tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

11 godina s Vama!


Razgovor s vlasnikom Croatia Luxury Rent-a Josipom Stulicem

Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

06. 09. 2021. 1592
Bra_vila_s_bazenom Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća
 FOTO by K O R I D O R 2 7

Josip Stulic, mlada i uspješna osoba koji stoji iza agencije Croatia Luxury Rent, s ponosom nam predstavlja svoje poslovanje, ali i otvoreno priča o tome što je sve potrebno kako biste izgradili i opremili luksuznu kuću za odmor.


Koliko godina već postoji Vaša agencija i kako ste se odlučili baviti isključivo najmom luksuznih vila za odmor?

 

Dugi niz godina sam bio direktno i indirektno uključen u određene turističke poslove - kroz najam apartmana koje su imali roditelji te radeći kao srednjoškolac sezonske poslove u resortima, restoranima i slično. Prije točno deset godina, iz hobija sam pokrenuo današnji projekt Croatia Luxury Rent-a, koji je s vremenom prerastao u ozbiljnu priču. Mogu slobodno reći da me vodio entuzijazam, određena želja za ostvarenjem, a uz predan rad, želju za dokazivanjem i puno odricanja rezultat je CLR kakav danas postoji.

 

Josip_tuli Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Josip Stulic, vlasnik agencija Croatia Luxury Rent

 


U svom portfelju imate oko 500 vila, a bazirali ste se isključivo na visoki luksuz, u današnje vrijeme kad svi rade sve, kako ste bili tako hrabri i usmjerili se ciljano bez kompromisa?

 

Vila_Punta_Bale Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Vila Puntulina Bale, foto: K O R I D O R  2 7

 

Iz osobne perspektive mogu reći da kada se pokreće određeni poslovni projekt ključno je tražiti nišu koja nije prisutna na tržištu ili u najmanju ruku tržište njome nije zasićeno. Usprkos u to vrijeme nešto manjem iskustvu i poznavanju turističkih kretanja i pravila, prepoznao sam da upravo ova vrsta usluge nije prisutna ili je bila tek u povojima. Time su se u to vrijeme bavile velike tvrtke, tour operateri, kojima to nije bio primarni fokus u poslovanju. Gledajući razvoj ponude u zadarskom kraju, ali i promatrajući trendove primjerice u Istri, koja prednjači u ovom obliku ponude, procijenio sam da će upravo ta turistička ponuda s godinama rasti. Ako je suditi po rezultatima koje danas CLR ostvaruje, mislim da sam dobro procijenio.

 


Naše će čitatelje zanimati što je sve potrebno, koje su osnove za pokretanje projekta izgradnje luksuzne vile, točnije neki okvir vrijednosti takve kuće?

 

 

villa-ulmus-istra-Hrvatska Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Vila Ulmus u Istri, foto: K O R I D O R  2 7

 

U prvom redu, atraktivnost nekretnini daje pozicija, kako mikro, tako i makro položaj. Današnji gosti u najvećoj mjeri preferiraju izolirane jedinice s visokom razinom luksuza, ali i dodatnih sadržaja unutar same jedinici. Gledajući troškove izgradnje – u ukupan iznos morate ukalkulirati cijenu zemljišta, potrebnih dozvola, izgradnje, opremanja i sl... Ovisno o veličini jedinice, troškovi izgradnje kreću se od minimalnih cca 200.000€ pa do nekoliko milijuna. Posebno je bitno naglasiti da u ovom trenutku, u većem ili manjem obujmu svaka nekretnina, bez obzira na veličinu, nalazi svoju klijentelu.

 

Koliko soba i kakvi sadržaji su potrebni?

 

Taj detalj nije unaprijed određen niti uvjetovan. Kuća može imati dvije, osam ili deset soba. Gost mora imati predodžbu i uvjerenje da je došao u nekretninu koja je kvalitetna i posebna i koja će njegov boravak na destinaciji i odmor učiniti nezaboravnim. Po pitanju dodatnih sadržaja i opremanja vila najbolja je krilatica - što više to bolje.

 

villa-barbara-istra-croatia- Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Dodatni sadržajima ostvaruje se bolja popunjenost

 

Zbog čega bi osim arhitekta za projekt same kuće također bilo poželjno angažirati i stručnjaka za unutarnje uređenje?

