Dobro došli u topli dom za najam

Luksuzna drvena vikendica u Gorskom Kotaru
  • Foto: Grgo Marić

Kako je kuća za obiteljski odmor postala kuća za najam i što je vlasnike drvene kuće u Gorskom kotaru navelo na ovakav projekt, saznali smo u razgovoru.

Gorski kotar, brdovit krajolik bogato nastanjen prirodnom borovom šumom i zelenilom te zimi posebno atraktivno obavijen snježnim prekrivačem, već svojim fotografijama privlači posjetitelje iz najudaljenijih krajeva.

 

 

U posljednje je vrijeme visoravan Ravna gora postala sve atraktivnijom lokacijom za odmor, pa slijedom tog trenda i sve traženija lokacija za kupovinu zemljišta i izgradnju kuće.

No, kako je krajolik još uvijek rijetko izgrađen, a vlasnici novijih kuća svjesni potrebe za očuvanjem prirode, tako je i izgradnja drvene montažne kuće na neki način logičan odabir.

Na lokaciji Stari Laz, u malenom mjestu gdje živi tek 40 stanovnika, smještena je atraktivna kuća za najam, koja se istovremeno savršeno uklapa u krajolik privlačeći pažnju svojom profinjenom jednostavnošću.

 

 

U razgovoru s vlasnicima kuće otkrivamo kako su još u studentskim danima zapamtili nezaboravan boravak u prekrasnom krajoliku Gorskog kotara i poželjeli upravo ondje jednog dana izgraditi vlastitu kuću, gdje će se okupljati i uživati u čarima gorskog kraja. Prije dvije godine taj su san i ostvarili izgradnjom kuće simboličnog naziva „Unelma” – što na finskom znači ostvarenje sna.

Jedinstvena lokacija, prirodno okružena šumom s tri strane, proteže se na 4000 m2 zemljišta, gdje je u centar smještena drvena kuća, baš kao da je oduvijek bila tamo.

„Svaki put nas nanovo iznenadi taj trenutni osjećaj smirenosti i radosti koja nas obuzme kada dolazimo u našu kuću. Ta povezanost s prirodom, duboko zelenilo, mirisi i zvukovi šume stvaraju ozračje u kojem je lako odvojiti se od užurbane svakodnevice.”

 

 

Za projekt izgradnje kuće za odmor u okruženju borove šume, odlučili su se na odabir jednako umirujućeg dizajna kuće izrađene od borovih trupaca. Finska industrijska gradnja pod nazivom Honka prepoznala je iscjeljujući učinak šume ugradivši ga u svoje moderne objekte. Naime kuća Honka isporučuje projekte prema željama i potrebama vlasnika u modernim varijantama i vrhunske kvalitete.

 

„Kada smo maštali o našoj kući uvijek smo zamišljali drvenu kuću. Osim što nam je važna atmosfera koju drvo stvara, bilo nam je važno da naša kuća bude kvalitetno izgrađena. Odlučili smo se za lamelirane drvene trupce namjesto oblica, budući da smo smatrali da nam isti i tehnologijom i estetikom bolje odgovaraju. Posebnu pažnju smo posvetili odabiru dobavljača drvene građe. Nakon što smo ispitali tržište, Honka se činila kao jedan od najkompetentnijih dobavljača. Honka je finska kompanija, koja ima dugu tradiciju izgradnje drvenih kuća te iskustvo gradnje u različitim podnebljima po čitavom svijetu. Njihov stručni tim nam je pružao podršku tijekom kompletnog razvoja projekta te bi se svakako ponovno odlučili za Honka drvenu kuću.”- objašnjavaju vlasnici kuće.

 

 

Ističu kako je gradnja ovog projekta bila vrlo kompleksno i sveobuhvatno iskustvo, koje je uključivalo brojne izazove. Ono što se pokazalo velikom prednošću jest to da su u lokalnoj zajednici tražili podizvođače radova, koji su aktivno surađivali s Honkinim timom. Time su stekli i nova poznanstva i prijateljstva te se dodatno povezali s lokalnom zajednicom, što je za svakog vlasnika kuće važno. 

