tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Da li je potrebno 8  ili 10 cm fasadnog stiropora za fasadu obiteljske kuće?

11 godina s Vama!

Da li je potrebno 8 ili 10 cm fasadnog stiropora za fasadu obiteljske kuće?

Da li je potrebno 8  ili 10 cm fasadnog stiropora za fasadu obiteljske kuće?
Nimar arhitektura
Odgovor na pitanje čitatelja: Nimar arhitektura

Pitanje čitatelja gzd portala:
nimar Da li je potrebno 8  ili 10 cm fasadnog stiropora za fasadu obiteljske kuće?
Za zid kuće od 70 m2 da li je dovoljno 8 ili 10 cm fasadnog stiropora?
Odgovor Nimar arhitektura:

Prilikom energetske obnove obiteljskih kuća na zadarskom području, generalno je dovoljno izolirati vanjske zidove toplinskom izolacijom debljine 8 cm. Takvom izolacijom istovremeno zadovoljavate uvjete zadane Pravilnikom kao i potrebe toplinske izolacije za područje primorske Hrvatske. S obzirom na prirdne klimatske uvjete u priobalnom području nije potrebno koristiti deblju izolaciju. Također upotrebom ove izolacije zadovoljavate uvjete i za gradnju novih građevina.

Podrazumijeva se da je za obnovu građevina postojeći vanjski zid minimalne debljine 20 cm /kamen, blok opeka, puna opeka, armirani beton/.  


Pojedini natječaji za energetsku obnovu traže veće debljine toplinske izolacije, s obzirom na zadane koeficijente pojedinih elemenata građevine. Razlog tome je financiranje iz europskih energetskih fondova koji diktiraju što manju potrošnju energenata i postizanje što većeg broja zgrada gotovo nulte energije.