tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad

11 godina s Vama!


Radovi na najvećem infrastrukturnom projektu u Zadarskoj županiji bliže se kraju

CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad

gradimozadar.hr


19. 12. 2022. 1633
cgo1_3 CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad
Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje nedavno su posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Prvi put u obilasku ovog vrijednog projekta koji će riješiti pitanje otpada za cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije bio je novi direktor FZOEU-a Luka Balen te njegov zamjenik Mirko Budiša. U delegaciji s prvim ljudima Fonda bila je i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić te voditeljica Službe za odnose s javnošću Lidija Tošić.


Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena realizacija projekta izgradnje CGO-a Biljane Donje, goste je upoznao s projektom vrijednim preko pola milijarde kuna, od čega 76% sufinancira Europska unije iz Kohezijskog fonda, FZOEU je osigurao 14% sredstava, dok će preostalih 10% vrijednosti projekta sufinancirati suvlasnici tvrtke Eko, gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija.


Direktor Perović je prezentirao kroz koje sve faze je projekt prošao, od davne 2006. godine kad je donesen Plan gospodarenje otpadom Zadarske županije, osnivanja tvrtke Eko d.o.o, idejnog rješenja CGO-a, Studije utjecaja na okoliš, konačno dobivanje Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša 2014. godine te odabira najpovoljnijeg izvođača radova 2018. godine da bi 2019. godine bio potpisan Ugovor sa slovenskom tvrtkom RIKO d.o.o. za „Projektiranje i izvođenje radova na izgradnji CGO-a”.


• Radovi su pri samom kraju i sljedeće godine Centar će započeti s probnim radom. Kraj sljedeće godine, točnije 31. prosinca 2023. godine krajnji je rok do kad Europa financira ovaj projekt i nadamo se da ćemo u tom roku dovršiti sve radove na Centru, rekao je Perović.

cgo1_2 CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad


Na sastanku s čelnim ljudima Fonda bio je i voditelj Projekta izgradnje CGO-a Uroš Lavrenčič koji je istaknuo kako se radi o izuzetno zahtjevnom i složenom projektu te kako se trenutno intenzivno radi po svim od 13 građevinskih dozvola koliko ih projekt ima. Lavrenčič se također osvrnuo na rokove koje će, kako je rekao, izvođač radova u potpunosti ispoštovati.


Luka Balen, direktor FZOEU istaknuo je kako je riječ o impresivnom projektu koji je pred samim dovršetkom i koji će zaokružiti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u ovom dijelu Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo onim što je vidio na gradilištu i najavio daljnju potporu ovom vrijednom projektu.

cgo1_1 CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad


Kako napreduju radovi na trenutno najvećem gradilištu u Zadarskoj županiji pogledajte u priloženom videu. 


gzd CGO Biljane Donje sljedeće godine kreće u probni rad