tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Rušenje dvojne stambene kuće

11 godina s Vama!

Rušenje dvojne stambene kuće

Rušenje dvojne stambene kuće
PROSTOR & JA
Odgovor na pitanje čitatelja: PROSTOR & JA

Pitanje čitatelja gzd portala:
Kako sam se obraćala mnogima pa nisam dobila odgovor, činim sebi za slobodno da vam se obratim s pitanjem oko rušenja dvojne stambene kuće.

Naime, vlasnik sam stambene trokatnice izrađene kao dvojni objekt ,kuća ima svoj zid, a temelji su oko 1 m iznad temelja kuće koja će se rušiti. Riječ je prizemnici tlocrtne površine od 8o m2, loših vertikalnih i horizontalnih serklaža , temelja i ab ploče.
Prema riječima građevinskih stručnjaka tim rušenjem moja bi nekretnina bila u opasnosti od urušavanja. S obzirom na to, mogu li spriječiti rušenje i koji su dokumenti potrebni za izvođenje tako opasnih zahvata te da li su "rušitelji" obavezni mene i eventualnog mog stručnjaka pozvati na uvid u taj njihov projekt. Trebaju li projekt. Što ako ga ne naprave?
Jednom riječju, što ja mogu u ovom slučaju poduzeti?

Želim upitati i ovo. Nakon rušenja kuće će investitor koji gradi zgradu s važećom dozvolom na nama susjednoj parceli koristiti za pristupni put za ulaz u podzemnu garažu i zgradu. Napominjem da je parcela, na kojoj će se rušiti kuća i na kojoj će biti put, kupljena nakon što je utvrđena građevinska parcela, izvršena parcelacija i započeli radovi .

Parcela kojom će ubuduće ići put nema izravan pristup na javnu površinu, jer se tik do javne ceste nalazi moja druga parcela preko koje je dosadašnji vlasnik prolazio, a navedno nigdje nije evidentirano.

Može li je on, s obzirom na to da prolazi preko moje parcele do ceste i da je već dobio dozvolu, koristiti za pristupni put?

Odgovor PROSTOR & JA:

Ako su građevine dilatirane (svaka ima svoj zid te su temelji razdvojeni), uklanjanje koje se mora izvoditi prema pravilima struke (te mora imati Projekt uklanjanja) ne bi trebale imati utjecaj na vašu nekretninu. Za detaljnu analizu trebali biste angažirati projektanta konstrukcije.

 

Vezano uz vaše pitanje s pravom pristupa, ako je građevinska dozvola za novu kuću izdana te postala pravomoćna, u procesu izdavanja dozvole investitor je morao dokazati pristup na česticu. Možda je pravo služnosti od ranije upisano u zemljišnim knjigama. Detaljnije odgovore na ta pitanja možete dobiti od nadležnog tijela za izdavanje građevinske dozvole.