tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kad se stvari poslože baš kako treba

10 godina s Vama!


Kako se istrijanska stajska zgrada preobrazila u ljepoticu u srcu Istre

Kad se stvari poslože baš kako treba

Autor: Andrijana Jurin

15. 12. 2021. 407
Vila_Dvor_Istra_29 Kad se stvari poslože baš kako treba
 FOTO by K O R I D O R 2 7

Ovaj članak je objavljen u tiskanom izdanju gzd magazina, jesen 2018.


Kada investitor ima mogućnost urediti prostor baš onako kako želi te pritom angažirati najbolje stručnjake i dati im vremena koliko je potrebno, tek tada nastaje jedinstven projekt koji odiše originalnošću i toplinom.


Projekt vile Dvor upravo je takav projekt u kojem je nekadašnji istrijanski dvor, točnije stajska zgrada sa dvorištem preuzela sasvim novu ulogu. 

 

prije_1 Kad se stvari poslože baš kako treba 

 Danas ova prekrasna građevina ugošćuje turiste iz čitavog svijeta, one koji traže mir, prekrasan okoliš, bazen za opuštanje i interijer koji nadahnjuje.
Projekt uređenja vile Dvor trajao je dosta dugo dok stvari nisu potpuno sjele na svoje mjesto. 

 

Vila_Dvor_Istra_14 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Za izgradnju i uređenje kao glavni izvođač pobrinula se poznata istarska tvrtka Istra/Bau, koja je na temelju projekta Damira Bertona izvela ovu građevinu.
Vila Dvor građena je po naputcima ministarstva kulture RH – uprave za zaštitu kulturne baštine, a tvrtka Istra-Bau posjeduje licencu za rad na objektima koji su pod zaštitom kulturnih dobara RH.

 

Izgradnja 

 

Gradnja je trajala gotovo godinu dana, a obuhvaćala je projekt ključ u ruke. Dugotrajnost izvedbe opravdana je njenom kvalitetom. Naime vila je u potpunosti sagrađena prirodnim materijalima. Vanjski kameni zidovi su također otkriveni i u interijeru, kompletno dvorište i interijer obloženi su kamenom, a posebnu toplinu prostoru pružaju i posebni drveni podovi te umjetničkom rukom žbukani zidovi. 

 

Vila_Dvor_Istra_1 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Vila_Dvor_Istra_26 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Drveni su podovi rađeni po mjeri za svaku prostoriju zasebno, a načinjeni su od starih restauriranih drvenih hrastovih podova; podne su daske na pojedinim mjestima duge i više od četiri metra. Sve je ručni rad i izuzetno skup proces načina izrade podova i nije tajna da je cijena takvog poda izrađenog po mjeri oko 350 britanskih Funti po m2 – a proizvođač ostaje poslovna tajna tvrtke Istra-Bau. 

 

Vila_Dvor_Istra_28 Kad se stvari poslože baš kako treba 

 

Svi žbukani zidovi obrađeni su ručno rađenom restauratorskom žbukom i patinirani prirodnim zemljanim pigmentima – pigmentiranje i patiniranje izvodio je Arsen Pletenac, koji restauratorske tehnike nakon studija u Hrvatskoj usavršava na studiju u Londonu.

 

Drvene krovne grede su samo djelomično očuvane, a veći dio ih je dokupljen i obrađen na licu mjesta. 

 

Vila_Dvor_Istra_12 Kad se stvari poslože baš kako treba 

Interesantan je i podatak da su originalne kamene škrilje ( ploče ), koje su prvotno pokrivale staju, ponovno obrađene i prilagođene ugradnji iznad podnog grijanja u ulaznom dijelu objekta. Riječ je o pločama težine više od 200 kg, a komentar izvođača radova je hard work!

 

Uređenje krajobraza 

 

Istra-Bau je isporučila šest maslina starih oko 250 godina uz spektakularan prijevoz labudicom zatvaranjem prometa na pojedinim mjestima radi podizanja telefonskih i strujnih linija, radi velike visine tereta. Vrlo je zahtjevno da takve stare masline ujedno i „prežive“ ponovnu sadnju. Ipak, sve do jedna maslina se primila za tlo.

