tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?

11 godina s Vama!

Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?

Foto: Arhiva
ZADARSKI TEHNOLOŠKI PARK I KINESKA ALIBABA
Već duže vrijeme u medijima se spominje mogućnost da mega-tvrtka Internet trgovine u svijetu – kineska Alibaba group usmjeri svoj investicijski potencijal u zadarsku regiju, čime bi se otvorila jedna izuzetna razvojna i ulagačka priča ne samo u zadarskim i hrvatskim okvirima, već se radi o poduzetničkoj i gospodarskoj investiciji na razini Europske unije. U vezi s tim kontaktirali smo Davida Lekaja, predsjednika Euro-azijske poslovne asocijacije, jednog od najjačih lobista oko promocije mogućeg ulaganja kineske Alibaba group na područje zadarske regije i, prema njegovim riječima, Kinezi su ozbiljno zainteresirani da na području Zadra, točnije poslovne zone Crno, otvore veliki distributivni centar za svoje internetske poslove koji bi znatno skratio vrijeme od plaćanja do dostave robe. Samo za stvaranje potencijalnog dojma o čemu se radi, usluge ove tvrtke u izboru 800 milijuna proizvoda koji se nude, koristi preko 400 milijuna kupaca širom svijeta. Prosječni dnevni promet je preko milijardu dolara, a cijela tvrtka vrijedi, prema aktualnim informacijama oko 266 milijardi dolara. 

Alibaba01 Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?
David Lekaj, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i Izvršni potpredsjednik Alibaba grupe Jiong Sun

-Istina je kako je već dosta vremena potrošeno na prezentaciji mogućnosti koje cijela zadarska regija pruža za moguće ulaganje i tu smo kineskoj strani jasno predstavili potencijale zadarskog gospodarskog područja u kojem se na maloj udaljenosti nalazi i lučko-industrijska zona Gaženice, zračna luka, uređene cestovne i željezničke prometnice, vrlo iskoristivi infrastrukturni kapaciteti. No, svjesni smo ozbiljnosti i značaja investicija, a nakon brojnih razgovora i sastanaka koje smo imali s kineskim partnerima još od prije dvije godine, zanimanje za realizaciju ovakvog projekta ponovo je aktualizirano – kazao nam je David Lekaj.

Prema njegovim riječima, sada, kada Zadar ima uređenu kontejnersku luku u Gaženici i blizinu izlaska s autoceste, lociranje industrijsko-tehnološkog parka koju bi kao green-field investiciju kineski partner pokrenuo, stavilo bi Zadar na svjetsku kartu za direktne investicije. Lekaj u tome vidi opravdanost svih dosadašnjih argumenata o svim geografskim, prometnim, klimatskim i turističkim prednostima koji bi mogli donijeti prevagu u ocjenama potencijalnih tehnoloških investitora. U tu svrhu trebalo bi izraditi i koncept uslužne podrške («business support services») unutar takvog parka. 

OZBILJNO ZANIMANJE I TALIJANA!
Po mišljenju Davida Lekaja, sve ove potencijale moguće je i objediniti, jer mjesta i poslova ima za sve, najveći problem je vrijeme, odnosno sposobnost hrvatske države i gospodarstva da se što prije aktivnije uključi u pregovore i dolazak predstavnika Alibabe u Hrvatsku. Globalno i europsko gospodarstvo traži nove puteve i svakom zainteresiranom partneru bitno je da skrati vrijeme od prvih pregovora do konkretnih projekata i poslova. U razgovoru za naš portal gradimozadar.hr David Lekaj nam nudi i svojevrsnu ekskluzivu, jer je riječ o najnovijem ozbiljnom zanimanju talijanskih ulagača za suradnju oko projekta Alibaba.  - O mom projektu s Alibabom nedavno je opširno pisao i talijanski Il Piccolo, a nakon toga su me kontaktirali iz tri najveća lučka grada u Italiji s prijedlozima o mogućoj suradnji. Talijanima je trebalo dvije minute da shvate značaj svega, a ja na ovome radim već dvije godine i dosad sam toliko čekao na konkretnije reagiranje naših vlada (bivših i sadašnjih)! Naravno, poziv za razgovor nisam odbio, ali sam u ovoj fazi otklonio mogućnost za suradnju s Talijanima, što će i dalje ostati dok god postoji mogućnost da Alibaba dođe u moj Zadar – rekao nam je David Lekaj.

