tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

11 godina s Vama!


Stan koji je dizajniran kako bi ispričao jedinstvenost Opatijske arhitekture

Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

Autor: Ivona Kalapač, spec. struc. oec
Ivona_Kalapa Moderan interijer u duhu Opatijske baštine
Ivona Kalapač, spec. struc. oec

13. 05. 2021. 1893
naslovna Moderan interijer u duhu Opatijske baštine
 FOTO by Hrvoje Saršon

Dizajn interijera: 

IRENA VLAOVIĆ,dizajner interijera
IVID,interior design
091 2707 027
info(at)ivid.hr
Ivid.hr

Foto: Hrvoje Saršon, studiosarson.com


Opatija bajna, biser Jadrana kako je od milja zovemo, pored svoje secesijske arhitekture skriva mnoge ljepote. Jedna od novootkrivenih ljepota krije se u crvenoj stambenoj zgradi koja slovi za specifičnu građevinu u ovom gradu. Takvu zgradu ovdje rijetko nalazimo jer novogradnja u centru Opatije nije česta pojava.


Njezina profilacija, zanimljivo složen oblik i crvena boja savršeno su dorasli klimatskom i kulturnom prijelazu između planine i mora kao i Srednje Europe i Mediterana. Neizostavna je i njezina postava zajedno s pogledom koji se spušta na plavu raskoš Jadranskog mora te je kao takva i nominirana za godišnju nagradu UHA-e "Drago Galić" za stambenu arhitekturu 2020.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_2 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Krasi je mnogo prozora što je dizajnerski ističe dok je odabirom crvene fasade uklopljena u povijesni ambijent. Za ovakav dizajnerski oksimoron zaslužni su arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi. Ljepota u ovakvom projektu krije se u tome što su uspjeli na najljepši način implementirati dijalog između opatijske infrastrukture i suvremenog modernog izgleda. Premda je pravi izazov bio uklopiti čitavu građevinu u kontekst okoline smatramo kako je odrađen izuzetan posao.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_1 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Vanjska ljepota nas je zaintrigirala da provirimo i unutar zidova gdje smo otkrili jedan jako lijep i skladan interijer za kojeg bi bilo šteta da ga s vama ne podijelimo.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_3 Moderan interijer u duhu Opatijske baštineDizajnerica interijera Irena Vlaović

 

Ova crvena ljepotica ponosna je vlasnica predivnog stana s potpisom dizajnerice Irene Vlaović koja je ovim projektom izbrusila pravi opatijski dijamant. Tijekom projektiranja stana pomno se pratila priroda koja ga okružuje, kako bi se postigla zadovoljavajuća harmonija te prenio dašak opatijske arhitekture u prostor. S obzirom na to da je stan namijenjen gostima, još se više samim interijerom htjela ispričati priča ovog jedinstvenog grada kako bi ga se približilo okolini.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_4 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_5 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Stan o kojem pričamo prostire se na 78 m2 s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice te prostranim dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonom, što čini otvoren koncept koji je trenutno itekako popularan u dizajnu. Kompletan tlocrt stana direktno je povezan s terasom koja je prava mala mediteranska oaza.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_7 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine 

 

Iako se nalazi u samom centru Opatije, pozicije terase i vrta ovom stanu pružaju nezamjenjivu i priželjkivanu intimu od strane investitora. Stan prirodne orijentacije jugo-zapad uz pomoć ostakljenog dijela je čitav dan okupan suncem i prirodnom svjetlošću.

 

terasa Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Ono što nam je odmah zapelo za oko  je zanimljivo rješenje pregradnog zida koji odvaja ulaz od dnevnog dijela te je pozicioniran tako da je oko njega moguća kružna komunikacija s ostatkom interijera čime se postigao sklad prostora. Takvo je rješenje poželjno imati u svakom prostoru jer se time dobije ono što svi želimo u svom domu: jednostavnost, sklad i povezanost prostora.

 

Hodnik Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Kažu da je bitan onaj prvi dojam tijekom upoznavanja, a ovdje ga čini predivna podna obloga. Samim ulaskom u prostor privlači pažnju svakog gosta i teško da ostane neprimjetna. Na podove je poželjno obratiti pažnju s obzirom na to da zauzimaju najveći dio površine u prostoru te nas pri samom ulasku već uvode u priču o interijera.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_13 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

U ovom slučaju, postavljen je Chevron, model francuskog veza (Chevron = simetrično poredan uzorak u obliku slova V) koji se na velika vrata vraća u interijere. Iako je već godinama u povijesti prisutan, idealno se uklopio u priču i stil uređenja koji se htio postići. Kako navodi dizajnerica, na jedan način su htjeli i testirati ovakvu vrstu parketa s obzirom na to da s istim investitorima uskoro slijedi još jedan projekt koji će biti namijenjen za njihov budući život za razliku od ovog koji već spremno čeka svog prvog gosta.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_11 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Topla paleta boja je sveprisutna u stanu što stvara dojam ugode boravka i osjećaj doma. Investitori su poželjeli uvesti u prostor nijanse zelene te je dizajnerica na najbolji način utopila takvu ideju u spomenutu paletu boja. Kuhinjske fronte izrađene su od medijapana (MDF) u koje je stolar urezivao fuge prema nacrtima i završno su se bojale i lakirale u polu/mat obradu zbog lakšeg održavanja.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_9 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Odabirom nježne zelene boje za donji dio ploha visokih ormara i nježno sivo-bež za gornji dio ploha, koji su u poziciji oka u prvom planu, dobio se spreman prostor da ugosti smaragdno zelene blagovaonske stolice koje su itekako imperativ u prostoru.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_8 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Osim u ostatku prostora, s postavljanjem štukatura u spavaću sobu nastavio se tok dizajna interijera. Štukaturama se na još jedan način htio prenijeti eksterijer u interijer. Predivne same po sebi ostavljene su u mat završnoj boji za zidove, kako bi stvorili kontrast zidnoj tehnici, koja ima lagani odsjaj i kako bi čim više došle do izražaja. Uz takav zid savršeno se uklopio krevet visokog uzglavlja hrvatskog proizvođača Hespo koji ne samo da estetski podiže čitav prostor već pruža udobnost što je bitno za ovakvu prostoriju.

 

Opatija_stan_foto_Hrvoje_Sarson_6 Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

 

Svaka sitnica se pomno osmišljavala pa tako i klizni ormari. Kako bi se uklopili u prostor istaknuli su ih ukrasnim umetkom na dijelu korpusa koji služi za lakše otvaranje i zatvaranje.

 

dnevni_boravak Moderan interijer u duhu Opatijske baštine

Tijekom projekta investitori i dizajnerica savršeno su se nadopunjavali. Stilovi i ukus su im se podudarali no ono što je najbitnije slušale su se želje investitora i zajedničkim dogovaranjem uspjeli su dobiti vrlo zanimljivu priču. Uspješno su svaki kvadrat stana pretvorili u profinjenost što je apsolutno bilo potrebno s obzirom da je stan namijenjen ekskluzivnom najmu. Vjerujemo kako će se svaki gost ovdje osjećati kraljevski i boravkom u interijeru doživjeti duh predivne nam Opatije.

 

 

IRENA VLAOVIĆ,dizajner interijera
IVID,interior design
091 2707 027
info(at)ivid.hr
Ivid.hr

Foto: Hrvoje Saršonstudiosarson.com 

 


gzd Moderan interijer u duhu Opatijske baštine