tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Žbukanje

11 godina s Vama!


Obračun žbukarskih radova

Prije početka žbukanja, opeke na zidovima moraju biti čiste, a fuge udubljene, kako bi žbuka bolje prionula za zid. Posebnu pažnju treba obratiti betonskim površinama - one prethodno moraju biti dobro očišćene i poprskane rijetkim cementnim mlijekom. Prilikom žbukanja zidova od betonskih i šljako-betonskih blokova, zidove treba prethodno očistiti, iz spojnica izbaciti višak žbuke, pa cijelu površinu dobro isprskati rijetkim cementnim mlijekom. Prije žbukanja zidova od durisol-blokova potrebno je sve spojnice zapuniti cementnom žbukom i cijelu površinu isprskati cementnim mlijekom i to tako da se horizontalne i vertikalne spojnice ne vide.

  

GRUBO ŽBUKANJE-PRVI SLOJ

Vrlo je bitno na koji se način žbuka kako bi se dobila željena, ravna površina. Dugogodišnja precizna ispitivanja potvrdila su slijedeće iskustvo: da bi se dobila ravna površina prvo se moraju nabaciti trake žbuke dužine do 2 metra i širine do 15 cm, jasno u horizontalnom pravcu i to u jednoj ravnini. Nakon što se ovako nabačena traka žbuke malo stvrdne, pomoću ravnjače se provjerava kvaliteta ožbukane površine. U slučaju potrebe nabacuje se još žbuke, sve dok ravnjača ne pokaže zadovoljavajući rezultat.

  

FINO ŽBUKANJE-DRUGI SLOJ

Tek nakon što se prvi sloj žbuke dobro osuši, zid se malo navlaži i nabacuje se prosijana žbuka koja se ravna velikom glačalicom. Kada se fini sloj žbuke malo stvrdne, završno peglanje radi se perdaškom (mala glačalica) uz povremeno vlaženje, sve dok površina ne postane potpuno ravna.

 

NAPOMENA:

Datim normativom, kao posebna podpozicija, obuhvaćeno je strojno pravljenje žbuke. Također, i prijenos žbuke od mjesta pravljenja do mjesta ugrađivanja određenim prijevoznim sredstvom, kao i dužina transporta.

 

Sav potreban materijal zidarima mora biti donijet u neposrednu blizinu i u dovoljnim količinama.

  

Izrada (montaža i demontaža) kao i premještanje lake pokretne skele, povremeno miješanje žbuke, donošenje vode za vlaženje zidova, kao i čišćenje radnog mjesta po obavljenom poslu, obuhvaćeno je posebnom pomoćnom radnom snagom zidara.

 

Lako pokretnom skelom smatraju se nogari na fosnama.

 

 

OBRAČUN:

Obračunavanje se vrši po 1m2. Otvori oko kojih postoje uložine (špaletne) do 20 cm širine, odbijaju se na slijedeći način:

 

a) otvori veličine do 3 m2 ne odbijaju se, a njihove uložine se ne obračunavaju;

 

b) kod otvora veličine preko 3 do 5 m2 odbijaju se površine preko 3 m2, a njihove uložine se ne obračunavaju posebno;

 

c) kod otvora veličine preko 5 m2 odbija se površina preko 3 m2, a uložine se obračunavaju posebno;

 

Ako su uložine šire od 20 cm, onda se višak preko 20 cm obračunava posebno po m2, a otvori se odbijaju kako je prethodno navedeno.