Naravno, sve ovo podrazumijeva i davanje još većeg prioriteta ovakvoj investiciji i još kvalitetnije razraditi postojeći projektni model. Gospodarske zone koje postoje diljem Hrvatske su u mnogo slučaja doprinijele lokalnom i regionalnom razvoju, ali pokazuju se u širim okvirima i kao zastarjeli model koji više nije u skladu s potrebama budućnosti, a mogu se vrlo lako redizajnirati u tehnološke parkove. Za to postoje sredstva u EU fondovima, koja se lakše mogu dobiti za ovakve svrhe i realizirati.

Alibaba02 Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?
U kampusu "Taobao City" u Hangzhou, glavnom korporativnom uredu Alibaba grupe

Za svaku priču potrebno je dvoje, Lekaj ističe spremnost kineskog partnera da zadarska regija bude izabrana za tehnološki park koji bi ujedno bio i gospodarska vrata za Europsku uniju, a s druge strane valja potaknuti i hrvatske državne institucije da u tomu prepoznaju gospodarsku i razvojnu šansu.

-Pokazalo se i da ovakav projekt i njegova moguća realizacija ima ozbiljne sugovornike u samom Zadru, što je i meni važno jer Zadar je moj grad – ističe Lekaj -  Gradonačelnik Božidar Kalmeta i Gradsko vijeće Grada Zadra su svoje, moram reći, odradili vrlo korektno,  Razumijevajući potrebu da se značaj ovakvog projekta poprati i širom kulturnom i zajedničkom suradnjom svojedobno je bratimljenje Zadra i kineskog grada Zhoushana jednoglasno prihvaćeno od strane Gradskog vijeća. Dakako, u sve mora, obzirom na veličinu i značaj investicije, biti uključena i hrvatska država i institucije. Mnogo toga ovisi o reakciji naše Vlade, a trendovi pokazuju da će se najveća gospodarska pitanja na globalnoj razini morat rješavati u partnerstvu privatnog i javnog sektora što će omogućiti da privatni sektor utječe na javni i obratno. Ako to izostane, nema ničega, jer nije moguće privući ovakve vrste investicije bez države – govori nam predsjednik Euro-azijske poslovne asocijacije.

Alibaba03 Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?
David Lekaj (prvi slijeva) prezentira infrastrukturne kapacitete Hrvatske i Grada Zadra, kao potencijalne lokacije za budući tehnički i distribucijski centar Alibaba, do njega desno veleposlanik RH u Kini Nebojša Koharović i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić

Kao vrlo važan poticaj valja spomenuti kako je na nedavnom petom sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine u Latviji, predsjednik hrvatske Vlade Andrej  Plenković potpisao Memorandum o razumijevanju i suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Hrvatske i Kine. Sam premijer Plenković izjavio je kako je Hrvatska „potpisala sporazum za koji smatramo da je dobar poticaj za daljnji gospodarski odnos s Kinom i povećanu trgovinsku razmjenu". Predsjednik  hrvatske Vlade potvrdio je da je “Kina globalni akter i da je za Hrvatsku bilo važno i ovaj forum iskoristiti za jačanje gospodarskih odnosa s tom zemljom.“ Čak štoviše, i potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u Rigi da Memorandum o razumijevanju i suradnji između Hrvatske i Kine stvara okvir za dolazak kineskih ulagača u one dijelove hrvatskog gospodarstva gdje sredstva iz europskih fondova dosad nisu u tolikoj mjeri planirana, te osnažuje daljnju suradnju, posebno u području luka, modernizacije luka i opreme vezane uz industrijske parkove s lukama.

Naravno, mogućnost za kinesko investiranje u hrvatsko priobalje, odnosno otvaranje „vrata za Europu“ nije prošlo bez i nekih drugih zainteresiranih partnera, obzirom na dosadašnje iskazano zanimanje i Mađarske i Srbije za sudjelovanje u mogućim i budućim kineskim europskim investicijama, a organiziran je i radni posjet Alibabe Bugarskoj. Zanimljivo je da su, primjerice, predstavnike kineske Alibaba group, prigodom njihovog dolaska u Mađarsku, već u budimpeštanskoj zračnoj luci dočekali premijer Viktor Orban sa svojim najbližim suradnicima. No, i u domaćim okvirima i drugi razmišljaju da privuku moćne kineske ulagače, Pa tako „Poslovni dnevnik“ javlja o zanimanju Ivice Todorića i Agrokora  da u Hrvatsku dođu predstavnici kineske Alibabe, te se spominju i konkretni poslovi koji bi se mogli ugovoriti. Riječ je, čini se, o mogućoj suradnji u tzv. digitalnoj transformaciji Agrokora i novim projektima Todorićevog Tiska i novog projekta Abrakadabra.
Je li i koliko zadarska regija i Hrvatska pred velikim kineskim ulaganjem?
Publisher:
gradimozadar.hr