tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Svi vole ovu Ćakulu!

10 godina s Vama!


Dizajnerski osmišljen interijer prati uspješan ugostiteljski posao

Svi vole ovu Ćakulu!

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

18. 04. 2022. 829
Naslovna Svi vole ovu Ćakulu!
 FOTO by K O R I D O R 2 7

Restoran Ćakula, Poreč

Dizajn: Sandro Užila

Foto: Ana Knežević, K o r i d o r 2 7


Ugostiteljski interijer porečkog restorana Ćakula potpuno je preuređen nakon 10 godina poslovanja.


Nakon 10 godina uspješnog poslovanja restorana Ćakula u Poreču, vlasnica Jelica se odlučila za potpunu transformaciju postojećeg prostora veličine 86 m2, a za projekt je odabran istarski dizajner Sandro Užila.

 

akula_prije Svi vole ovu Ćakulu!

Prije preuređenja

akula_Pore_14 Svi vole ovu Ćakulu!

Nakon preuređenja, foto: K o r i d o r 2 7

 

Zašto u novu renovaciju s tako uspješnim i kvalitetno uređenim restoranom, pitanje je koje su im svi redom postavljali!?

 

Bio im je cilj osvježiti interijer i učiniti ga primamljivim još barem idućih 10 godina. Dizajner interijera i vlasnik projektnog ureda Sandro Užila izradio je idejno rješenje uređenja interijera, potom 3d vizualizacije te je sve skupa prezentirao investitoru. Ključ uspjeha, otkriva nam, krije se u tome što je budget preuređenja interijera bio unaprijed definiran. No, budget je također bio i ograničen pa je valjalo uskladiti sve stavke, od nabave opreme do izvođača, kako bi ostvarili željeni rezultat.

 

akula_Pore_15 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: K o r i d o r 2  7 

 

Kamen, hrast, mikrobeton i korten vodeći su elementi interijera

 

Kameno zdanje u kombinaciji s ciglom na otvorima, u posljednje se vrijeme najčešće ostavlja kao istaknuti element u prostoru. Crni elementi namještaja dodatno naglašavaju ovaj povijesni moment još više mu dajući na važnost.

 

U odnosu na prethodno uređenje, interijer je opremljen novim namještajem, kompletnom rasvjetom, novim oblogama i bojama, a sanirani su dijelovi zida i poda, prethodno oštećeni utjecajem vlage.

 

akula_Pore_2 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: Ana Knežević

 

Transformacija restorana bila je samo estetska, što znači da je tlocrtno ostao isti prostor, no ipak se uz primjenu preinaka tj. stolove i stolice modernog dizajna dobilo četiri nova sjedeća mjesta.

 

Namještaj i dizajnerski detalji

Novi strop sačinjen je od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija, koji predstavljaju puno različitih ćakula, dok lusteri predstavljaju oblake, kao sinonim „ćakule“ s „glavom u oblacima“.

 

akula_Pore_3 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: Ana Knežević 

 

Vitrina za vina je dizajnirana po mjeri tako da može čuvati 600 boca na idealnoj temperaturi, a ugrađeni su i Dry Ageri, kako bi gosti mogli birati odležane komade mesa. Svi ostali elementi su crni kako bi se istakli glavni likovi ovog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama, ćakule, istarski kamen, istarska i ostala vina, odležano meso…

 

akula_Pore_7 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: Ana Knežević 

 

 

Kuhinja je također crna i obložena crnim rustikalnim pločicama da bi se naglasio kuhar i njegova jela kao srce restorana.

 

Terasa Ćakule za ćakulanje i uživanje

 

Terasa Ćakule je zapravo ulica Porečke starogradske jezgre popločana kamenom. Dizajnerova je želja bila proljepšati i utopliti ulicu te s njome sljubiti restoranske stolice, stolove i klupe.

 

akula_Pore_12 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: K o r i d o r 2 7 

 

Stolice i klupe dizajnirane su posebno za taj restoran, a nastali su kombinacijom hrastove konstrukcije sa pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo Ćakule.

 

akula_Pore_10 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: K o r i d o r 2  7  

 

Koliko je ranije potrebno planirati preuređenje interijera ovakvog tipa?

 

Šest mjeseci prije početka projektiranja vlasnica restorana je ugovorila posao s dizajnerom, koji je potom krajem godine predao završen projekt uređenja. Samo tri mjeseca kasnije restoran je u potpunosti preuređen te je već krajem ožujka ponovno započeo s radom.

 

akula_Pore_8 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: K o r i d o r 2  7  

 

Brzina realizacije projekta rezultat je iskustva u kreativnom osmišljavanju interijera, kao i koordinaciji svih radova, pa je dizajner u potpunosti odradio posao od skice do realizacije.

 

Ponuda restorana temelji se na nekoliko jednostavnih jela, a svježe meso sa hrvatskih pašnjaka njihov je glavni adut. S obzirom da je primat u uređenju interijera preuzela vitrina za vino i sušene mesne odreske, već se na prvi dojam može zaključiti kako se radi o mjestu koje baš vinu i kvalitetnim mesnim komadima pridaje najveću važnost.

 

Ćakule ćakule ćakule svi vole ćakule...

Većinu poslova dobiva preko preporuke, na temelju prethodno odrađenih poslova, otkriva nam u ćakuli istarski dizajner i autor projekta Sandro Užila.

 

 

Dizajner_Uila_s_vlasnicom_restorana Svi vole ovu Ćakulu!

Dizajner interijera Sandro Užila i vlasnica restorana Jelica, foto: K o r i d o r 2 7

 

-Šest mjeseci ranije dogovorili smo posao, što je idealno za kreativan proces kao što je dizajn interijera. Dizajn se ne može raditi pod pritiskom rokova. Kako biste osmislili unikatne detalje, elemente i uskladili materijale i mogućnosti potrebno je ostaviti dovoljno vremena za to. Konačno, nakon dugo razmišljanja dogode se trenutci inspiracije i čitav se posao završi u vremenu od nekoliko dana. Kad me ulovi inspiracija, tada crtam dan-noć, kako mi glavna ideja ne bi isparila.

 

Dizajn je moja ljubav, a moj je životni moto radi sve što voliš.- Zaključuje Užila.

 

akula_Pore_18 Svi vole ovu Ćakulu!

Foto: K o r i d o r 2  7 


gzd Svi vole ovu Ćakulu!