tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

11 godina s Vama!


Raskošna i koloristička vila za odmor i življenje

Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

12. 10. 2021. 1175
Vila_Puntulina_CLR_21 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja
 FOTO by K O R I D O R 2 7

Arhitektura: ERTA d.o.o.  / ATELIER13 ZT

foto: K O R I D O R  2 7

Najam: Croatia Luxury Rent


Smještena u Balama, usred istarskih pašnjaka, vila Puntulina prepuna je neočekivanih iznenađenja.


Dok se interijerom isprepliću koloristički zidni crteži i zidovi u boji, a podna ploha hrabro zauzima poziciju obilježavajući granicu između odmora i rada, boravka i kuhinje, priča se nadovezuje drvetom u spavaćem dijelu.  

 

Vila_Puntulina_CLR_23 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

foto: K O R I D O R  2 7

 

 

Uz maksimalno poštovanje prema minulim vremenima očuvana je uspomena na kameno ziđe, koje se razgolićuje kroz čitav prostor postojeće nekretnine.

 

Interijer veličanstvene površine od 600 m2 ispunjen je u svakom kutku nevjerojatno iznenađujućim detaljima, a ukupan dojam ne samo na nas kao promatrača, već na gosta koji u kući boravi, je da ondje nalaze vlastiti dom, koji u svakom smislu oduševljava.

 

Vila_Puntulina_CLR_25 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

-Svaka stvar koju radim u svom životu mora imati neki smisao, pa sam tako i kuću željela napraviti smisleno. Želja mi je bila da se ja u vlastitom domu osjećam ugodno. Ne da dođem u kuću gdje je već netko postavio sliku, lampu. Savjetodavno u smislu da mi netko otvori vidike može, no ipak ja želim odlučiti gdje ću i što napraviti. Tako sam imala nekakvu ideju što bih htjela. Kako je ovo spoj starog i novog time sam se vodila tijekom čitavog uređenja,- objašnjava vlasnica.

 

Od kupovine nekretnine do izgradnje

 

Dio stare seoske kuće bio je na prodaju prije tri godine, kada su se sadašnji vlasnici odlučili na kupnju prvenstveno kuće za život, koja će u ljetnim mjesecima ugostiti turiste.

 

Vila_Puntulina_CLR_11 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Stara kamena kuća, koja je nekad bila staja, uređena je kao otvoren prostor sve do krovišta i ogoljenih krovnih greda, a posjeduje samo jednu spavaću sobu i profesionalno opremljenu kuhinju. Stari dio kuće spaja se s novogradnjom, koja se naslanja na kameni zid, povezuje njime i vodi prema šarolikom prostoru moderne kuće, čiji izbor fasade u zemljanim tonovima poštuje povijest prostora uz koji se naslonio.

 

Vila_Puntulina_CLR_26 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

-Arhitekte Semira i Dalilu Zubčević, iz ureda ERTA d.o.o.  / ATELIER13 ZT, smo odabrali na temelju referentnih radova koji su nam se svidjeli na području okolice Rovinja, a njihovi su uredi smješteni u Beču i Rovinju. Prvu godinu nakon kupnje odmah smo krenuli s projektiranjem kuće te ishodovanjem potrebnih dozvola, da bismo sljedeće dvije godine posvetili izgradnji i uređenju kuće,- objašnjava investitorica.

Vila_Puntulina_CLR_18 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Dinamika gradnje objekta

 

Najprije su dogovore s radnicima čekali prema njihovim slobodnim terminima, kojima su se postepeno prilagođavali. Također su polako odvajali prihod svojih ugostiteljskih objekata te na taj način polako gradili kuću.

 

Sama izgradnja je trajala kako su pribavljali sredstva za investiciju, a nastojeći se što manje zaduživati. Također je bilo potrebno investirati dva stana kako bi se dovršio projekt kuće za odmor i življenje.

