tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Koju vrstu žbuke je najbolje odabrati za vlažno podneblje u Dalmaciji?

11 godina s Vama!

Koju vrstu žbuke je najbolje odabrati za vlažno podneblje u Dalmaciji?

plans Koju vrstu žbuke je najbolje odabrati za vlažno podneblje u Dalmaciji?
Ognjen Singer, Sitolor tvornica boja
Odgovor na pitanje čitatelja: Ognjen Singer, Sitolor tvornica boja

Pitanje čitatelja gzd portala:
Koju vrstu žbuke je najbolje odabrati za vlažno podneblje u Dalmaciji?




Odgovor Ognjen Singer, Sitolor tvornica boja:

 

Područje Dalmacije je izloženo utjecaju snažnih vjetrova i velikoj količini padalina, a ne treba isključiti niti dugotrajna sunčana razdoblja, vrlo visoke temperature, često u kombinaciji s relativno visokom vlažnosti zraka. Svi navedeni čimbenici su izazovi za svaku fasadu koje treba uzeti u obzir kada se bira vrsta i nijansa završnog sloja.

Kada govorimo o dekorativnoj žbuci, treba također uzeti u obzir da se danas žbuke ugrađuju u sklopu toplinske izolacije mineralnom vunom ili stiroporom, što završnom sloju stvara dodatna naprezanja koja svakako treba uzeti u obzir. Kako izolacijski sloj onemogućava odvod topline ljeti kada je završni sloj izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti, tamne nijanse dodatno zagrijavaju sloj i povećavaju naprezanja uslijed širenja, te se kasnije mogu pojaviti različite estetske manjkavosti, i zbog toga nisu preporučene.

U hladnim i vlažnim razdobljima, ugrađena toplinska izolacija onemogućava prodor topline iz unutrašnjosti objekta zbog čega se žbuka teže i sporije suši, što može pogodovati razvoju mikroorganizama.

 

Najčešći odabir završnih slojeva dekorativnih žbuka je zaglađena akrilna žbuka s granulacijom zrna od 1,5 mm što ne znači da je isti i najbolji za svaku građevinu.

Odabir je logičan s nekoliko aspekata u smislu onoga što se dobije za uloženi novac, jer u usporedbi s drugim žbukama, navedene žbuke imaju najveću izdašnost, najlakšu obradivost i najveći izbor nijansi, što ih čini prikladnim izborom za fasade s toplinskom izolacijom od EPS-a.

Međutim, uz navedene prednosti, akrilne žbuke su unatoč svim nastojanjima da se ta vjerojatnost smanji, nešto sklonije potencijalnom razvoju mikroorganizama poput algi i gljivica na njihovim površinama, od silikonskih žbuka koje su u pravilu nešto skuplje.

 

Ukoliko na određenom području, a tu se prvenstveno radi o području Dalmacije, pogotovo njezine unutrašnjosti, postoje preduvjeti za razvoj mikroorganizama koji su najčešće doneseni vjetrom, a razvoj im osiguravaju dugotrajna vlaga i toplina uz čisti zrak, njihov razvoj se u pravilu ne može u potpunosti spriječiti, ali pravilno odabrana i ispravno ugrađena žbuka to mogu znatno odgoditi i osigurati višegodišnji estetski maksimum.

Zbog toga za takva područja ipak preporučamo silikonske žbuke koje imaju maksimalnu paropropusnost i vodoodbojnost. Što je manja sposobnost površine žbuke da zadrži vlagu, to je manja mogućnost razvoja mikroorganizama na žbukama, a upravo to silikonskim žbukama osigurava znatno duže razdoblje maksimalne estetike.

Također, unatoč preferencijama ekonomičnog izbora granulacija zrna od 1,5 mm, za vlažna područja preporučamo granulacije zaglađene žbuke od 2 ili 2,5 mm, jer njihov reljef zbog većih i oblijih zrna, ima manju sposobnost zadržavanja vode u žlijebovima.

 

Uz sve navedeno postoji još jedna stvar kod izbora fasade koja je često zanemarena ili prihvaćena zdravo za gotovo, a to je kvaliteta ugradnje. Neispravna i nestručna ugradnja završnog sloja žbuke suprotno proizvođačevim uputama i preporukama imat će veće posljedice na izgled i kvalitetu fasade od svih drugih čimbenika.

Najkvalitetnija i najskuplja žbuka, ako nije ugrađivana u preporučenim vremenskim uvjetima, i nisu poštovane upute proizvođača i sva pravila struke, neće imati svoja deklarirana svojstva i drugim riječima - novac je bačen i svi nedostaci će se u kratkom razdoblju ukazati na površini. Zbog toga savjetujemo obraćanje uvijek provjerenim i kvalitetnim izvođačima radova koji će, uz garanciju stručnog izvođenja radova također dati i najbolju preporuku.

Završni sloj žbuke čini vrlo mali udio u cijeni cijele fasade, a jedini je dio konstrukcije koji se vidi, stoga neznatne uštede koje se na tome mogu ostvariti, na kraju mogu skupo stajati.