tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 OD OŽUJKA KREĆE IZOBRAZBA GRAĐEVINSKIH RADNIKA

11 godina s Vama!

OD OŽUJKA KREĆE IZOBRAZBA GRAĐEVINSKIH RADNIKA

Foto: Croskills
ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU
U Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima, a u okviru europskog projekta CROSKILLS, u petak 17. veljače 2017. održano je peto po redu promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciji građevinskih zanimanja, a ovoga puta naglasak je stavljen na ZIDARE, TESARE i FASADERE. Događanje u Križevcima dio je promotivne kampanje „Energetska učinkovitost u pokretu“, koja će do kolovoza 2017. godine predstaviti CROSKILLS program izobrazbe u 12 hrvatskih gradova.

Projekt CROSKILLS razvija sustav cjeloživotne izobrazbe građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti za 6 građevinskih zanimanja, koji će omogućiti jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. 

Promotivna kampanja projekta oblikovana je kao svojevrsni „road-show“ - niz kratkih promotivno-informativno-natjecateljskih događanja lokalnog karaktera, koja na jednostavan i atraktivan način približavaju energetski učinkovitu gradnju i građevinske vještine široj javnosti, s krajnjim ciljem najave programa izobrazbe radnika, motiviranja za uključivanje u izobrazbu te jače afirmacije građevinskih zanimanja općenito. U suradnji s graditeljskim školama i strukovnim udrugama, a uvažavajući specifičnosti i potrebe pojedinih gradova i regija, program je u svakom gradu prilagođen ciljanoj publici, prenoseći osnovnu ideju projekta CROSKILLS. 

U_Krievcima_je_natjecatelje_bodrila_i_brojna_publika_zainteresirana_za_nove_tehnologije_u_energetski_uinkovitoj_gradnji_Custom OD OŽUJKA KREĆE IZOBRAZBA GRAĐEVINSKIH RADNIKA

U OŽUJKU KREĆE IZOBRAZBA RADNIKA 
Potaknuti porukama Energetske učinkovitosti u pokretu, na javni se poziv za provođenje izobrazbe radnika za energetski učinkovitu gradnju po programu CROSKILLS prijavilo preko 20 strukovnih škola i ustanova za obrazovanje odraslih, te stotinjak budućih trenera – građevinara i profesora strukovnih škola. U tijeku je obuka trenera, a od ožujka započinju i izobrazbe radnika koje će se provoditi u 12 ovlaštenih trening centara diljem Hrvatske, koji su dostupni svim kvalificiranim, nekvalificiranim, zaposlenim i nezaposlenim radnicima. 

Ovo su trening centri u kojima će radnicima na raspolaganju biti izobrazba o energetski učinkovitoj gradnji:
Srednja škola Bedekovčina
Graditeljska škola Čakovec
Pučko otvoreno učilište Marinković, Garešnica
Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac
Graditeljsko-geodetska škola Osijek
Obrtnička škola Požega
Industrijsko-obrtnička škola Pula
Strukovna škola Sisak
Pučko otvoreno učilište Libar, Slavonski Brod
Učilište Cibalae, Vinkovci
Pučko otvoreno učilište Omega, Virovitica
Zagrebačko učilište, Zagreb 


Određeni broj izobrazbi do kolovoza 2017. sufinanciran je sredstvima projekta CROSKILLS, te je stoga besplatan za radnike. Zato preporučujemo prijaviti se što prije i tako iskoristiti priliku za BESPLATNU IZOBRAZBU, jer mjesta u svakom trening centru su ograničena! Nakon popunjenja mjesta izobrazba više neće biti besplatna, a o terminima i uvjetima izobrazbe najbolje se informirati u samim trening centrima, ili pratiti vijesti na internetskim stranicama projekta www.croskills.hr. 

Zagreb_3-4.02.2017_Odrana_prva_obuka_za_etrdesetak_buduih_CROSKILLS_trenera_Custom OD OŽUJKA KREĆE IZOBRAZBA GRAĐEVINSKIH RADNIKA

PROMOTIVNA KAMPANJA SE NASTAVLJA 
Od listopada 2016. godine „road-show“ je posjetio 5 gradova – uz Križevce, bili su tu Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Zadar. Osim informativnih prezentacija vezanih specifično uz zanimanja u fokusu pojedinog promotivnog događanja, zainteresirani su posjetitelji na svakoj lokaciji prisustvovali i natjecanju kojim su na atraktivan način predstavljene vještine građevinskih radnika i učenika građevinskih i tehničkih zanimanja, kroz jednostavne natjecateljske zadatke u trajanju od 45 minuta. U svakom gradu, po četiri četveročlane ekipe, sastavljene od nezaposlenih i zaposlenih građevinskih radnika i učenika građevinskih i tehničkih zanimanja lokalnih strukovnih škola, odmjerile su snage i vještine energetski učinkovitog građenja novim materijalima, pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je svaki puta odabralo one najbolje. 

