tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama

11 godina s Vama!



Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama

Autor: Aluprof

29. 11. 2022. 1328
Vinarstvi_lahofer Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama
 FOTO by Aluprof

Aluprof SA
+38 970 213 563
Viktor Stojanoski
vstojanoski(at)aluprof.eu
aluprof.com/hr


Energetska neučinkovitost pogađa čak 75% zgrada na teritoriju Europske unije. Postizanje nulte emisije je cilj koji su si europske zemlje nametnule do 2050. godine, zbog čega je korištenje rješenja koja smanjuju potrošnju energije od ključne važnosti. Osim energetske učinkovitosti, ''zelene zgrade'' poboljšavaju kvalitetu života i smanjuju troškove režija.


Ekološka gradnja nije trenutačna moda, nego trend, koji će biti zastupljen još dugi niz godina. Izgradnja novih, ekoloških zgrada je u interesu vlada, ali i stanovnika. Sve više ljudi, prilikom odlučivanja o kupnji nekretnine, uzima u obzir uporabu ekoloških rješenja. Isti je slučaj kod uredske i industrijske gradnje. Iz godine u godinu raste broj zgrada koje posjeduju certifikate, koji potvrđuju njihov pozitivan utjecaj na okoliš.

 

Aluminij – ekološki građevinski materijal

 

Aluminij je jedan od ekološki najprihvatljivijjih građevinskih materijala. Postupak proizvodnje aluminija ima ograničen utjecaj na okoliš te zahtijeva malu količinu energije, u odnosu na druge materijale. Može se više puta reciklirati, bez gubitka svojstava i strukturnih promjena. Za obradu aluminija treba samo 5% energije, koja je neophodna iz osnovnog materijala. To je materijal, koji je velike čvrstoće, a da pritom nije težak. Aluminij je elastičan, što omogućava postizanje željenih oblika te ima prirodni površinski sloj, koji štiti od korozije.

 

Koristi se, između ostalog, na fasadama, prozorima, vratima od aluminija. Zahvaljujući visokoj čvrstoći i maloj težini, aluminijske konstrukcije mogu doseći velike dimenzije, a jednostavnost obrade omogućuje realizaciju i najsmjelijih arhitektonskih projekata. Materijal dobiva sve više pristalica ne samo u slučaju velikih poslovnih zgrada i hotela, nego i u stambenoj gradnji. Aluminijska stolarija je izdržljiva i nepropusna, što utječe na energetsku učinkovitost objekta u kojem se koristi. Osim toga, prozore karakterizira veća otpornost na vremenske utjecaje u odnosu na one od drva ili PVC-a.

 

Aluminijski sustavi su u ponudi tvrtke Aluprof. Riječ je o cijeloj paleti suvremenih proizvoda koji, zahvaljujući visokoj toplinskoj izolaciji i inovativnim tehničkim rješenjima, zadovoljavaju zahtjeve zelene gradnje. Iz godine u godinu raste popis certificiranih objekata u kojima su korišteni Aluprof sustavi ili za koje su posebno dizajnirani. Takva rješenja se uzimaju u obzir već u fazi pripreme projektne dokumentacije objekata za koje investitori žele dobiti takav certifikat.

 

U nastavku predstavljamo četiri popularna Aluprof sustava čijom se upotrebom učinkovito smanjuju troškovi potrošnje energije u zgradama.

 

Aluprof_1 Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama

Hipo Aréna, Šamorín, Slovačka. Upotrebljeni sustavi: MB-45, MB-77HS HI, MB-78EI, MB-SR50 HI+, MB-SR50N EI

1.     Prozori i vrata s prekidom toplinskog mosta MB-79N

MB-79N je suvremen, ekonomičan sustav za prozore i vrata. To je konstrukcijsko rješenje koje može ispuniti visoke zahtjeve za toplinskom izolacijom. Rado se koristi u konstrukcijama kao što su: fiksni prozori, otklopni prozori, otklopno-zaokretni prozori, otklopno-klizni prozori, kao i jednokrilna i dvokrilna vanjska vrata i izložbena rješenja s vratima. U ponudi su verzije s jednokomponentnom središnjom brtvom (MB-79N E), dvokomponentnom središnjom brtvom (MB-79N ST), kao i verzija s dodatnim izolacijskim umetcima u profilima i dvokomponentnom središnjom brtvom, koju odlikuju najbolji parametri toplinske izolacije.

