tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zašto se pojavljuju gljivice na stropu, podu ili na sredini zida i kako ih maknuti?

11 godina s Vama!

Zašto se pojavljuju gljivice na stropu, podu ili na sredini zida i kako ih maknuti?

plans Zašto se pojavljuju gljivice na stropu, podu ili na sredini zida i kako ih maknuti?
Odgovor na pitanje čitatelja:

Pitanje čitatelja gzd portala:
Zašto se pojavljuju gljivice na stropu, podu ili na sredini zida i kako ih maknuti?
Odgovor :

Mnogo je različitih uzroka pojave plijesni. U pravilu je najučinkovitije ovaj problem rješavati izvana, no neke manje teškoće možete smanjiti sredstvima poput varikine.

  

Kad se gljivice nalaze u gornjim uglovima kuće, najčešće je to posljedica loše termoizolacije. Na uglovima je u pravilu beton koji je dobar toplinski vodič te se u dodiru s hladnim vlaga iz kuće kondenzira (kao kad vam se zimi vjetrobransko staklo na autu orosi u magli). Ovo je posebno česta pojava kada ljudi ugrade pvc stolariju koja predobro dihta i ne dozvoljava vodenoj pari, koja se stvori u stanu, da izađe vani. Pare ima dosta jer se računa da svaka osoba u stanu "proizvede" oko 4l tekućine u pari.

  

Ako je izvor plijesni pri dnu, dakle uz zemlju, uz temelje, vjerojatnije je da nema hidroizolacije i da zid vuče vlagu iz zemlje.

  

Ako su gljivice po sredini zida gdje nema betona, moguće je da voda ulazi izvana. Dakle, gljivice nastale kao posljedica loše termoizolacije možete umanjiti češćim provjetravanjem, isušivanjem raznim isušivačima kako biste smanjili količinu vodene pare koja bi se mogla kondenzirati.

Različiti pripravci na bazi varikine služe da uništite postojeće gljivice, no nećete spriječiti stvaranje novih ako ne uklonite kondenzat. Vlagu iz temelja ili curenje izvana nećete moći riješiti drugačije nego rješavanjem problema izvana.