 

Vila_Puntulina_Bale Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Vila Puntulina Bale, foto: K O R I D O R  2 7

 

U današnje vrijeme, kada je na snazi ekspanzija izgradnje ovakvih vrsta vila za turistički smještaj, jasno je da je konkurencija izuzetno velika. Kao i u svakom poslu, tako i u ovom morate biti drugačiji, ili u najmanju ruku za nijansu bolji od ostale ponude na tržištu. Temeljem toga se velik broj investitora odlučuje uključiti stručnjaka pri izgradnji, koji se maksimalno posvećuju projektu i tako stvaraju preduvjete za maksimalnu isplativost, odnosno za garanciju da će kuća biti interesantna tržištu i ostvariti puni najam.

 


U čemu investitori najčešće griješe prilikom izgradnje ovakve kuće?

 

villa-ulmus-istra Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

 

Velik broj ih u izgradnju ulazi stihijski ne analizirajući detalje koji su ključni pri najmu. Zato se često zna dogoditi da takve kuće svojim izgledom, uređenjem ili funkcionalnošću nisu interesantne klijentima, koji ih zaobilaze i ne smatraju atraktivnima za boravak na pojedinim destinacijama.

 

Koji su sadržaji najzahvalniji za dugoročnu priču? Što preporučujete od dodatnih sadržaja?

 

Kao što sam ranije spomenuo, bitno je da je prisutan čim veći broj dodatnih sadržaja. Ipak, najviše se traže detalji poput sportskih terena, sauna, zabavnih sadržaja, multimedijske ponude i slično.

 

villa-barbara-istra-croatia-1 Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

 Vila Barbara u Istri


Gdje se nalazi najviše luksuznih vila za odmor i kakva mjesta su turistima najpoželjnija?

 


U ovom trenutku bilježimo ekspanziju na doslovno cjelokupnom potezu Jadranske obale. Nekoć je u tome prednjačila Istra, a danas je velik broj jedinica dostupan na Kvarneru, srednjem i južnom Jadranu, otocima, pa čak i na kontinentu.

 


Zbog čega je bitno nakon uređenja također izraditi fotografije visoke kvalitete?

 

villa_Aster_Brac Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

Vila na Braču, foto: K O R I D O R  2 7

 


U današnje vrijeme, kad veliku većinu kupovine imamo priliku obaviti putem online kanala, marketing je najvažniji. Kvalitetna fotografija je najbolji izlog temeljem kojeg ćete privući potencijalne zakupce smještaja. Ako fotografija ne privuče kupca, tada sigurno neće izvršiti kupovinu. Ovo pravilo se ne odnosi samo na najam vila, već je ključno u svim aspektima modernog oblika kupovine, koji je doživio krajnji boom tijekom perioda pandemije.

 

villa-ulmus-istra-croatia Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

 


Kolika je godišnja zarada za ovakvu investiciju uz more, a kolika recimo u zaleđu? 

Teško je navesti taj podatak jer on ovisi o samom projektu, broju soba, odnosno koliko ljudi može primiti. Zatim o lokaciji, duljini sezonalnosti na destinaciji i drugim faktorima koji su ključni za detaljniju procjenu prihoda.

 

Što će za poslovni rezultat značiti 5, a što 4 zvjezdice? Koja je razlika u dobiti između ove dvije kategorije?

 

villa-ulmus-istra-croatia-218226336 Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća

 Vila Ulmus Istra, foto: K O R I D O R  2 7

 

Kategorizacija u velikoj mjeri određuje cjenovnu razinu kod pojedine jedinice u ponudi. Štoviše, velik broj naših korisnika unaprijed određuje kategorizaciju prilikom traženja ili realizacije najma. Ali cjenovno gledano nema pravila kako dolazi do razlike između 4 i 5* budući su u formiranje cijene uključeni mnogi dodatni faktori poput lokacije, atraktivnosti eksterijera i interijera kuće, dodatnih sadržaja, blizine atraktivnih turističkih mjesta i sl.

 

I za kraj koje ste godište?

 

Iako se poslovno smatram starijim nego što jesam, trenutno sam u ranim tridesetim godinama života.


gzd Sadržajem i autentičnošću do uspješnog poslovanja luksuznih kuća