Skromnim budgetom skrojen efektan interijer

Dizajn interijera kojeg karakteriziraju jednostavnost i udobnost
  • Foto: Maja Mihovilović

Dvosoban stan u Vukovarskoj ulici u Zagrebu jednostavnim uređenjem i uz ograničen budget postao je udoban dom.

Stan u zgradi sagrađenoj 1953. godine

Stan veličine 71 m2 smješten je u stambenoj zgradi u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, koja je projektirana prema projektu arhitekta Nevena Šegvića. Arhitektonski je projekt započeo 1953. godine, a gradnja je završena 1960.

U odnosu na godinu završetka izgradnje stan je doživio neznatne izmjene, a stanari su odlučili potpuno urediti interijer. Osvježiti zidove, u potpunosti renovirati kuhinju, ostavu, wc i kupaonicu te promijeniti podne obloge i sobna vrata. Ulazna vrata i vanjska stolarija bili su relativno novi, stoga nije bilo potrebe za njihovom zamjenom.

Ostvarena vizija uređenja prostora

Glavna prednost stana, koja se zamjećuje čim u njega zakoračite, jest količina svjetla koja obasjava sve prostorije. Stan se nalazi na 6. katu i većinu dana je okupan prirodnim osvjetljenjem pa je svakako bilo poželjno naglasiti tu njegovu prednost. Klijent je želio da prostor ostane prozračan, neopterećen suvišnim komadima namještaja, a opet ugodan i topao.

Uspjeli smo izbjeći zamku sterilnog uređenja pa unatoč prevladavajuće svijetlim tonovima i monokromatskoj paleti boja, a zahvaljujući pažljivom odabiru detalja, stan ne djeluje hladno.

Zadržan postojeći tlocrt

Nije bilo potrebe za intervencijama u tlocrt, no kako bi sve bilo tehnički ispravno, u potpunosti smo zamijenili elektroinstalacije, ormarić s osiguračima i brojilo te sve vodovodne instalacije do vertikala. Kompletno smo promijenili i sve podne obloge (niveliranje hodnika, dnevnog boravka i soba izveli smo OSB pločama) te zidne pločice u wc-u, kupaonici i kuhinji. Vanjska stolarija bila je relativno nova i nije ju bilo potrebno i mijenjati, no sobna smo vrata recimo zamijenili.

Brušenje, kitanje i lakiranje postojećih sobnih vrata relativno je skupo pa klijentima predlažem da ih zamijene novima, osim u slučajevima kad se radi o iznimno kvalitetnoj stolariji koju se isplati renovirati. Parapet od lamperije u prolaznom hodniku ciljano nismo htjeli mijenjati jer je prelakiran u bijelo ispao baš zgodan i topao detalj.

Skandinavski stil uređenja

Vodili smo se skandinavskim stilom uređenja – prevladava bijela i svijetlosiva boja, s ponekim crnim detaljem koji prostoru daju karakter. Drvni dekor, biljke i manji dekorativni predmeti, zidne tapete kao i velika biblioteka pridonijeli su dojmu topline i udobnosti.

Kada osmišljavam uređenje prostora i nastojim s klijentom odrediti koji se ugođaj želi postići uređenjem, obično polazim ili od jedne prostorije ili od nekog komada namještaja koji su klijentu važni. Želja vlasnika bila je bijela kuhinja s ukladama, metro zidne i vintage podne pločice u kupaonici pa su ujedno ti elementi odredili sveukupni ton uređenja ostalih prostorija.

Boje zidova u interijeru

Odabir boja ovisi o stilu uređenja i preferencijama klijenta, no postoje neke smjernice o korištenju boja u interijerima. Npr., zid obojan u boju, posebno ako je ona tamnija, činit će se optički bliži od bijelog zida pa će vizualno skratiti prostor. Ovaj 'trik' zgodno je iskoristiti ako se radi o uskom i izduženom prostoru.

Stan_u_Zagrebu_bijeli_namjetaj_7 Skromnim budgetom skrojen efektan interijer

Također, neke boje poput narančaste ili crvene energiziraju, dok tonovi zelene smiruju i poželjni su u spavaćoj sobi. Bojama možemo i odvajati funkcionalne zone prostora – npr. ako se u istom prostoru nalaze kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica, spretnim korištenjem boja možemo vizualno odvojiti jednu zonu od druge. U slučaju ovog stana prevladava monokromatska paleta, dok je crna boja u kontrastu s bijelom prostoru dala odvažnost i karakter. Zidna tapeta u  iznad sjedeće garniture u dnevnoj sobi u kombinaciji crnih, bijelih i sivih tonova zaokružuje i povezuje ukupan dojam i monokromatsku paletu boja. 

Uređenje uz minimalni budget

Kako vodim adaptacije po principu 'ključ u ruke' imam relativno dobar pregled koliko se mora uložiti u kompletnu renovaciju. Otkako su u zadnje dvije godine cijene materijala i sirovine značajno porasle, ponekad i do 100%, cijena kompletne adaptacije u ovom trenutku iznosi oko 400 do 450 eura/m2 + PDV (u to su uključene sve zidne i podne obloge, ruke majstora i građevinski materijal, vanjska i unutarnja stolarija, protuprovalna vrata te sanitarije). Povrh toga vlasnici će uložiti još minimalno 300-400 eura/m2 za kompletno namještanje interijera (kupovni namještaj i namještaj po mjeri, kuhinjske i druge aparate, rasvjetu, tepihe i ostale dekoracije poput zavjesa, ogledala itd.). Naravno, sve ovisi o cijeni opreme za interijer, npr. radi li se namještaj po mjeri od iverala ili medijapana, jesu li neki komadi namještaja i rasvjete dizajnerski ili ne, je li podna obloga parket, laminat, keramika ili LVT – konačni iznos investicije ovisi o više faktora.

Kako u ovom stanu nismo mijenjali tlocrt (nije bilo rušenja starih i zidanja novih zidova), pozicije prostorija su ostale iste, nismo morali mijenjati vanjsku stolariju (koja je velika stavka u budžetu renovacije), a za podnu oblogu klijent je odabrao laminat, građevinski dio investicije iznosio je 240 eura/m2 + PDV. Treba napomenuti da smo ovaj stan adaptirali u rujnu i listopadu 2021., prije značajnijeg većeg poskupljenja materijala i opreme, koji se dogodio u siječnju ove godine.

Angažirati dizajnera ili samostalno urediti interijer?

Angažiranje dizajnera interijera, ako se radi o stručnoj osobi, klijentu svakako može pomoći u optimalnoj raspodjeli budžeta preuređenja jer će mu dizajner savjetovati gdje nabaviti kvalitetnu opremu po realnoj cijeni, u koje zahvate se svakako isplati uložiti, a na kojima se trošak može racionalizirati. Osim toga, kvalitetno projektiran i osmišljen prostor, u skladu s potrebama klijenta, smanjuje potrebu za naknadnim intervencijama i izmjenama, što također štedi novac.

Još informacija pronađite na instagram profilu Tu žive ljudi.

Autor: Maja Mihovilović, dizajnerica interijera

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Skromnim budgetom skrojen efektan interijer

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.