožujak 2021., kada bi Centar trebao otvoriti vrata svojim korisnicima.

 

Građevinski radovi uključujući i fasadu zgrade bili su definirani glavnim i izvedbenim projektom te su izvedeni u skladu s istim i naravno građevinskom dozvolom.

 

Ivan_ori_2 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

-Cilj projekta 'Centra za kreativne industrije' je uspostaviti specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva i povećati zaposlenost. Objekt Centra ukupne površine 1.560 m² nalazi se u gradu Zadru na području Relje.

 

Izgradnjom Centra dobivena je moderna poduzetnička infrastruktura ne samo s uredima za najam već i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking prostorom te izložbenim prostorom.

 

Ivan_ori_4 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Strategija Centra usmjerena je razvoju malog i srednjeg poduzetništva, poticanju ulaska u svijet poduzetništva, unapređenju i širenju znanja te poticanju i razvoju poduzetništva u području kreativne i kulturne industrije.- pojasnila je ravnateljica Ustanove Inovacija, Katarina Colić.

 

Ivan_ori3 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

 

Zgrada Inovacijskog centra sasvim se lijepo uklopila u okoliš fasadom obloženom prirodnim keramičkim pločama Tonality

 

Tonality fasadna keramika je prirodan materijal koji se ugrađuje kao ventilirani fasadni sustav te na taj način pruža optimalnu toplinsku i zvučnu izolaciju, bolju energetsku učinkovitost, a samim time ekonomičnost i smanjenje troškova.

 

Ivan_ori_16 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Posebna vrsta obrade KERALIS® i visoke temperature pečenja od cca 1.200 ° C, fasadnu keramiku Tonality čine iznimno čvrstom, izdržljivom i otpornom na vremenske i ostale agresivne utjecaje iz okoliša. Fasadne obloge ovakve vrste djeluju gotovo bez održavanja te su dostupne s posebno učinkovitom i dugotrajnom zaštitom od grafita. Zbog karakterističnog i jednostavnog načina postavljanja, sustav omogućuje jednostavne popravke zbog oštećenja ili vandalizma, a problematične dijelove fasade moguće je zamijeniti vrlo brzo i jednostavno.

 

Ivan_ori_15 Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra

 

Osim njihove postojanosti, Tonality ploče karakterizira također široka paleta boja i raznolikost formi. Obloge dolaze u više od 30 različitih boja i tonova, a osim karakterističnih obloga pravokutnih formata, postoje i fasadni elementi koji se koriste kao zaštita od sunca i pogleda ili za inspirativne arhitektonske ideje.

 

Referenca: Ravago Building Solutions Croatia d.o.o.

InvestitorUstanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – Inovacija

Projektant: Ana Alar (ing4studio)

Fotografije: Ivan Čorić, Adriavision

Izvođač: Sitolor d.o.o.

Voditelj projektaCivil engineering consultancy d.o.o.

 


gzd Centar za kreativne industrije – atraktivan i moderan objekt u centru Zadra