 

Vila_Puntulina_CLR_10 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Za uspješan projekt potrebno se uživjeti u svaki detalj

 

-U početku nismo bili sasvim prisutni, jer nismo razumjeli što to znači projektirati kuću, iz tog razloga došlo je do naknadnih izmjena projekta, kako smo bili više upućeni u sami projekt.

 

Ja nisam razumjela kako će to sve izgledati, no kad je sve krenulo dolazilo je i do izmjena, dodavanja prozora, micanja zidova itd. U čitavom projektu imali smo veliku sreću da su arhitekti razumjeli naše želje i uvažili ih. Radilo se o odličnoj suradnji.- 

 

Vila_Puntulina_CLR_16 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja 

Opremanje objekta odvijalo se postepeno shvaćanjem potreba kroz življenje

 

-Kad smo počeli uređivati nismo imali projekt, već smo interijer uređivali živeći u objektu. Dan prije zatvaranja granica nabavili smo pločice za svih pet kupaonica. No, dalje smo namještaj nabavljali polako i postupno. Tako smo stari namještaj nabavili iz jedne stare kuće u Rovinju, koji je njima bio viška. Osim vrlo malo namještaja, stolari su nam radili po mjeri ormare, krevete i stolove.

 

Vila_Puntulina_CLR_13 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Light on je tvrtka koja nam je radila plan rasvjete i davala savjete kako projekt učiniti što zanimljivijim. Po mom ukusu ima i previše svjetla. Samo utičnica imamo više od 250. A svu smo rasvjetu birali preko kataloga i koristili smo nekoliko vrsta rasvjete koje smo posvuda postavili.-

 

Iza zidnih tapeta krije se priča

 

Vila_Puntulina_CLR_12 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

-Prva stvar koju sam napravila još u fazi dok je sve bilo samo beton i dok nisam znala odakle krenuti je vizija pop arta u tom prostoru, koju je izazvao moj sin stojeći u polumraku uz upaljenu cigaretu. To je bio prvi nekakav klik koji je odredio smjer uređenja prostora.

 

Ubrzo sam čitajući Gloriu naišla na reportažu o umjetnici iz Rijeke Mirni Sišul, gdje sam vidjela njezine tapete. Tako sam došla na ideju kako ću urediti zid od 50 kvadrata tapetom, čiji će ona biti autor. Pet hollywoodskih glumica kao glavni motiv bile su prvi ukras u našoj kući i odredile smjer daljnjeg uređenja prostora.

 

Selma Hayek, koja ja također oslikana na tapeti je jednom prilikom bila u našem restoranu te sam željela da i za buduće naraštaje ostane uspomena iz naših ugostiteljskih dana.-

 

Vila_Puntulina_CLR_14 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

 

Stakleni otvori najveći izdatak

 

Vila_Puntulina_CLR_17 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Sustav grijanja i hlađenja odvija se preko dizalica topline i podnog grijanja. Da može vlasnica bi smanjila protupožarne proizvode poput stakla i vrata jer su s obzirom na limitiranu ponudu na tržištu dosta ograničavali kreativnost u osmišljavanju prostora.

 

Vila_Puntulina_CLR_9 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

Najveći financijski izdatak u projektu bila su vrata, prozori i stakla. A svaka soba objekta inspirirana je karakterom njihove djece.

 

Zaključak projektantice

 

Arhitektica Dalila Zubčević komentirala je projekt vile Puntulina kazavši kako je građenje u povijesnom kontekstu uvijek velik izazov za arhitekta. Ideja projekta, repeticija volumena karakteristične istarske kuće i prožimanje starih i novih prostora je naravno nešto što ne možete često realizirati. Iz tog razloga savjetuje investitorima neka bez straha krenu u projekt očekujući samo najbolje, ali ostavljajući i rezervu novaca sa strane za slučaj da se pojave nepredviđeni troškovi.

 

Vila_Puntulina_CLR_27 Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja

 

 

 

Vilu Puntulina možete iznajmiti u agenciji Croatia Luxury Rent.

 


gzd Istarska vila Puntulina prepuna je iznenađenja