„Osjećaj koji nas obuzme svaki puta kada dođemo u našu kuću nam je potvrda ostvarenja svih ciljeva našeg projekta.”

 

 

Ono što njihovu kuću čini posebnom je upravo šuma koja štiti od vjetra, ali i od pogleda. Za lijepog vremena gosti najradije borave na prostranoj terasi ili između stabala, okupljeni oko modernog ambijentalnog roštilja na drva uz koji mogu pripremati obrok ili uvečer uz otvorenu vatru uživati u čaši finog vina ili pjenušca. Za opuštajuće trenutke na raspolaganju su ljuljačke na terasi ili viseća ležaljka u ugodnoj hladovini. U Gorskom kotaru njeguje se ljubav prema boćanju, pa je na zemljištu uređeno i boćalište. Vlasnici neprestano ulažu u nove sadržaje kojim će nadopuniti jedinstven doživljaj boravka u Villi Unelmi, tako su već sada u postupku nabave hidromasažnog bazena kao dijela vanjske spa zone.

Interijer kao toplo utočište

Vidljivi drveni trupci istaknuti s unutarnje strane vanjskih zidova i krovišta, svojom umirujućom bojom i mirisom pružaju topao i ugodan ambijent, a pritom karakteristično veliki otvori na kući Honka stvaraju obilje svjetla i zelenih tonova šumskog krajolika, unoseći ljepotu prirode u unutrašnjost objekta.

 

 

Minimalistički pristup opremanju interijera u ovom slučaju je odličan izbor, koji ostavlja prostor za daljnju prilagodbu željama posjetitelja. Osim što je opremljena svim potrebnim sadržajem ova kuća krije i neka iznenađenja, poput originalnog OFYR roštilja, finske saune i hidromasažne kade te igraonice za djecu, neupitno pružajući gostu više no što je potrebno za ugodan boravak u samoj kući.

„Kod interijera nam je bilo važno stvoriti bojama i teksturom osjećaj topline doma te stvoriti opuštajuću atmosferu. Stoga smo inspiraciju tražili u skandinavskom stilu uređenja čije su odlike jednostavnost i neutralne boje. Obzirom da smo interijer uglavnom sami osmišljavali posebno nas veseli kada gosti potvrde da je uistinu ugodno boraviti u našoj kući.”

Kako su vlasnici ujedno i roditelji troje djece, kroz prostor se također proteže i element igre. Okućnica djeci pruža dovoljno prostora za različite igre s loptom, badminton, preskakanje užeta, spuštanje toboganom i slično, a njihova djeca posebno vole igre zamišljanja da su istraživači, pa šetnjom kroz šumu stvaraju svoje vlastite priče. Zimi, kada gorski kraj pruža ono što u gradu djeci uvijek nedostaje, a to je obilje snijega, uz sve poznate snježne radosti otkrili su i novu aktivnost – otkrivanje tragova životinja u snijegu.

 

 

"Glavna ideja tijekom razvoja projekta bila je stvoriti drugi dom za našu obitelj.”

“Tri potpuno namještene sobe uz dodatne ležajeve nude pregršt prostora za našu obitelj, ali i za naše drage goste. Kako i sami volimo duže boraviti u Villi Unelmi, kuća je potpuno opremljena svim kućanskim aparatima. Od perilice i sušilice rublja, glačala, pa sve do pećnice, tostera i Nespresso aparata koji nam omogućavaju višetjedni boravak u ovom predivnom i opuštajućem okruženju” - dodaju vlasnici.

Od vikendice do kuće za najam

„Projekt izgradnje kuće izazovan je za svakog investitora. Glavna ideja tijekom razvoja projekta bila je stvoriti drugi dom za našu obitelj. Vrlo brzo po dovršetku, kuća je počela privlačiti pažnju te su stizali sve češći upiti za najam. Zbog takvog velikog interesa odlučili smo otvoriti vrata gostima sredinom ovog ljeta te nam od tada upiti za najam stižu svakodnevno.”- objasnio je vlasnik vile Unelma, koju možete unajmiti putem sljedećeg linka: https://www.villaunelma.hr a više informacija možete saznati i putem njihove Facebook stranice Villa Unelma, te Instagram profila Unelmastories.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Dobro došli u topli dom za najam

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.