Kvalitetna izvedba ravnog krova u Zagrebu

Iz iskustva izvođača
  • Foto: Tanja Herr

Na objektu stambeno-poslovne zgrade u Zagrebu izvedeni su toplinski i hidro-izolaterski radovi na ravnom, UV stabilnom krovu, loggiama i terasama.

Stambeno-poslovna zgrada u zagrebačkom naselju Malešnica zadnja je u nizu velikih zgrada koje su bile predviđene Provedbenim urbanističkim planom iz 1976., a koji je uz kasnije promjene, u ulici Ivane Brlić Mažuranić predvidio izgradnju stambenih blokova najveće katnosti do P+5. Urbanisti koji su zadali „markice“ za izgradnju ovih blokova, bili su Ratko Miličević i Damir Rubeša, prenosi Vizkultura. Izvedba zgrada na ovom potezu primjer je postepene izgradnje. Vremenom su se mijenjali stilovi i oblici blokova, ali se nije premašila zadana visina zgrada. Imajući na umu što bolju iskoristivost čestice, blokovi su razvedenih oblika, koji među sobom čine parkove, koji su dostupni na korištenje svima. 

Ova zgrada, najmlađa u nizu, izdvaja se od ranije sagrađenih, jer je projektirana u skladu s energetskim razredom A. U izvedbi su korištena najkvalitetnija toplinska i hidroizolacijska rješenja, kako bi se zadovoljili svi traženi kriteriji. Tvrtka Kristić izolacija izvela je radove na ravnom krovu navedene zgrade, a direktor tvrtke Filip Kristić je s nama podijelio svoja iskustva. 

 

O kakvom je objektu ovdje riječ?

Stambeno poslovna zgrada Malešnica sadrži 105 stambenih jedinica i 24 poslovna prostora. Prema našem mišljenju, toplinska i hidroizolacija ravnih krovova, terasa, balkona i loggia spada među najbolje izvedbe modernih stambenih zgrada. Uz pomoć kvalitetnih materijala, zgrada je u skladu s projektom, postigla najviši energetski razred - A.

 

Možete nam pobliže opisati izvedbu ravnog krova?

Toplinska izolacija, koju smo koristili na krovu i terasama, je FIBRANxps (ekstrudirani polistiren), koji se pokazao kao najbolje i najkvalitetnije rješenje, ne samo odabirom XPS-a, kao toplinske izolacije, nego i po svojstvima koje konkretni materijal posjeduje te tehničkom podrškom i logistikom kojom raspolažu u Hrvatskoj.

Na ravnom krovu, površine cca 2.000 m2, ugradili smo sljedeće slojeve (odozdo prema gore):

  • parnu branu,

  • toplinsku izolaciju FIBRANxps (ekstrudirani polistiren) - u debljini od 24 cm na ploči krova

  • razdjelni sloj - polietilenski termički obrađeni geotekstili

  • hidroizolacijsku UV stabilnu PVC membranu, mehanički učvršćenu u podlogu teleskopskim tiplama.

Toplinsku izolaciju FIBRANxps (ekstrudirani polistiren) - u debljini od 5 cm ugradili smo na sve nadozide.

Obzide, dimnjake, izlaze i kupole obožili smo XPS-om raznih debljina (5-10 cm). Kao razdjelni sloj između toplinske i hidroizolacije ugradili smo polipropilenski termički obrađen geotekstil.

Hidroizolacijski materijali koje smo ugradili na ovom objektu su iz sustava SIKA (parna brana, polietilenski termički obrađeni geotekstili, PVC hidroizolacija, brtvila i slično).

 

Kako su izvedeni vanjski prostori stanova?

Objekt ima i više od 100 terasa, balkona i loggia koje smo također toplinski izolirali FIBRANxps toplinskom izolacijom različitih debljina 5-15cm, te hidroizolirali membranom za opterećene krovove na koju je išla glazura i završna obloga. Ukupna površina ovih radova iznosi cca 1.200m2.

Tvrtka Fibran proizvodi XPS ploče u nagibu FIBRANxps INCLINE. Da li se spomenute različite debljine toplinske izolacije odnose na promjenjivu debljinu toplinske izolacije u nagibu ili na različite pozicije toplinske izolacije (na ravnom krovu, zidovima, terasama i sl.)?

Debljine toplinske izolacije definirane su projektom i proračunima potrebne toplinske izolacije na svakom dijelu konstrukcije. Nagibi na spomenutom objektu izvedeni su betonom u padu, kako bi toplinska izolacija kontinuirane debljine bila jednaka po cijelom krovu ili terasama.

Debljina toplinske izolacije na terasama, balkonima i loggiama je manja, jer se ispod tih dijelova ne nalaze grijani prostori (5 cm), a na mjestima gdje je npr. stubišni prostor, ugrađena je toplinska izolacija u debljini od 15 cm. Na mjestima gdje je ispod krova ili terase grijani stambeni prostor, ugrađena je toplinska izolacija XPS u debljini od 24 cm. Za svaki dio konstrukcije proračunate su zasebno potrebne debljine toplinske izolacije, kako bi se zadovoljio traženi energetski razred objekta.

Toplinska izolacija od XPS-a se, zbog zanemarive vodo-upojnosti, najčešće koristi za obrnute ravne krovove, gdje se nalazi s vanjske strane hidroizolacije, u sustavu tzv. obrnutog krova. Zbog čega je na ovom objektu odabran sustav klasičnog ravnog krova, gdje se XPS nalazi ispod hidroizolacije?

