tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

11 godina s Vama!


Kad arhitekt uredi ugostiteljski objekt

Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

09. 08. 2021. 1104
Tahas_Mill_Tesanj_15 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću
 FOTO by Amir Salibašić

Jednostavna interpolacija prošlosti i odabir svevremenskih materijala oduševili su žiri i ponijeli nagradu Big SEE za najljepši interijer 2021.


Taha's Mill je pekara koja je projektirana u prostoru koji je ranije bio stambeni. Tijekom projektiranja prostor je prilagođen proizvodnji peciva i klijentima koji mogu boraviti unutar ili izvan zgrade. Kompletna duljina pekare otvara se prema vrtu. Nekoliko komada starog namještaja zatečenog u prostoru se iskoristilo i učinkovito prilagodilo ostvarenom ambijentu Taha's Mill -a.

 

Tahas_Mill_Tesanj_10 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Autentičnost prostora postignuta je upravo time što je dobro iskorišten. Poseban detalj su drveni pragovi koji su se nekad koristili na tračnicama. S vremenom je drvo poprimilo tamnu boju i drugačiju teksturu. Korišteno je kao detalj u WC -u i kao klupe u vrtu.

 

Razgovarali smo s arhitektom Arminom Mešićem, koji je projektirao ovaj prekrasan prostor smješten u Tešnju, u BiH.

 

Počnimo od najupečatljivijeg detalja, kako ste odabrali crvena vrata?

 

Tahas_Mill_Tesanj_16 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Nekoliko je razloga zašto smo odabrali crvenu boju na vratima.U američkoj kulturi crvena vrata predstavljaju simbol dobrodošlice gdje su putnici nakon dugog puta prepoznavali kuće za odmor ili kuće otvorenih (crvenih) vrata. U kineskoj kulturi crvena vrata su "good luck" dok kod nas na kraju krajeva crvena vrata izgledaju odgovarajuće u našem interijeru.

 

Uvijek me fasciniraju staklene stijene, koje su napravljena tako da je prijelaz prema unutra u ravnini, kako ste to uspjeli postići? Čija je proizvodnja staklene stijene? 

 

Staklena stijena u dvije pozicije je i planirana kao segment koji će spojiti unutra i vani. Vrtni dio i interijer nakon otvaranja portala postaju jedno. U našim projektima težimo ostvariti ovakvu vrstu spajanja prostora i to posebno kod unutrašnjih prostora.

 

Tahas_Mill_Tesanj_3 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Integriranu podnu kanalicu i cijelu staklenu poziciju smo završili s lokalnom tvrtkom "Inter doo" iz Tešnja. 

 

Tahas_Mill_Tesanj_11 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Kakav je osjećaj dobiti ovakvu nagradu i što ona za Vas znači? Također, zašto mislite da je Vaš interijer osvojio nagradu?

 

Ovo nam je druga Big SEE nagrada koju smo dobili, ali prva za interijer. Sretni smo zbog toga što internacionalna nagrada za mladi arhitektosnki studio kao što smo mi mnogo znači i daje nam podršku da idemo dalje. Selekcija žirija je nešto što je subjektivno, ali mali prostori su u trendu još ako je i arhitektonski izričaj odgovarajući u očima žirija tada imamo dobitnu kombinaciju. 

 

Tahas_Mill_Tesanj_6 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću 

 

Čitav interijer je vrlo jednostavan, uz nekoliko naglašenih zidova. No, kako je posao radio arhitekt sve je posloženo vrlo precizno i ugodno. Što mislite zašto je presudno zaposliti arhitekta za uspješan projekt uređenja ugostiteljskog objekta?

 

Zidove smo radili tehnikom koja imitira beton u ovom slučaju to je "Beton look" JUB. Pločice su španjolski brand "Vives ceramica".

 

Tahas_Mill_Tesanj_9 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Imam običaj kazati da se arhitekti angažiraju kako bi bili glavni krivci ako nešto ne ide po planu. Arhitekt i investitor čine tim koji mora stvoriti međusobno povjerenje, nakon toga ako dobijete slobodu u stvaranju možete se nadati uspješnom projektu. 

 

Ako može još jedan savjet za sve buduće i trenutne vlasnike ugostiteljskih objekata, zašto je uvijek bolje napraviti custom made šank, škrinju i ostalo umjesto reklamnih? Kako vi osobno reagirate kad vidite reklamnu opremu u prostoru? 

 

Tahas_Mill_Tesanj_1 Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću

 

Originalnost prostora i originalnost komada namještaja je nešto što ne možemo "preskočiti". Kada smo posjetili prostor,koji je tada bio stambeni prizemni dio kuće, zatekli smo nekoliko starih komada namještaja. Odabrani komadi su restaurirani, osvježeni i odlično se uklapaju u prostor. Reklamna oprema je možda funkcionalna, ali naša vitrina je unikatna. Osobno nemam problem s reklamnom opremom i potrebno je malo više pažnje da bi uklopili istu u ambijent.

 

Tahas-Mill-Model Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću


gzd Interijer ugostiteljskog objekta koji osvaja jednostavnošću