tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

10 godina s Vama!


Sunce u interijeru

Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

Autor: Veljko Armano Linta, mag. ing. arch.
Veljko Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

29. 06. 2021. 515
Sunce_u_prostoru_2 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?
 FOTO by gradimozadar.hr

Sunce ili hlad? Kako kad! Na postavljeno pitanje «Kako je najbolje da mi je orijentiran stan, da imam svjetlosti i sunca čitav dan, a da mi ne piči u oči cijelo vrijeme?», arhitekt daje odgovor koji seže od ugođaja i zdravlja do uštede i klime.


Ne moraš biti Ikar da bi te spržilo sunce. Događa se to i ako stojiš na zemlji, a s toplinskim valovima, koje donose klimatske promjene bitno je zaštititi se od sunca i kad si vani i kad si kod kuće ili na poslu. Pogotovo ako ne voliš klima uređaje ili želiš uštedjeti električnu energiju. A budući da se električna energija još uvijek proizvodi i pomoću fosilnih goriva (ugljen, nafta, plin), koja uzrokuju klimatske promjene, ako se uspiješ zaštititi od sunca bez klima uređaja, time ćeš zaštititi i sebe i druge od još većih klimatskih promjena i još vrelijih ljeta.

 

Sunce_u_prostoru_4 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

 

S druge strane, mi ljudi volimo sunce i imamo dobre razloge da ga unesemo u svoj prostor. Sunce nam podiže raspoloženje, doprinosi higijeni prostora antimikrobnim djelovanjem, doprinosi rastu biljaka koje nam oplemenjuju prostor, pomaže nam da proizvedemo vitamin D. K tome je kadro toliko nam zagrijati prostor zimi da možemo značajno uštedjeti na grijanju, a time ponovno ublažiti klimatske promjene i vrela ljeta. (Pa čak i ako koristimo energiju iz obnovljivih izvora, možemo smanjiti potrebu za tehničkim sustavima i elektranama, a time i za industrijskom eksploatacijom sirovina i njezinim negativnim posljedicama!)

 

Sunce_u_prostoru_1 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

 

Svu dilemu iz prošlih odlomaka praktično je sažela klijentica kad me pitala: «Kako je najbolje da mi je orijentiran stan, da imam svjetlosti i sunca po cijeli dan, a da mi ne piči u oči cijelo vrijeme?» Evo nekoliko praktičnih uputa koje sam joj dao, imajući u vidu posljedice na njezinu dobrobit i dobrobit svih nas:

 

Istočno i zapadno sunce je nisko, dakle pičit će ti u oči. Ali možda ti odgovara da te sunce budi ili da intenzivno uživaš u zalasku. Meni je prekrasno ugrijati se ujutro na suncu, imati izravan kontakt s njim dok je nisko. Lijepo mi ga je i primiti na stol za kojim doručkujem – kao da naglasi boju i život u hrani i ljudima oko mene. Popodne ga volim pozdraviti tek kad je na odlasku u zemlje iza horizonta; prije toga, ono ljetno, zapadno, vrelo sunce moram moći zaustaviti pred prozorom, inače će mi učiniti noć nepodnošljivom.

 

Sunce_u_prostoru_5 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

 

Južno sunce će te lijepo zagrijati posred zimskoga dana, kad je niže na nebu pa njegove zrake ulaze duboko u prostor. A ljeti ga ne želiš u prostoru kad je u zenitu i nemilice prži. Dakle bilo bi dobro imati strehu/tendu iznad prozora ili žaluzine ispred njega. Ako susjed iznad tebe ima balkon, onda ti on može poslužiti kao streha. Za jug je to izvrsno, pogotovo ako i ti imaš balkon pa možeš biti u sjeni u interijeru, a na balkonu (s biljkama) uživati na suncu.

 

Sunce_u_prostoru_6 Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?

 

Ako nema strehe (a i ako je ima), a svakako ako imaš istočne i zapadne prozore, trebaju ti i rolete, roloi, žaluzine ili škure, i to svakako s vanjske strane prozora jer toplina koja prođe kroz staklo uglavnom i ostaje u prostoru. Prednost žaluzina i škura je u tome što im možeš regulirati nagib i time omogućiti prolazak svjetla, zraka i pogleda, a zaustaviti sunčeve zrake. No svakako obrati pažnju na okolne zgrade i stabla. Zgrade bi ti mogle zasjeniti nisko sunce baš kad ga trebaš, a bujne listopadne krošnje pred prozorom bi ti mogle pružiti sjenu spasa ljeti.

 

Toliko o suncu. O svjetlosti idući put.

 

 

Veljko Armano Linta

 

Arhitekt u studiju Armano Linta: www.armanolinta.hr

 

Edukator u timu Satelit edukacije za održivost i regenerativnost: www.satelit-edukacije.eu


gzd Kako orijentacijom prostora uštedjeti energiju i uživati u suncu?