tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

10 godina s Vama!


Projekt uređenja aparthotela Dvije masline u Pakoštanima

Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

Autor: Andrijana Jurin, dipl.oec.

06. 07. 2022. 884
aparthotel_18 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu
 FOTO by Ivan Čorić, Adriavisions

Priča započinje još prije 30 godina, kad je obitelj iz Hrvatskog Zagorja provela prvo ljeto u apartmanu prekrasnih Pakoštana.


Toliko su zavoljeli ovaj apartman da su ga iz ljeta u ljeto neprestano posjećivali. Osim toga Pakoštane su zavoljeli kao svoj rodni kraj te se odlučili kupiti nekretninu koja je tada još bila podijeljena u više suvlasničkih dijelova.

 

Radilo se o tipičnoj dalmatinskoj kamenoj kući, čiji je turistički potencijal utjecao na njeno širenje i rast, tj. daljnje preinake i nadogradnje. Kuća se postepeno povećavala i širila sukladno tadašnjim mogućnostima. Originalna kamena kuća nadograđena je 70-tih te ponovno 90-tih godina, a potom i legalizirana.

 

aparthotel_2 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 prije Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Od studio apartmana do višesobnih apartmana

 

Kuća je prvotno nudila smještaj u studio apartmanima, da bi danas, uslijed promjene trenda, ondje osvanuli apartmani s odvojenom spavaćom sobom kao i jedan prostrani apartman sa tri sobe.

 

Kako je turistička ponuda na datoj lokaciji uvijek bila atraktivna već samom pozicijom kuće u blizini svih sadržaja, tako je jedino bilo pitanje vremena kada će pasti odluka da se kuću preoblikuje i dizajnira za nautički segment tržišta.

 

aparthotel_5 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Nakon tri godine najma studio apartmana novi su se vlasnici odlučili uložiti u adaptaciju. U jesen 2021. obratili su se uredu Gradečki projekt, kako bi dizajnirali interijer budućeg aparthotela. Arhitekt Robert Gradečki, čiji ured već posjeduje bogato iskustvo u sličnim projektima, odlučio je najprije snimiti situaciju na terenu. Uvidio je kako građevina zahtjeva mnogo intervencija, koje nadilaze sami dizajn interijera. Uspostavilo se kako je potrebno promijeniti krovište, bolje povezati dijelove građevine koji datiraju iz različitog vremena izgradnje tj. napraviti cjelinu od kamene kuće i ciglom nadograđivanih dijelova te postaviti nove instalacije.

 

 

Dnevna_fotografija Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

prije_renovacije Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu 

To je bila sjajna prilika za cjelovitom obnovom i redizajnom kojim su provedene nove instalacije, a kako se kuća iz temelja renovirala najbolje je bilo odmah odabrati rješenje kojim će se štedjeti energija i stvoriti udobnost adekvatnim sustavom grijanja i hlađenja.

 

Odgovor je to i na zahtjev kojim će se udovoljiti nautičarima. Naime, sezona nautičkog turizma započinje već u rano proljeće i završava u kasno jesen. Što znači da je potrebno koristiti grijanje i izvan toplijih mjeseci. Osim toga, takva ponuda je i rijetkost u okruženju, pa je konkurentnost u tom smislu neupitna.

 

aparthotel_11 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Strojarski projektant ureda Gradečki projekt, osmislio je sustav s dizalicama topline zrak-zrak, marke Toshiba u kombinaciji sa krovnim solarnim panelima. Već sada, početkom lipnja bojler se autonomno zagrijava opskrbljujući se vlastitom proizvodnjom solarnih panela.

 

Dinamika gradnje

 

Započeli su s rekonstrukciju u 11. mjesecu, a s opremanjem sredinom siječnja. Obzirom da se radilo o dogradnji objekata, bilo je najprije potrebno povezati sve građevine građene u različitim razdobljima. Ojačanja konstrukcije izvedena su sa Mapei MAPEGRID sustavom za naknadna armiranja sa mrežicom i tankoslojnim namazima betona. Sve radove izvodilo je društvo Stunja elektro i glavni izvođač Krunoslav Stunja.

 

aparthotel_19 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Mokre zidove izbjegli su odabirom Wienerberger Porotherm Profi opeke kojom je ponovno izgrađen aneks kuhinje sa blagovaonicom. Krovište je u potpunosti zamijenjeno novim te je postavljen pokrov Tondach, a okoliš je uređen Semmelrock opločnicima.

 

aparthotel_1 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Kompletna keramika u zgradi je iz kolekcija talijanske tvrtke FLORIM, u raznim uzorcima kamena i terazza, dok su podovi naručeni u tvrtci Arhitextura i svi su na bazi LVTa. Odabrani materijali su iznimno pogodni za apartmane jer se lako održavaju, otporni su na habanje, a kod rekonstrukcija ne oduzimaju visinu prostora.

 

aparthotel_7 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

aparthotel_8 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

U prostoru tuš kabine osmišljeni su svjetlarnici, koji se postižu postavljanjem Velux krovnih prozora s najmanjim kutom ugradnje.

 

aparthotel_9 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Interijer

 

Dizajn interijera potpisuje u cijelosti arhitektonski dvojac Iva Džidić i Robert Gradečki. Ističu kako je koncept dizajna baziran na dvije kategorije smještaja, pa su Visitor apartmani za 4 osobe dizajnirani jednostavnije sa dosta lako zamjenjivog namještaja u slučaju štete, dok je "Master" apartman osmišljen do krajnjih detalja. Razrada dizajna slojevito sadržava pravi mali hotelski doživljaj smještaja visoke kategorije, a u sve je ugrađena i nota osobnog potpisa investitora, koji se i sami bave poslom koji je u usko vezan uz more – ribarenjem i prodajom ribe.

 

aparthotel_2 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Uslijed svih nedaća izazvanih ratom i korona krizom u ovom slučaju mnogo su se brže odvijali građevinski radovi nego nabava materijala za opremanje interijera. Čitav uvoz iz udaljenih krajeva svijeta bio je zaustavljen te su se maksimalno okrenuli domaćem tržištu. Tvornica namještaja Modul iz Darde, kreveti Grading iz Bedekovčine, Ormari i namještaj iz Lesnine, Emmezete, Jyska. Kuhinje iz Ikee s radnim pločama po mjeri, jer je puno opreme kasnilo. Visoki stolovi i mnogo opreme izvedeni su po mjeri kao produkt dizajn ureda Gradečki projekt.

 

aparthotel_12 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Središnji dio kuće, koji se sastoji od zajedničke kuhinje, rađene po mjeri i blagovaone, krasi zanimljiva tapeta proizvodnje Studijo.co koja je nagrađena i Archiproduct Design Awardom. Dizajn rasvjete. Većina rasvjete je dizajnirana u nekoliko krugova upravljanja, tako da se lako može uživati u prigušenoj večernoj atmosferi, ili pak potpuno rasvjetlili prostor i obaviti večernje čišćenje.

 

aparthotel_13 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu

 

Zanimljivo je kako u tom periodu gradnje nisu mogli nabaviti četiri ista kauča. U konačnici je više od 60% namještaja i opreme stiglo iz Hrvatske. Danas, ovi pomno osmišljeni apartmani ugošćuju prve turiste.

 

aparthotel_21 Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu


gzd Nadograđivana kamena kuća u novom ruhu