tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Koja debljinu stiropora izabrati za fasade kuće?

11 godina s Vama!

Koja debljina stiropora je najbolja za izoliranje fasade kuće?

Koja debljina stiropora je najbolja za izoliranje fasade kuće?


Odgovor na pitanje čitatelja u suradnji s tvrtkom Caparol d.o.o.

Pitanje čitatelja gradimozadar.hr portala:

Rockwool

Zanima nas koja debljina stiropora je najbolja za izoliranje fasade kuće? Riječ je o stambenoj kući u Zadru, kuća ima 3 etaže, svaka od 153 kvadrata s tim da je prva nešto manja nego ostale zbog uvučene garaže. Nije riječ o investitoru koji će koristiti subvenciju za energetsku obnovu. U obzir svakako dolazi i preporuka novijih vrsta stiropora.Odgovor Caparol d.o.o.:

U kućanstvima bez fasadne izolacije, najviše energije troši se upravo na grijanje i hlađenje, zbog toga što se veliki dio topline zimi gubi kroz neizolirane vanjske zidove, dok na isti način ljeti prodire previše topline. Iako najučinkovitije sredstvo za uštedu energije, a samim time i novca, kvalitetna izolacija fasade ide ruku pod ruku sa ostalim „rasipnicima“ energije u koje spadaju ne adekvatno sanirano krovište, stolarija (prozori i vrata), izolacija podruma, sustav za grijanje i ventilaciju. Sve nabrojano treba uzeti u obzir kod odluke o debljini potrebne izolacije obiteljske kuće.

Za toplinsku izolaciju objekata u današnje vrijeme najčešće se koriste toplinski fasadni sustavi sa izolacijskim pločama od stiropora tj. EPS pločama na koje se mogu nanijeti sve vrste završnih slojeva. Osnovna razlika kod izolacijskih materijala njihov je koeficijent toplinske vodljivosti odnosno lambda (λ). Manji koeficijent toplinske vodljivosti omogućuju da se sa tanjom pločom postigne bolja toplinska izolacija, bez estetskih kompromisa.

Caparol je razvio liniju Dalmatiner izolacijskih ploča koje se dobivaju novim postupkom proizvodnje u kojem se kombiniraju prednosti bijelih izolacijskih ploča od stiropora i grafitnih zrnaca, što rezultira izgledom koji podsjeća na pjegice psa Dalmatinera po kojem je ploča i dobila naziv. Dalmatiner fasadna izo-ploča nudi 20% veći izolacijski učinak od učinka standardne izo-ploče od bijelog stiropora. Ovisno o zahtjevu, ovu prednost možete iskoristiti kako biste pojačali izolacijsko djelovanje ili u odgovarajućoj mjeri smanjili debljinu izolacijskog sloja. Za obiteljske kuće preporuča se debljina izolacijske ploče ne manja od 8 cm, no najčešće ugrađivana debljina prošle godine bila je ona od 10 cm. Dalmatiner izolacijska ploča od 10 cm ekvivalentna je bijeloj ploči od stiropora debljine 12 centimetara.

Najnovije dostignuće iz područja izolacije je Dalmatiner S 024 ploča koju odlikuje lambda, kako samo ime i kaže, od samo 0,024. Ova super tanka, a opet super efikasna izolacijska ploča sastavljena je od poliuretanske jezgre kaširane aluminijem sa površinom od Dalmatinera za što jednostavniju obradu. Ukoliko na svojoj kući želite u potpunosti eliminirati ružne otvore na mjestima gdje se nalaze prozori te izbjeći negativan efekt na dizajn, strukturu zida pa stoga i estetski izgled građevine, a pritom se ne želite odreći funkcionalne izolacije, sa izolacijskom pločom Dalmatiner S debljine od samo 10 cm postižete izolaciju ekvivalentnu izolacijskoj ploči od bijelog stiropora od čak 16cm.

Svake godine materijali se dodatno usavršavaju kako bi što uspješnije mogli zadovoljiti želje investitora, izvođača, ali i projektanata i arhitekata. Jedna od Caparolovih ključnih kompetentnosti zasigurno je inovativnost koja nam omogućuje da na tržištu konstantno nudimo usavršene i u potpunosti nove materijale sa boljom funkcionalnošću i još laganijom obradivošću. Kada je nešto novitet na tržištu tada se zasigurno može reći da mu je i cijena viša u odnosu na već postojeće materijale. Kao inovatori trudimo se našim izvođačima i potrošačima biti u potpunosti na raspolaganju kako bismo im objasnili sve prednosti novih materijala te povrat sredstava u slučaju, naizgled cjenovno skuplje opcije. S toga nam se obratite s povjerenjem kako bi s Vama direktno na Vašem objektu odabrali najbolje i najprihvatljivije rješenje. (www.caparol.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/3373 731)