tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

10 godina s Vama!


Od krovnih prozora i crijepa do zidova u rekonstrukciji općinske zgrade

Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

Autor: Andrijana Jurin
Wienerberger Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

01. 11. 2021. 963
Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_7 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko
 FOTO by Ivan Čorić

Izvođač: Class projekt d.o.o.

Projektni ured: Uljanik

Investitor: Općina Preko


Kompletan asortiman i kvaliteta na jednom objektu.


Pouzdan renomirani partner Wienerberger dobio je povjerenje izvođača u projektu rekonstrukcije Društvenog doma u naselju Ugljan, općini Preko.

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_13 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

 

Ova zgrada javne namjene originalno je izgrađena od masivnih građevnih materijala, kamenih zidova debljine 50 cm i tradicionalnih stropnih drvenih greda.

 

Kako bi se obnovom udovoljilo standardima gradnje, koji donose značajne uštede energije i djeluju u očuvanju osnovnih konstrukcijskih elemenata, odabrani su primjereni slojevi i materijali za ovu sveobuhvatnu obnovu.

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_3 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

 

Projekt rekonstrukcije općinske zgrade na otoku Ugljanu obuhvatio je cjelovito rješenje u vidu potpune obnove krovišta, izolacije vanjskih zidova i podova, promjene prozora, izgradnje pregradnih zidova, ojačavanja temelja i ugradnje novog sustava grijanja i hlađenja.

 

 

U čak tri segmenta rekonstrukcije uvršten je Wienerbergerov asortiman kroz:

  • Tondach EnergyPlus krovne prozore

  • Tondach crijep tipa Venera

  • Porotherm Profi opeku 25 cm

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_5 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko 

Pokrov na novoj nosivoj konstrukciji podrazumijevao je zamjenu starog glinenog crijepa s novim pokrovom od glinenog crijepa kupa kanalica. Kako bi se postigla tražena kvaliteta radova bilo je potrebno odabrati materijale koji će biti jednostavni i sigurni za ugradnju.

 

-Kupa kanalica je teški pokrov koji se polagao u mort, kako ga ne bi odnijeli udari vjetra. Ovdje imamo primjer kako se sa Wienerbergerovim crijepom postigao sličan efekt na način da se crijep slaže na podaskano krovište i dobili smo sličnu formu kao što je tradicionalna gradnja, koristeći moderne materijale. U konačnici dobili smo jednoobraznost s okolnim objektima, odnosno s tradicionalnim izričajem, koji se ovdje koristi već stoljećima.- objasnio je projektant Vedran Banaj.

 

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_12 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

Četverostrešni krov, čija konstrukcija je u potpunosti zamijenjena novom, sada će osim lijepog izgleda pružiti adekvatnu zaštitu od vanjskih utjecaja, štiteći izolacijske slojeve i konstrukciju za buduće generacije. Dok će svojim tradicionalnim oblikom očuvati mediteranski izgled zgrade s kojom se gosti i domaćini susreću već pri ulasku u luku.

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_14 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

 

Osim crijepa na krov je ugrađeno još i 28 krovnih prozora, koji pod krovnom organizacijom renomiranog proizvođača Wienerberger zauzimaju svoju tržišnu poziciju nudeći sistemsko rješenje u pravom trenutku.

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_2 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

 

Upravo je to i razlog odabira jer je izvođaču brzina isporuke, uz kvalitetu od značajnog interesa kako bi izgradnja tekla brzo i sigurno.

 

Brušena opeka debljine 25 cm bila je logičan odabir za dogradnju unutarnjih prostorija objekta.

 

-Wienerberger Porotherm Profi opeka uz sva svoja prepoznatljiva svojstva pruža dodatnu prednost u izgradnji na otocima, zbog toga što se pri gradnji koristi Dryfix dvokomponentno lijepilo. Tako se, osim brojnih prednosti protupotresne i kvalitetne gradnje ostvaruju i uštede u dostavi materijala na izdvojenu otočku lokaciju,- objasnio je Krešimir Božulić, regionalni voditelj prodaje tvrtke Wienerberger.

 

Ugljan_Drutveni_dom_Wienerberger_11 Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko

 

Projekt rekonstrukcije Društvenog doma za općinu Preko predstavlja ogromne uštede energije, jer potrebnom termo izolacijom i novom krovnom konstrukcijom uz cjelovit sustava grijanja i hlađenja pruža veću udobnost boravka i smanjen trošak režija. U konačnici dolazi i do smanjenog ispuštanja CO2.

 

Rezultat suradnje izvođača Class projekt d.o.o., projektnog ureda Uljanik i tvrtke Wienerberger je očuvanje izgleda i strukture građevine koja će trajno služiti sugrađanima.

 


gzd Rekonstrukcija Društvenog doma u naselju Ugljan, općina Preko