Danas Hrvatska mora uvoziti radnu snagu, a s druge strane imamo veliki broj nezaposlenih, osobito građevinara. Školski kurikulumi također zaostaju za potrebama tržišta rada i tehnološkim napretkom. „Odlučili smo ugostiti ovo događanje s ciljem povećanja interesa za građevinska zanimanja, koja su i u našoj školi deficitarna – trenutačno školujemo tek 26 učenika u građevinskim zanimanjima ali smatramo da ih treba biti puno više jer smo svjesni kako sve više raste potreba za građevinskim radnicima koji imaju vještine potrebne za energetski učinkovitu gradnju. Naša se škola već dokazala kao važan partner u razvijanju obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva u Križevcima i županiji, redovno sudjeluje na gospodarskim sajmovima i promiče suradnju između obrazovanja i gospodarstva. Nadamo se kako će projekt CROSKILLS obogatiti mogućnosti cjeloživotne izobrazbe za građevinska zanimanja u čitavoj zemlji i pomoći obrazovni sustav uskladiti s potrebama tržišta.“, ističe gđa. Gordana Juran Ratković, ravnateljica Srednje škole „Ivan Seljanec“ iz Križevaca. 

Događanje u Križevcima obogaćeno je i ukusnim delicijama učenika ugostitelja i Chocolaterije Cris (rezultata socijalnog poduzetništva križevačke Udruge invalida), a svoje građevinske proizvode predstavile su tvrtke Ytong, Kajfa i Gealan. Najveća križevačka građevinska tvrtka Radnik predstavila je mogućnosti stipendiranja i zapošljavanja koje nudi osmoškolcima zainteresiranima za razvoj karijere u građevinskom sektoru, a Hrvatski zavod za zapošljavanje - mjere aktivnog zapošljavanja kojima se potiče uključivanje nezaposlenih u obrazovanje za građevinska zanimanja, kao i savjetovanje učenika prilikom izbora zanimanja ili studija, osobito usmjereno na deficitarna građevinska zanimanja. 

Budui_trening_centri_raspolagat_e_suvremenim_demonstracijskim_materijalima_za_izobrazbu_radnika_Custom OD OŽUJKA KREĆE IZOBRAZBA GRAĐEVINSKIH RADNIKA

Ideja projekta urodila je plodom: posjećenost i interes uže i šire javnosti na promotivnim događanjima veći je no što se na samom početku očekivalo. Pet do sada održanih događanja okupilo je preko četiri stotine sudionika, kako stručnjaka u graditeljstvu i energetici, profesora i učenika strukovnih škola, građevinskih tvrtki, tako i zainteresirane lokalne javnosti. Veliki broj lokalnih partnera suorganizatora svakog događanja - od strukovnih škola, strukovnih udruženja u graditeljstvu, obrtnika i obrtničkih komora, do građevinskih tvrtki i ugostitelja - svjedoči o interesu i prepoznavanju potrebe za daljnjom afirmacijom tema energetske učinkovitosti, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja građevinara. 

Slijedi još 7 promotivno-edukativnih događanja diljem Hrvatske koji zasigurno neće zaostajati za već održanima. Važnost energetske učinkovitosti prepoznata je od strane svih ciljnih skupina, što je iznimno veliki poticaj za sve partnere da ulože još više truda, rada i sredstava u ovakav oblik edukacije. Prema riječima jednog od natjecatelja, zidara iz Križevaca: „Prije su tehnologije bile drugačije, zahvaljujući novim materijalima i izvedba građevinskih radova je jednostavnija. Zadovoljan sam da smo i kroz ovo natjecanje imali priliku naučiti nešto novo, što nismo prošli u formalnom obrazovanju.“

Kako bi se teme cjeloživotne izobrazbe i građevinskih zanimanja što bolje približile široj javnosti te sadašnjim i budućim građevinskim radnicima kao korisnicima CROSKILLS programa izobrazbe, svako promotivno događanje ima regionalno specifičan karakter. Iduće promotivno događanje održava se u Splitu krajem ožujka, u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a nakon toga, Obrtnička škola Požega domaćin je 28. travnja 2017.

U prilogu dostavljamo nekoliko fotografija s promotivnog događanja u Križevcima, te prve obuke trenera održane u Zagrebu početkom veljače. Za sve dodatne informacije možete se obratiti gđi. Valentini Stanojević, ing.građ., telefonom: 095.4844.444 ili e‐mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Publisher:
gradimozadar.hr