tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

11 godina s Vama!


Kvalitetna svjetlost za dobro zdravlje i dobar san

Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

Autor: Veljko Armano Linta, mag. ing. arch.
Veljko Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

02. 08. 2021. 1685
Tresnjevka Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu
 FOTO by Armano Linta

Veljko Armano Linta

Arhitekt u studiju Armano Linta: www.armanolinta.hr

Edukator u timu Satelit edukacije za održivost i regenerativnost: www.satelit-edukacije.eu


U potrazi za stanom, prijateljica me pitala: «Kako je najbolje da mi je orijentiran stan, da imam svjetlosti i sunca po cijeli dan, a da mi ne piči u oči cijelo vrijeme?» U prošlom smo nastavku pokrili pitanje sunca, a sada se bavimo svjetlošću.

 


Svjetlost je bitna iz funkcionalnih razloga, pogotovo kad nešto radimo (u kuhinji, za radnim stolom…), ali i za psihofizičko zdravlje. Prema znanstvenim istraživanjima, prirodna svjetlost povoljno utječe na svačiji bioritam, raspoloženje i kvalitetu sna, a pomaže i kod niza bolesti i stanja, od anoreksije i depresije do demencije.

 

Veličina je bitna!

 

Svaka prostorija u kojoj se boravi treba imati dovoljno velike prozore. Optimalni minimum je, prema pravilima struke, 1 m2 stakla za svakih 7 m2 poda prostorije. Uzmemo li tipični dvokrilni prozor 140x140 cm (površine 2 m2) i odbijemo površinu okvira krila i doprozornika, dobit ćemo samo 1 m2 stakla! Takav će prozor biti dovoljan za prostoriju od 7 m2, ali ne više. Dva takva prozora bi bila dovoljna za prostoriju do 14 m2. Sličnom računicom, klizna stijena 300x220 cm odgovara prostoriji do 33 m2, a klizna stijena 220x220 cm prostoriji do 22 m2. Kad sami računate, uzmite da sa svake strane prozora gubite 15 cm na doprozornik i okvir, a gdje se spajaju krila gubite još 20 cm širine. Ili, ako ste u prilici, izmjerite duljinu i širinu stakla te ih pomnožite.

 

Smrecje Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

Blagovaonica je uz veliki prozor i pogled, a sofa u intimnijem dijelu dobiva svjetlost preko blagovaonice i krovnog prozora. Foto: Armano Linta

 

 

Pozicija prirodnog svjetla u odnosu na prostorije

 

Nastojte imati više svjetlosti od gore navedenog minimuma, ali nije sve u količini. Bitno je i da su otvori tako raspoređeni da možete kvalitetno namjestiti prostor. Primjerice, uzdužnu os stola za blagovanje najbolje je postaviti okomito na prozor kako bi svjetlost svima padala bočno na lice. Inače će vam, ako su osobe leđima okrenute prozoru, svjetlost ići u oči dok im gledate zasjenjeno lice. Za radne plohe idealno je da svjetlost dolazi s lijeva za dešnjake, i obrnuto. Televizor ima smisla staviti nasuprot prozoru jedino ako ćete moći zamračiti prozor, a svjetlost će vam dolaziti s prozora na nekoj drugoj strani. Ako se bavite slikarstvom ili ručnim radom, željet ćete blagu i jednoliku svjetlost sa sjevera.

 

 

Prije no što kupite stan, nacrtajte si tlocrtne varijante mogućih rasporeda i ucrtajte položaje prozora te zamislite kako se svjetlost širi prostorom. Ili se konzultirajte s arhitekt(ic)om jer arhitekti(ce) imaju iskustva u tome da istovremeno misle na svjetlost, funkcionalnost razmještaja, kvalitetan pogled iz jednog dijela prostora u drugi, kvalitetan pogled van kroz prozor i ugođaj svake zone prostora.

 

Hrib Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

Svjetlost u ovaj prostor dolazi kroz veliki prozor uz sofu, ali i kroz staklenu stijenu prema trijemu (desno) i krovne prozore (iza). Foto: Amir Hadži i Astra Divina

 

Jedna od malih arhitektonskih tajni ugodne svjetlosti jest imati prozore na različitim zidovima iste prostorije. Naime, ako su prozori na samo jednoj strani, intenzitet svjetlosti drastično pada od jako svijetlog dijela uz prozor do puno tamnijeg dijela u dubini prostorije, a ostatak zida na kojem je smješten prozor je mračan. Kad su pak prozori na barem dvjema stranama, ili na zidu i krovu, svjetlost je ravnomjernije raspoređena, sjene su blaže, ugodnije je gledati prema prozoru te svi i sve u prostoru izgledaju ljepše i pristupačnije. Osim toga, možete spriječiti da vam sunce uđe u prostor, a istovremeno dobivati svjetlost s druge strane svijeta.

 

Tresnjevka Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu

Blaga difuzna svjetlost postignuta je otvorima (klizna stijena i prozori) na suprotnim stranama svijeta. Foto: Armano Linta

 

Druga mala tajna svjetlosti je mrak. Iskoristite mračnije dijelove prostora za trenutke kada se želite opustiti i osjećati zaštićeno i intimno. Kada spavate, omogućite si potpuni mrak sve dok nije vrijeme za buđenje, a dva sata prije nego što želite zaspati smanjite intenzitet svjetlosti na minimum. Dokazano je da ćete tako lakše zaspati, kvalitetnije spavati te biti zdraviji i bolje raspoloženi.

 

U slučaju prozora kvantiteta je bitna, stavite ih što više i neka budu što veći

 

Kad smo kod zdravlja, zapamtite podatak s početka: površina stakla prema površini poda jednako jedan prema sedam ili, još bolje, jedan prema pet. U društvu koje štedi na prozorima netko će vas možda gledati čudno, ali čak i da oduzmete 1 m2 podu te ga uložite u još jedan prozor (po mogućnosti na drugom zidu), bit ćete zadovoljni kvalitetom života koju ste si priuštili! I pročitajte tekst o suncu jer puno svjetlosti mora ići ruku pod ruku sa zaštitom od sunca i energetskom učinkovitošću.

 

Autor: Veljko Armano Linta

Arhitekt u studiju Armano Linta: www.armanolinta.hr

Edukator u timu Satelit edukacije za održivost i regenerativnost: www.satelit-edukacije.eu


gzd Idealan smještaj i veličina prozorskih okvira u stanu