 

Najveće zasluge za to te brigu za masline, cjelokupno uređenje i njegu travnjaka, kamenjare kao i sadnju ostalog bilja preuzima tvrtka Fa. Bonsai ( Danijel Beletić ) 

 

Vila_Dvor_Istra_2 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Vila_Dvor_Istra_31 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Posađeno je i začinsko bilje, kako bi gosti mogli na najprirodniji način začiniti vlastita jela.

 

Dovršenoj kući, koja je posjedovala prekrasne kvalitetne i prirodne materijale trebalo je zatim udahnuti dizajnerski štih.
Dvije godine nakon kompletne izgradnje vile dizajnerski tim Artep anavi pristupio je kompletnom uređenju interijera.

 

Projekt uređenja interijera vile Dvor by Artep anavi 

 

Kad dobijete zadatak uređenja interijera, uz funkcionalne zahtjeve te smjer uređenja, bitno je otkriti što govori mjesto na kojem je kuća smještena, kao i povijest koju krije.

 

Vila_Dvor_Istra_24 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Vila Dvor nas je dočekala uređena, s definiranim podovima i zidovima, a trebalo joj je udahnuti dušu (oživjeti). 

 

Vila_Dvor_Istra_10 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Kad stvarate prostor iznova neizmjerno je lakše jer možete sve teksture, boje i funkcije kreirati te na kraju upotpuniti namještajem, rasvjetom i opremom, ali sve što smo zatekli na vili Dvor bilo je vrhunski napravljeno – od kamenih podova, parketa a pogotovo zidova izrađenih umjetničkom rukom. 

 

Vila_Dvor_Istra_30 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Od namještaja je jedino bila definirana kuhinja koja je odskakala od smjera uređenja u kojem smo željele ići. Bila je to tradicionalna kuhinja s klasičnim udlagama na vratima. Uz blagoslov Investitorice izmijenjene su sve fronte a zadržana kamena ploča. Nakon te preinake kuća je počela poprimati sadašnji izričaj.  

 

kuhinja_prije Kad se stvari poslože baš kako trebaFotografija prije dizajna interijera

 

Vila_Dvor_Istra_9 Kad se stvari poslože baš kako treba

Preuređena kuhinja

 

Sve ormare, garderobe i dio stolova smo dizajnirale, a izvela ih je tvrtka Ar-area.

 

Pri izboru namještaja i rasvjete vodili smo se time da postignemo mekan, topao ugođaj doma s balansom modernog i starog, dizajnerskog i povijesnog. Svaki oblik je potcrtan bojom ili teksturom kako bi se dodatno istaknula njegova uloga u cjelokupnoj slici. 

 

Vila_Dvor_Istra_22 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

 

Kako su zidovi bili izrađeni s lijepom teksturom i bojom nismo ih opterećivale s dodatnim slikama i ukrasima. Jedini plošni element u interijeru su tri iznimno moderne tapiserije iznad centralnog kamina u dnevnom boravku.

 

Poseban naglasak dale smo pomno biranim perzijskim tepisima koji se uvlače u sve prostorije tako podcrtavajući toplinu i posebnost parketa i kamenih ploha. 

 

Vila_Dvor_Istra_11 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

Htjele smo postići igru mekanih i čvrstih tekstura, tamnih i svijetlih tonova, sjene i svjetla te začiniti prostor nenametljivim dizajnerskim i povijesnim namještajem kako bismo dobili prostor koji jednako diše iznutra i izvana. Prostor u kojem se osjećate ugodno i sretno.

 

Vila_Dvor_Istra_32 Kad se stvari poslože baš kako treba

 

I na kraju, svaka priča o interijeru je priča i o investitoru jer o njemu ovisi krajnji ishod.


gzd Kad se stvari poslože baš kako treba