tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture

11 godina s Vama!



Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture

Autor: Aluprof

07. 11. 2022. 1006
Aluprof_1 Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture
Vinařství LAHOFER, Dobšice, Ćeška. Primijenjeni sustavi: MB-104 Pasivni, MB-SR50N, MB-78EI.  FOTO by Aluprof

Ostakljenje koje prekriva cijelu površinu zidova poznato je uglavnom iz filmova čija se radnja odvija u sunčanoj Kaliforniji. Međutim, prozori bez okvira se već godinama koriste u desecima objekata diljem svijeta. Je li ovaj trend postao simbol suvremene arhitekture?


Kratka povijest prozora bez okvira

 


Ogromne staklene površine koje prekrivaju čitave zidove ne samo da savršeno osvjetljavaju prostor, već ga i optički povećavaju. Budući da se interijer stapa s onim što je s druge strane prozora, stječemo dojam da se prostorije protežu gotovo u nedogled.

 

Ipak, prozori bez okvira od poda do stropa ne predstavljaju novi izum. Kao što pokazuje povijest ovog trenda, on je počeo puno ranije, već u 30-im godinama 20. stoljeća.

 

Tada je slavni francuski arhitekt Le Curbusier projektirao jedno od svojih najvećih djela, stambenu zgradu Immeuble Molitor u ulici Nungesser-et-Coli 24. Ova je zgrada, nakon završetka radova 1934. godine, postala prva stambena zgrada u svijetu s potpuno ostakljenom fasadom.

 

Arhitektovim stopama krenuli su mnogi istaknuti predstavnici modernističkog pravca u arhitekturi. Tu vrijedi spomenuti npr. Ludwiga Miesa van der Rohea, projektanta građevina kao što su Lake Shore Drive 860-880 u Chicagu i Seagram Building u New Yorku, koje predstavljaju prototipove današnjih nebodera. Važni su i radovi Richarda Neutra u čijem portfelju možemo pronaći primjerice projekt škole u kojoj je, zahvaljujući korištenju staklenih kliznih zidova, vrt koji raste s druge strane prozora predstavljao zapravo produžetak učionica.

 

Velika površina ostakljenja pruža građevinskim objektima lakoću i moderan, minimalistički karakter. Ovaj trend postao je stalni element projekata komercijalnih nekretnina, građenih na temelju staklenih fasada koje propuštaju obilje prirodne sunčeve svjetlosti u interijer. I tu nije riječ samo o estetici, već i o smanjenju operativnih troškova zgrada.

 

Aluprof_3 Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitektureFakultet primijenjene lingvistike i modernih jezika, Sveučilište u Varšavi, Varšava, Poljska. Uporabljeni sustavi: MB-45, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

 

Prozori bez okvira i ekologija

 

Trend upotrebe prozora bez okvira star je gotovo 100 godina, ali se pokazao toliko univerzalnim da je, prema mnogim stručnjacima u građevinskoj industriji, postao simbol moderne, ekološke gradnje. Upotreba velikog ostakljenja donosi niz prednosti koje mogu osjetiti vlasnici nekretnina i njihovi korisnici.

 

Prva, osnovna prednost je već spomenuta dovoljna količina prirodnog svjetla, koje dopire do prostorija i savršeno osvjetljava stanove i radna mjesta. To znači da postoji mnogo manja potreba za osvjetljavanjem interijera umjetnim svjetlom, što također doprinosi smanjenju troškova utrošene električne energije.

 

Drugi važan razlog zašto prozori bez okvira predstavljaju odličan izbor za investicije u suvremenoj i ekološkoj gradnji je njihov visok stupanj toplinske izolacije. To s druge strane čini unutrašnjost zgrade još bolje zaštićenom od pregrijavanja ili hlađenja i time smanjuje količinu energije potrebne za rad ventilacijskih i klimatizacijskih sustava.

 

Treći važan element koji utječe na ekologiju su materijali od kojih se izrađuju suvremeni prozorski sustavi. U njih spada, između ostalog, aluminij - izdržljiv metal otporan na vremenske uvjete koji omogućuje izradu izdržljivih okvira prozora koji mogu izdržati čak i težinu velikog stakla. I što je najvažnije, može se u potpunosti reciklirati, što mu omogućuje korištenje u kasnijim građevinskim projektima.

 

U proizvodnji ovakvih rješenja specijalizirala se tvrtka Aluprof koja u svom portfelju posjeduje niz uskoprofilnih sustava prozora i vrata. U njih spada, između ostalog, sustav MB-Skyline Type R, koji omogućuje izradu kliznih vrata velikih površina namijenjenih, između ostalog, za komercijalne nekretnine. Ovo rješenje odlikuje se vrlo dobrim koeficijentom toplinske izolacije, zahvaljujući čemu učinkovito štiti od pregrijavanja interijera u ljetnim mjesecima i njegovog brzog hlađenja u hladnijim danima. Kako bi se toplinske mogućnosti još bolje iskoristile, sustav je kompatibilan sa Skyflow fasadnim žaluzinama koje štite od prekomjerne sunčeve svjetlosti.

Aluprof_2 Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture

Hotel Nobu, Varšava, Poljska. Primijenjeni sustavi: MB-78EI, MB-86 SI, MB-Skyline, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N EI EFEKT, MB-SR50N OW

 

Izgradimo bolju budućnost!

 

Prozori sa skrivenim okvirom predstavljaju trend koji se zasigurno zauvijek ustalio u suvremenoj arhitekturi. I to nije samo povezano s mogućnostima koje trenutno nude ostakljene fasade, nego i zbog tehnologija koje mogu dobro funkcionirati u budućnosti. U sklopu svoje strategije razvoja zelene gradnje, Aluprof testira rješenja koja smanjuju ugljični otisak zgrada, sve dok ne postignu potpunu klimatsku neutralnost. Fotonaponski krovni prozor izgrađen na bazi prozorskog sustava MB-SR50N EI omogućuje generiranje besplatne solarne energije - zahvaljujući inovativnoj tehnologiji kvantnih točaka. Riječ je o revolucionarnom rješenju koje može postati veliki tehnološki iskorak kada je riječ o poboljšanju energetske bilance zgrada.

 

To može značiti da će popularizacija trenda korištenja prozora s maksimalno smanjenim okvirima pridonijeti još učinkovitijoj izgradnji energetski samodostatnih poslovnih i privatnih objekata. A to će naravno imati značajan utjecaj na usporavanje klimatskih promjena s kojima se trenutno borimo.

 

logo_aluprof_aluminiumsystems-logo Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture

Članak je sponzorirao Aluprof


gzd Prozori bez okvira kao simbol suvremene arhitekture