Sustav toplinskih i hidro-izolacija na ovoj zgradi, bio je definiran je projektom i kao takav je i izveden. To kod nas nije rijedak slučaj, obzirom da je XPS čvršći i svakako bolje rješenje na krovovima na kojima ima dosta instalacija koje se redovno više puta godišnje servisiraju. Hodanjem po tvrdoj površini se ne stvaraju uleknuća, kao kod mekših toplinskih izolacija, pa se tu onda ne zadržava ni voda. U svakom slučaju, ovakvo rješenje ima puno prednosti.

 

Da li izvodite i obrnute ravne krovove? Tko odlučuje o tome?

Naravno, izvodimo i obrnute ravne krovove, kada to traži projektant ili investitor, ali takve krovove izvodimo u manjem broju, u usporedbi s klasičnim ravnim krovovima. Iako znamo da povijest obrnutih ravnih krovova seže do unatrag gotovo 80 godina. Kao u svakodnevnom životu, tako i u graditeljstvu imamo periode kad su neka rješenja više ili manje u modi, to se svako toliko mijenja, iako bi samo tehničke karakteristike trebale biti presudne za odluku.

 

Da li obzirom na iskustvo, sugerirate projektantima izvedbene detalje ili njihove izmjene?

Na svakom projektu nastojimo još u fazi izrade ponude biti u kontaktu sa projektantima, nadzornim inženjerima i investitorima. Ako ima potrebe, ukazujemo im na detalje i slojeve za koje smatramo da bi trebalo izmijeniti ili dopuniti, kako bi objekt bio što kvalitetnije izveden.

 

Kakav je njihov odgovor na sugestije struke?

U većini slučajeva su nam na tome zahvalni te pozitivno prihvaćaju sugestije, budući da se mi time bavimo svakodnevno i znamo na što treba najviše obratiti pozornost. Smatramo da je takav vid suradnje normalan i neophodan za kvalitetno poslovanje.

 

Jeste li skloniji primjeni sintetičkih jednoslojnih hidroizolacija ili radite sve što je prema projektu?

Naša tvrtka na ravnim krovovima isključivo izvodi jednoslojne, sintetičke hidroizolacije na PVC ili TPO bazi, jer smatramo da na taj način najbolje možemo izolirati objekt.

 

Koje sintetičke hidroizolacije češće koristite, TPO ili PVC i zašto?

Izvodimo i jedne i druge, a sam odabir je na projektantima i investitorima. U našoj praksi još uvijek prevladavaju PVC hidroizolacije. Kroz godine rada možemo reći da se za PVC membrane više odlučuju privatni investitori (obiteljske kuće, stambene zgrade i slično), a TPO membrane odabiru investitori većih objekata poput trgovačkih i logističkih centara, proizvodnih pogona i slično. Prema našem iskustvu su PVC i TPO membrane jednako kvalitetne, kad se kvalitetno ugrade. S naše strane, dajemo jednaku garanciju na izvedene radove za oba materijala.

 

Na stranici NN Bilić, za ovu se zgradu spominje energetski razred A. Da li ste radili na objektima slične kvalitete?

Naravno, radili smo slične objekte, no na stambenim zgradama sa tolikim brojem stanova, koje su namijenjene prodaji, to je još uvijek rijetkost. Razlog tome je možda i zato što je Zakon o građenju donio obavezu projektiranja zgrada gotovo nulte energije (nZEB) tek od početka 2021. za privatne objekte. Za javne objekte je ovaj zakon na snazi od 2019. Znamo da od projektiranja pa do izvedbe može proći i više od godine dana, tako da val energetski kvalitetnije gradnje očekujemo u vrlo skoroj budućnosti.

 

Biste li nam mogli u tom smislu, ovako iz ruke, reći koje su debljine toplinskih izolacija koje se danas „standardno“ ugrađuju na ravnim krovovima?

U današnje se vrijeme na privatnim objektima, kao što su obiteljske kuće i stambene zgrade, na ravnim krovovima najčešće ugrađuju toplinske izolacije debljine od 15-20 cm, dok se na proizvodnim pogonima, trgovačkim i skladišnim centrima i slično, rade izračuni koji zadovoljavaju potrebne kriterije namjene objekta.

Treba svakako napomenuti, da debljina toplinske izolacije ovisi o njezinim svojstvima, prije svega toplinskoj provodljivosti, što se izražava koeficijentom lambda (λ). Što je lambda manja, to je materijal bolji toplinski izolator.

 

Koliko dugo posluje vaša tvrtka i koja je vaša glavna djelatnost?

Tvrtka Kristić izolacija ima tradiciju dugu preko 35 godina (od 1986. godine), bavimo se samo i isključivo hidro-izolaterskim radovima. Prisutni smo na teritoriju cijele Hrvatske i iza sebe imamo više od 10.000 uspješno odrađenih objekata. Više o nama možete saznati na našoj web stranici www.kristic-izolacija.hr.

 

Iz tako bogatog iskustva, možete li izdvojiti projekte (tip zgrada koji su Vam najdraži? Da li su to veliki objekti, industrijske hale ili možda vrtići i škole?

Budući da možemo ponosno reći da naša tvrtka ima obiteljsku tradiciju kroz više generacija, kroz dugogodišnje poslovanje prošla sve moguće vrste projekata i objekata. Svaki je objekt zanimljiv na svoj način i svakom pristupamo jednako profesionalno, bili oni od 10 m2 ili 10.000 m2. Uostalom o tome svjedoči naša kolekcija brojnih referenci.

 

OBJEKT: Stambeno poslovna zgrada - Malešnica
LOKACIJA: Križanje Ulica Oranice - Ivana Brlić Mažuranić, Zagreb
IZVOĐAČ TOPLINSKIH I HIDROIZOLATERSKIH RADOVA: Kristić izolacija d.o.o.
INVESTITOR: NN Bilić d.o.o.

Autor teksta: Tanja Herr, dipl. ing. arh.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kvalitetna izvedba ravnog krova u Zagrebu

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.