tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Tri udruge partneri u energetskoj obnovi Hrvatske

11 godina s Vama!

Tri udruge partneri u energetskoj obnovi Hrvatske

Foto: HSZG
HSZG, HUPFAS i HUEC partneri u kampanji „OBNOVIMO HRVATSKU“
Tri udruge HSZG (Hrvatski savjet za zelenu gradnju), HUPFAS (Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava) i HUEC (Hrvatska udruga energetskih certifikatora) potpisale su Sporazum o suradnji te time postale partneri u kampanji OBNOVIMO HRVATSKU. Sporazum su potpisale Željka Hrs Borković u ime HUEC-a, Petra Škevin u ime HSZG-a te Anđelka Toto-Ormuž u ime HUPFAS-a.

„Naše tri udruge već dugi niz godina promiču energetsku učinkovitost i zeleni pristup ne samo u novogradnji već i energetskoj obnovi zgrada u kojoj je energetsko certificiranje prvi korak. Stoga smo odlučili još bolje se povezati i ujediniti snage, jer imamo zajednički cilj, a to je potaknuti i podržati održivi razvoj cijelog društva i u konačnici unaprijediti kvalitetu života i rada svih nas“, rekla je tom prilikom Željka Hrs Borković, predsjednica HUEC-a.

Petra Škevin, predsjednica Upravnog odbora HSZG-a je dodala: „Suradnja naših triju udruga logičan je put objedinjavanja naših aktivnosti i napora kako bi što više zgrada u Hrvatskoj, kako postojećih tako i novih,  bilo projektirano, građeno, rekonstruirano i održavano po principima zelene gradnje“. Naglasila je kako zelena gradnja čuva okoliš i podiže kvalitetu mikro klime u zgradama što rezultira zdravijim i zadovoljnijim stanovnicima i korisnicima

„Naše udruge okupljaju stručnjake, predstavnike znanosti i akademske zajednice i tvrtke proizvođače materijala i opreme koje nude rješenja. Imamo kompetencije i znanje, tehnologiju i stoga veliki potencijal da kvalitetno doprinesemo da zgrade i kvalitetu života u njima podignemo na višu razinu“, rekla je Anđelka Toto-Ormuž ispred HUPFAS-a.

EU je zbog energetske krize, poskupljenja energenata i globalnog zatopljenja izradila niz strateških dokumenata za ublaženje posljedica. Dva ključna koja su vezana uz potrošnju energije u zgradama, najvećim potrošačima energije, su Direktiva o energetskoj učinkovitosti 2012/27/EU, EED i Direktiva o energetskim svojstvima zgrada 2010/31/EU, EPBD. Obje se zasnivaju na pristupu da je najjeftinija, najčišća, najsigurnija ona energija koju ne potrošimo. Stoga zgrade, koje troše više energije za hlađenje i grijanje nego industrija ili transport, nude i najveći potencijal ušteda.

„Nadamo se da će nas kao partnere i tehničku podršku prepoznati svi donositelji odluka važnih za energetske obnove zgrada kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini“, zaključile su potpisnice Sporazuma.
Publisher:
gradimozadar.hr