tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Održivo imanje u suživotu s prirodom

10 godina s Vama!


Imanje na kojem imate baš sve što vam za život treba

Održivo imanje u suživotu s prirodom

Održivo imanje u suživotu s prirodom

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

01. 06. 2021. 778
AKUMULACIJA Održivo imanje u suživotu s prirodom
 FOTO by Ana Kakić

Projekt: Održivo d.o.o.

Vizaulizacije: Ana Kakić


Arhitekt i vlasnik ureda Održivo d.o.o. Hrvoje Bota sa svojom će se obitelji preseliti na selo, gdje će živjeti onako kako svakodnevno projektira u maksimalnom skladu s prirodom i uz minimalnu potrošnju energije, a objekti će se graditi prirodnim materijalima. Tim povodom razgovarali smo o ovom zanimljivom projekt.


U pripremi je zanimljiv projekt možete ga pobliže predstaviti?

 

5_SITUACIJA Održivo imanje u suživotu s prirodom

 


Projekt mikro farme u Krušvaru je višenamjenska farma nove generacije po načelima regenerativnog razvoja , namijenjena je stanovanju, radu, uzgoju voća i povrća te ja zamišljena kao prostor za edukaciju i ugostiteljstvo. Naglasak je na objedinjavanju koncepta regeneracije životnog okoliša, kao odgovor na klimatske promjene uz povećanje bioraznolikosti te regenerativne poljoprivrede za razvoj lokalne ekonomije i agroekosustava.

 


Na koji način će ova farma biti regenerativna? Hoće li sve potrebno za ugodan život i prehranu biti obuhvaćeno?

 

OBUHVAT Održivo imanje u suživotu s prirodom

 


Farma će biti regenerativna jer je dizajnirana po načelima permakulturnog dizajna i regenerativne poljoprivrede s naglaskom na kruženje tvari, stvaranje komposta i živog humusa, kruženje vode i skupljanje kišnice, korištenje održive energije solarnim fotonaponskim panelima te korištenje prirodnih materijala za gradnju kamen, drvo, konoplja, slama… itd.

 


Kada kreće realizacija projekta?

 

STAMBENI-DIO Održivo imanje u suživotu s prirodom

 


Realizacija projekta je već započela, objekt je u izgradnji a i formirane su gredice i započeti nasadi povrća po načelu biointenzivnog povrćarstva na zapadu popularnog pod nazivom „market garden“.

 

Što Vam u ovom projektu predstavlja najveći izazov, a što Vas najviše oduševljava?

 


Najveći izazov je sama složenost projekta, dugoročnost, sveobuhvatnost i korištenje novih načina gradnje, drveni skeletni sustav s ispunom od hempcretea (smjesa konoplje i betona) te pionirska primjena u našem kontekstu u Dalmaciji. Najviše nas oduševljava bogatstvo, bioraznolikost, energija i nepredvidivost prirode koja je sastavni dio arhitekture i neodvojiv dio života.

 

TRIJEM-2 Održivo imanje u suživotu s prirodom

 

Iskreno kad vidim ovoliko zelenila i vodu, zapitam se i kako se obraniti od recimo zmija i drugih nepoželjnih vrsta? 

Da to nas često pitaju, važno je shvatiti da smo dio prirode a u prirodi sve ima svrhu i funkciju. Svi hranidbeni lanci moraju biti uspostavljeni. Naravno potrebno je postići ravnotežu, veći je problem s komarcima u gradovima, za njih je potrebno da ih ptice, šišmiši, ribe drže pod kontrolom. Za zmije nemamo problem ako nisu otrovne ali isti princip, ježevi, blavori…itd da kontroliraju populaciju i uspostave ravnotežu.

 

popreni_presjek Održivo imanje u suživotu s prirodom

 


Osim samoodrživosti imanja tu su predviđena i tehnološka rješenja koja će Vam omogućiti bezbrižno grijanje i hlađenje.

 

Možete nam malo detaljnije objasniti kojim će se prirodnim rješenjima i u kojem omjeru održavati idealna temperatura objekta i vode?

 


Najvažniji princip za grijanje i hlađenje a i stvaranje ugodne vlažnosti u prostoru je pasivni solarni dizajn. Neki od elemenata su otvori na jugu ljeti zasjenjeni zelenom pergolom a zimi otvoreni suncu. Pozicija cisterne za kišnicu ispod terase koja ljeti hladi a zimi grije te pozicija akumulacije vode na jugu koja temperira cijelu parcelu. Također toplinska izolacijama zidovima od 40 debljine od hempcrete-a bez toplinskih mostova. Pasivna prirodna ventilacija te sustav podzemnih cijevi za hlađenje masom tla. Za dodatne izvore grijanja i hlađenja predviđena je solarna elektrana od 5 kw s toplinskom pumpom i podnim grijanjem te kamin na drva za dodatno grijanje prostora i stvaranje ugođaja.

 

POGLED_S_JUGA Održivo imanje u suživotu s prirodom

 

I za kraj na kojoj površini se prostire zemljište i objekt te gdje je smješteno?

 


Kuća će se sastojati od 120 m2 stambenog i 60 m2 gospodarskog prostora na zemljištu površine 2150 m2 smještenom u Krušvaru kraj Biska. U budućnosti planiramo širenje uzgojne površine.

 

Hrvoje_Bota Održivo imanje u suživotu s prirodom

Arhitekt Hrvoje Bota

 

Projekt: Održivo d.o.o.

Vizaulizacije: Ana Kakić


gzd Održivo imanje u suživotu s prirodom