 

2.     MB-86N – sustav za prozore i vrata s prekidom toplinskog mosta

Sustav za vrata i prozore MB-86N koji nudi izvrsne toplinske, vodonepropusne i zrakonepropusne parametre. Tehnologije koje se u njemu koriste, uključujući inovativne izolatore, omogućuju postizanje odličnih izolacijskih svojstva, što značajno smanjuje potrošnju energije u poslovnim i stambenim zgradama. Također rješenje odlikuje viska čvrstoća profila, što omogućava izradu konstrukcije većih dimenzija i težine. Konstrukcija profila ima 2 varijante izrade, ovisno o zahtjevima uštede energije: ST i SI.

3.     MB-104 PASSIVE – sustav za vrata i prozore najboljih karakteristika termičke izolacije.

Sustav MB-104 Passive je konstrukcijsko rješenje s najboljim termičkim svojstvima u ponudi tvrtke Aluprof. Ispunjava sve zahtjeve za elemente koji se koriste u pasivnoj gradnji i certificiran je od strane Passive House Institute PHI Darmstadt.

Ovim sustavom izrađuju se vanjski arhitektonski elementi, kao što su različiti tipovi prozora, vrata, predsoblja, izloga i prostornih konstrukcija, koji osim izvrsne toplinske izolacije imaju i izvrsnu zvučnu izolaciju, vodonepropusnost i zrakonepropusnost, ali i visoku konstrukcijsku čvrstoću. Dizajn profila MB-104 Passive osigurava dvije varijante izrade, ovisno o zahtjevima uštede energije: SI i AERO. Parametri vrata i prozora izrađenih od elementa sustava MB Passive nadilaze današnje zahtjeve čak i najstrožih obveznih normi i propisa i zato je to najbolje rješenje usmjereno ka energetski učinkovitoj i pasivnoj gradnji.

4.     MB-SR50N HI+ – fasadni sustav s visokim parametrima toplinske izolacije

Fasadni sustav MB-SR50N HI+ spaja u sebi estetiku i uštedu energije. On je namijenjen za konstruiranje i izradu kontinuiranih fasada, ali i krovova, svjetlarnika i drugih prostornih konstrukcija. U cilju postizanja optimalne toplinske i akustične izolacije, kao i pojednostavljenja montaže fasade, u sustavu MB‘SR50N HI+ je uporabljen profilirani izolator od LDPE materijala, koji osigurava vrlo dobru toplinsku izolaciju (Uf od 0,7 W/m²K). Njegov oblik ima veliki utjecaj na brzinu i jednostavnost montaže. Sustav omogućava gradnju estetskih fasada sa vidljivim uskim rasternim linijama, istovremeno osiguravajući trajnost i čvrstoću konstrukcije.

 

Aluprof_2 Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama

Research Acceleration and Demonstration (RAD) Building - Nottingham University, Nottingham, Velika Britanija. Uporabljeni sustavi: MB-TT50. Projekt: Lewis and Hickey Architects

Let’s build a better future

Praćenje ekoloških trendova u gradnji ima realan utjecaj na okoliš — na taj način se smanjuje potrošnja energije i emisija štetnog CO2. Takve aktivnosti vode ka postizanju zajednički postavljenog cilja – klimatske neutralnosti do 2050. godine – i taj je cilj sve realniji. Ekološka rješenja koja se koriste u suvremenoj gradnji također čine korištenje ovakvih zgrada mnogo ugodnijim za čovjeka – omogućuju bliži kontakt s prirodom, što pozitivno utječe, između ostalog, na koncentraciju i raspoloženje.

Članak je sponzorirao Aluprof

Aluprof SA
+38 970 213 563
Viktor Stojanoski
vstojanoski(at)aluprof.eu
aluprof.com/hr

logo_aluprof_aluminiumsystems-logo Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama


gzd Upoznajte četiri sustava kojima ćete smanjiti potrošnju energije u zgradama